Solzjenitsyn - Kankerpaviljoen (1968): 2 delen


Ik meldde het al eerder - dankzij m'n huidige Russische bevlieging begon ik aan dit werk van S. Stond al jaaaren op de plank naast Mandelstam, Amalrik (ook nooit gelezen). Allemaal verplichte aankopen zo rond de 70-tiger jaren.

Nu heb 'k ze gelezen - die 2 delen, samen zo'n 500 pag's. Mooi, vrouwen, mooi! Prachtig, soepel, vrij alledaags proza. Mooi vertaald ook, lijkt me. (De naam van de vertaler staat niet genoemd - foei!)

Een kankerpaviljoen dus, en dan speciaal de mannenzaal. Ergens in Kazachstan - een 'geliefd' verbanningsoord gedurende de Stalinterreur. 't Is 1955, twee jaar na de dood van Stalin. Maar die terreur dondert nog na natuurlijk, ook in dit ziekenhuis. Of beter: kankert nog na. Op de zaal liggen oa. een slachtoffer (ex-gevangene, nu levenslang verbannen), een arrogante aangever, een kampbewaker, een universiteitsmedewerker die zijn positie moest prijsgeven. Maar ook een ambitieuze student en een jonge
jongen die zijn been zal gaan verliezen. En 't zijn allemaal mensen, individuen. Zieke mensen, ieder met een eigen geschiedenis. Vaak bang, soms met een grote bek. Sommigen gaan dood; sommigen vertrekken genezen. Een voorzichtige
love-story bovendien. Onderliggend permanent de discussie over de recente geschiedenis en de standpunten daarover.

Intussen lezen we veel over de diverse typen kankers en hun behandeling. Niet verwonderlijk natuurlijk: het centrale personage van de roman lijkt geinspireerd door ervaringen van S zelf: verraden, dwangarbeid, verbannen, behandeld voor kanker.

Zware kost - 't lezen van deze roman? Helemaal niet. Nee- het onderwerp is niet 'vervrolijkend', zoals ik eerder schreef. Maar de meeslepende verteltrant en vooral de mensen met wie je heel even of wat nader kennismaakt - ik vond het een belevenis.


 


Mart
 

 

Mooie bespreking Mart! Was altijd wel een boek waarvan ik vond dat ik het moest lezen. Maar het leek me inderdaad te zwaar. Misschien dat het er nu toch eens van komt.

Ik heb nu zo'n spijt dat ik het een paar jaar geleden aan iemand anders doorgegeven heb omdat ik er niet aan toe kwam... Nou ja, als het nog eens op mijn pad komt, weet ik dat ik het moet houden!

Wat een geweldige recensie, Mart! Ik heb niet zoveel binding met 'de Grote Russen', maar misschien moet ik het gewoon eens gaan proberen...

Thanks. S. laat zich echt lekker lezen, hoor. In elk geval deze roman, de rest ken ik ook niet. Alleen al die ingewikkelde namen - pff - 't duurde even voor ik begreep wie wie ook alweer was. Maar overigens - zeer de moeite waard!


Solzjenitsyn

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/11/07  Eisjen