Schneider, Helga; Laat mij gaan, moeder


Een indringend boek over een vrouw van Duitse oorsprong, geboren in Wenen in de jaren dertig. Haar vader neemt als dienstplichtige deel aan het leger, maar niet met hart en ziel. Haar moeder echter is overtuigd SS-lid. Zij volgt een Härteausbildung, een hardheidstraining, een training om gemakkelijker met dingen om te gaan, zonder zelf geraakt te worden. Gaandeweg krijg je het idee dat ze die training helemaal niet nodig had.

Ze laat man en kinderen in de steek om zich helemaal aan de taken van de SS kunnen wijden. Kampbewaakster, assistente bij medische proeven, selecteren van vrouwen voor het bordeel, alles doet ze, alles uit volle overtuiging.

Haar dochter Helga is 7 als de oorlog afloopt. Zij ziet haar moeder pas in 1971 weer, als ze haar gaat bezoeken met haar vijfjarig zoontje, in een poging om haar moeder te leren kennen en haar kind een grootmoeder te geven. Maar deze poging eindigt abrupt als haar moeder haar handen vol goud wil meegeven, goud uit de kampen. Haar moeder blijft bij haar denk-en handelwijze van vroeger.

Dertig jaar later krijgt Helga bericht van een vriendin van haar moeder. Geestelijk takelt haar gezondheid af. Misschien is het een idee dat Helga haar nog eens gaat bezoeken, nu dit nog kan?

Ze besluit te gaan, met tegenzin. Haar moeder zit in een zorgcentrum, waar ze haar dochter eerst niet wil kennen. Ze heeft zichzelf al jaren wijsgemaakt dat zowel haar zoon, als haar dochter dood is en laat zich met moeite overtuigen van het tegendeel. Ze wil dan graag dat haar dochter blijft en terug zal komen en doet van alles om haar daarvan te overtuigen. En dochter Helga wil weten wat voor moeder ze heeft (gehad) en vraagt maar door over de kampen. Haar moeder vertelt haar alles wat ze wil weten.

Het intrigerende aan dit boek is de tweestrijd van dochter Helga. Ze wil zo graag een moeder hebben, hààr moeder hebben, maar ze verafschuwt de dingen die haar moeder gedaan heeft en waarvan ze nog steeds geen spijt heeft. Ze raakt ontroert als haar moeder laat blijken dat ze haar dochter wil blijven zien, maar kan het woord Mutti amper over haar lippen krijgen. Ook de aanrakingen van haar moeder verdraagt ze niet.

Het boek vertelt veel details over wat er in de kampen met de mensen gebeurde. Als je daar erg gevoelig voor bent, dan kun je het beter niet lezen.
 

 

Gerda

 


The writer Helga Schneider was born on 17 November 1937 in Steinberg, Kreis Goldberg
(at one time Third Reich, now Poland). She spent her infancy in Berlin, her adoloscence and youth in Austria, her second youth and maturity in Italy
(meer op de website van de schrijfster)


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/04/06  Eisjen

Terug naar top pagina