Peter Cameron
Een ongewoon huwelijk
Oorspronkelijke titel: Coral Glynn
Vertaling: Marion Op den Camp
224 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2012



Een ongewoon huwelijk begint op het Engelse platteland en meer in het bijzonder het grote landhuis Hart House waar Coral Glynn in het voorjaar van 1950 arriveert om de terminaal zieke moeder van majoor Clement Hart te verplegen. Al gauw merkt ze dat de verstandhouding tussen de moeder en zoon uiterst koel is en ook in de omgang met haar is de jonge gewonde oorlogsveteraan gereserveerd. Het is dan ook een grote verrassing als hij haar na de dood van zijn moeder ten huwelijk vraagt. De ouderloze Coral stemt tot ontzetting van de norse huishoudster mevrouw Prence toe.
Tot zover lijkt het allemaal op een klassieke Engelse roman in de trant van Jane Eyre of Rebecca, maar met de komst van inspecteur Hoke schiet ook Sherlock Holmes door je gedachten. Eigenlijk moest ik nog meer denken aan inspecteur Colombo, bekend van de gelijknamige tv-serie vanwege zijn manier van vragen stellen. Inspecteur Hoke onderzoekt een moord in het nabijgelegen bos van Hart House waar Coral tijdens haar wandelingen veel naar toe ging. Het lijkt de majoor beter dat ze naar Londen vertrekt en zo verdwijnt ze weer even snel uit zijn leven als dat zij erin gekomen is. Allebei pakken ze de draad van voor hun ontmoeting weer op en het zal jaren duren voor ze weer in contact met elkaar komen. Daarbij speelt Robin, Clements jeugdvriend, een dubieuze rol.

Peter Cameron is een Amerikaanse schrijver, die korte tijd in Londen heeft gewoond. Net als in zijn roman Andorra situeert hij het verhaal van Een ongewoon huwelijk in een Europees land, alleen zijn de beschrijvingen van de omgeving hier een stuk accurater dan de opzettelijk verkeerde beelden die hij in Andorra schetste. Hij slaagt er goed in de enigszins stijve Engelse sfeer uit de naoorlogse jaren weer te geven, zijn manier van schrijven deed mij tenminste denken aan een gestevend verpleegstersschort, die zo stel ik me voor, Carol ongetwijfeld gedragen zal hebben. Wat ik mooi vond waren de verborgen en onuitgesproken emoties die Cameron af en toe laat doorschemeren en ook knap vond ik de moeiteloze sprongen in de tijd, waarbij hij met een korte zin je meteen de volgende episode duidelijk maakt. Ook zijn er enkele onverwachte wendingen, al vond ik die minder spectaculair dan in Andorra. Toch blijft het verhaal ook ergens een beetje steken, het is net of Cameron een poging doet om een Engelse roman na te bootsen. Die oefening is grotendeels, maar niet helemaal geslaagd, daarvoor blijft het te vlak, te onderkoeld misschien ook. Al lijkt het als ik dit zo opschrijf ook juist iets heel Engels te zijn, dat onderkoelde, maar wat ik me van het lezen van Jane Eyre en zo herinner is dat de emoties juist heel erg binnendrongen. Hier lijkt het of er een dun laagje glas tussen blijft zitten. Neemt niet weg dat het boek nergens verveelt en Cameron je nieuwsgierig maakt naar de afloop van dit ongewone huwelijk.



Janneke








een ongewoon huwelijk


Peter Cameron

Peter Cameron



Youtube meet
Peter Cameron




recensie Andorra
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/05/12  janneke