Rolf Lappert
Benjamin Schillings droom
Oorspronkelijke titel Pampa Blues
Vertaald uit het Duits door Jan Bert Kanon

240 pagina's | Signatuur | april 2012Vast in duf gehucht
Benjamin Schilling is 16 en hij droomt er van om, net als zijn overleden vader, door Afrika te trekken. Maar voorlopig zit hij vast in het duffe gehucht Wingroden, waar de benzinepomp, de levensmiddelenzaak, hotel Schimmel en bijbehorende kroeg al jaren een desolate indruk maken. Nadat zijn moeder met haar jazzband op tournee is gegaan woont Ben bij zijn demente opa op de bloemenkwekerij. Ben zou, zo had zijn moeder met de school afgesproken zijn opleiding tot kweker bij zijn opa voortzetten. Maar toen die plannen gemaakt werden was zijn opa nog niet dement en zou zijn moeder maar een paar maanden weg blijven.

Droom nog ver weg
Ben weet niet precies wat hij voor zijn opa voelt: 'Aan de ene kant is hij mijn grootvader en zo'n beetje de enige familie die ik heb, en ik zou eigenlijk van hem moeten houden en blij moeten zijn dat hij er is. Aan de andere kant is hij er de oorzaak van dat ik in dit gat zit opgesloten en kok, chauffeur en verpleger en eigenlijk het koleremanusje-van-alles ben geworden. Ik zou liegen als ik zou beweren dat ik van Karl hou, maar ik zit vermoedelijk nog niet lang genoeg met hem opgescheept om hem te haten. Wat is nog het meest voel, is medelijden en een restje genegenheid voor een oude hulpeloze man, de vader van mijn vader'. Zijn droom is nog niet verder gevorderd dan een half opgeknapt volkswagenbusje en een enorme kennis over het Zwarte Continent. Hij zou met gemak aan een quiz mee kunnen doen en inmiddels is hij ook een betere automonteur dan bloemenkweker.

Nog een dromer
Een andere dromer met een groot hart en dito ondernemingslust is Maslow. Hij wil van zijn geboortedorp een toeristische trekpleister maken. Eerdere marketingplannen voor een golfresort en pretpark zijn op niets uitgelopen, maar nu loopt hij warm voor zijn nieuwste project: Wingroden transformeren in een ufo-bedevaartplaats. Hij doet er alles aan om de aandacht van de media te trekken, want zodra de journalisten in Wingroden zijn neer gestreken zal de rest (lees hotelreserveringen, catering en merchandising) vanzelf volgen. Wanneer op een dag de jonge Lena met autopech en fotocamera in het dorp strandt is Maslow ervan overtuigd dat zij, weliswaar incognito, de verslaggeefster is op wie hij had gewacht. Lena zet ook Bens wereld op zijn kop, want voor het eerst is hij verliefd. Maar op dezelfde dag dat Lena in het dorp arriveert wordt de kleine dorpsgemeenschap opgeschrikt door een moord waarvan de afloop onvoorziene gevolgen heeft voor de toekomst van Wingroden.

Mooie balans tussen tragiek en humor
Dit boek, waarin Ben leert dat je de liefde en je dromen nooit moet opgeven was heerlijk om te lezen. Niet alleen sluit je de jonge zorgzame verteller meteen in je hart, maar er zit vaart in, het is vlot geschreven en het heeft een mooie balans tussen tragiek en humor. Rolf Lappert schrijft ook scenario's en dat merk je aan de manier waarop hij met een klein aantal rake details een beeld weet neer te zetten van een karakter, de sfeer en de omgeving waarin dit prachtige en hartverwarmende coming of age-verhaal zich afspeelt. Absoluut een aanrader!


  JannekeBenjamin Schillings droom


Rolf Lappert

Rolf LappertBoekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 30/05/12  janneke