Janet Paisley; White Rose Rebel


Dit boek heeft het allemaal. Het laat je lachen en huilen. Het heeft
prachtige liefdesscenes en verschrikkelijk realistische vechtscenes. Het  is een historische roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Image:AnnMackintosh.jpgAnna Farquharson was een hele moedige en sterke vrouw en een echte leider. Twee mannen (beste vrienden) willen haar als vrouw. Ze kies en trouwt met Agnus Mackintosh, hoofd van de Mackintosh Clan. Zij is een aanhanger van de Jacobieten en brengt een leger op de been om, samen met haar minnaar, te vechten tegen de Koning. Dat betekent dat ze tegen haar man vecht want die heeft de kant van de Engelsen gekozen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen katapult dit boek je de Schotse geschiedenis in, terug naar deze boeiende tijd.

Janet Paisley heeft een geweldige manier van schrijven. Ze maakt dat je helemaal in het verhaal getrokken wordt en ook in de emoties en gevoelens van haar hoofdpersonen. Dit boek heeft me echt aan het huilen gemaakt maar vaak ook aan het lachen. Ik had de grootste moeite om niet op de laatste bladzijde te kijken maar het is me gelukt. En op de laatste bladzijde moest ik alweer huilen. Vanaf de eerste pagina ben je in de Schotse Hooglanden in 1745. Je bent zelf in die oorlog en je kent de mensen om je heen. Je vecht met ze en je voelt wat zij voelen. Je lacht met ze en houdt van allemaal. Het boek gaat ook over liefde en macht. Hoe gaat een hoofd van een Clan  om met een vrouw die een soldaat is? Een sterke en machtige soldaat? Heeft dit gevolgen voor hun huwelijk? Zullen ze elkaar weer vinden aan het einde van de oorlog?

Janet Paisley is bekend om haar Schotse pozie, toneelstukken en hedendaagse romans. Ik hoop dat dit de eerste is van veel historische romans.


Jeanette


Begrijp ik het nou goed dat ze de n kiest en de ander als minnaar houdt?


Dat komt door die oorlog. Daardoor komt ze aan de kant van die ex-lover te vechten en zodoende. Aan het begin van het boek wordt al duidelijk gemaakt dat er in die tijd
daar geen sprake is van als maagd het huwelijk ingaan. Vrouwen kiezen soms een man alleen voor de winter. Lekker warm in bed. In het voorjaar kan hij weer vertrekken. De sfeer in het boek is er vooral eentje van sterke vrouwen die zich door niks en niemand laten vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Blijkbaar was dat ook werkelijkheid in het Schotland van de 17e eeuw.

Het is een zalig boek. Daarna heb ik een week alleen in kookboeken  gebladerd. Ik kon eenvoudigweg even niet in iets anders beginnen.

Jeanette


 

 


Janet Paisley
 

Anna Farquharson

TEN years ago Janet Paisley, award-winning Scots poet and writer, came across the true story of a woman nicknamed 'Colonel Anne'. Instantly captivated by the history of a feisty Aberdeenshire woman who in 1745 rose up against her husband, chief of the Mackintosh clan, and led his people in the Jacobite rebellion, Paisley was shocked that she had never before discovered such an empowering and rip-roaring yarn that placed women's involvement centre-stage.
Lees verder bij Scotland on Sunday
 

White Rose Rebel
Penguin
ISBN 978-0-670-91718-1

 

 

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 11/12/07  Eisjen