Rachel Shukert
Alles wordt fantastisch
Oorspronkelijke titel Everything Is Going to Be Great
Vertaling Jan de Nijs
331 pagina's | Artemis & Co | februari 2012
De Amerikaanse Rachel weet na haar eindexamen van de theaterschool een klein rolletje te bemachtigen in een productie van een gerenommeerde regisseur. Hoewel het rolletje niets voorstelt en de regisseur een afschuwelijke man is, krijgt ze daardoor onverwachts de mogelijkheid om op tournee te gaan door Europa. Rachel grijpt deze kans met beidde handen aan, want het verlost haar van een dreigende terugkeer naar het joodse ouderlijk nest, waar haar moeder niets liever ziet dan dat ze netjes met een keurige joodse jongen trouwt. Zo trekt ze via Parijs naar Wenen en Zurich en geeft een schijnbaar geestig verslag van haar belevenissen, die zo lijkt het vooral bestaan uit feesten en onenightstands. Bij gebrek aan vooruitzichten in Amerika besluit ze door te reizen naar Amsterdam, waar ze logeert bij Mattijs en Jeroen.

Dit homo-stel met eigen productiebureau ontmoette ze eerder in New York en zij hebben enthousiaste plannen om haar te casten in één van hun theaterproducties. Voor het zover is moeten ze nog wel een subsidie zien te regelen, maar dat lijkt in een land waar de regering bijzonder scheutig is met het ondersteunen van culturele activiteiten geen onoverkomelijk probleem te zijn. Ondertussen moet Rachel haar tijd zien te vullen en dat levert een reeks van bijdehante observaties en bijzondere ontmoetingen op, waaronder die met Pete. Rachel is ervan overtuigd dat ze met Pete de liefde van haar leven heeft gevonden. Met de subsidie aanvraag gaat het echter niet zo voorspoedig en ook de relatie met Pete pakt anders uit dan ze gehoopt had. Het is dan ook een gedesillusioneerde Rachel die op een gegeven moment richting de States vertrekt om enige tijd later opnieuw in Amsterdam te belanden. Haar ervaringen in de afgelopen twee jaar hebben haar inmiddels een stuk volwassener gemaakt en het lijkt erop dat haar leven eindelijk wordt waarop ze gehoopt heeft: fantastisch.

Dat Rachel Shukert plezier beleefd aan het schrijven is duidelijk, het spat van de bladzijden af. Ongegeneerd presenteert zij haar meest gênante ervaringen en op komische wijze doet ze verslag van haar mislukkingen. Deze overdosis had wat mij betreft wel iets minder gemogen. Maar onder deze stoerdoenerij zit een onzekere jonge vrouw die vooral op zoek is naar zichzelf en haar joodse identiteit. Tussendoor voelt ze zich geroepen om de lezer voorlichting te geven over uiteenlopende onderwerpen en onderzoekjes die ze gedaan heeft. Een beetje 'too much' naar mijn smaak of zouden de jongere lezers hier nog iets van opsteken? Waar meer moeite mee had was dat de 22 jarige Rachel er niet alleen jong voor haar leeftijd uitzag, maar zich ook als een 17- 18 jarige gedroeg, althans in mijn ogen. Leuker om te lezen was haar Amerikaanse kijk op allerlei Europese en in het bijzonder Nederlandse gewoontes. Door het ongebreidelde optimisme van de hoofdpersoon en directe manier van schrijven vond ik het een typisch Amerikaanse roman, die denk ik met name bij een jong lezerspubliek in de smaak zal vallen.

  Janneke

 

 


alles wordt fantastischRachel Shukert

Rachel Shukert


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 30/05/12  janneke