;Orlando Figes
Schrijf je me?
Een verhaal van liefde en overleven in de Goelag
Oorspronkelijke titel:Just Send Me Word
Vertaald door Yolanda Bloemen en Marja Wiebes

384 pagina's | Nieuw Amsterdam | juli 2012Schrijf je me? begint met een beschrijving van een bezoek aan het International Memorial in Moskou in 2007 waar Orlando Figes bij toeval zag hoe drie oude koffers werden afgeleverd. Het bleek het grootste privťarchief te bevatten die het Memorial de laatste 20 jaar in hun bezit had gekregen en het behoorde toe aan Lev en Svetlana Mishchenko. Het waardevolst was de kleinste koffer waarin zich 1500 liefdesbrieven bevonden die zij elkaar geschreven hadden tijdens Lev gevangenschap in Petsjora, een van Stalins beruchtste werkkampen in SiberiŽ.

Een langdurige veroordeling betekende vaak het einde van een relatie of huwelijk, maar niet in het geval van deze twee geliefden, al had Lev er alle begrip voor gehad als Svetlana met hem gebroken had. Lev en Svetlana hadden elkaar als student eind jaren 30 van de 20ste eeuw leren kennen. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht en het duurde jaren voor de verlegen Lev kennismaakte met Svetlanaís familie. Kort daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit en Lev werd opgeroepen voor dienst in het Russische leger. Vanwege zijn (gedwongen) vertaalwerk voor de Duitsers werd hij van spionage beschuldigd en veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid.

Ze schreven elkaar tussen juli 1946 en november 1954 minstens twee keer per week. Wat hun brieven zo uitzonderlijk maakte was niet het onvoorstelbare grote aantal, maar het feit dat ze niet gecensureerd waren. Ze werden al die jaren door vrijwillige arbeiders en sympathiserende bewakers in en uit het kamp gesmokkeld. Met de dood van Stalin kwam er een eind aan een periode van extensieve onderdrukking en de meeste strafkampen werden binnen enkele jaren gesloten. Lev kwam na iets meer dan acht jaar dwangarbeid vrij, maar pas toen hij werk gevonden had voelde hij zich vrij genoeg om met Svetlana te trouwen.

Voor het schrijven van Schrijf je me? baseerde Orlando Figes zich niet alleen op deze brieven, maar ook op enkele interviews met de inmiddels hoogbejaarde Lev en Svetlana, hun vrienden en familieleden. Daarnaast las hij verslagen van andere gevangenen en bezocht Petsjora, waar hij met inwoners sprak en in de archieven van het strafkamp zelf dook. Op deze manier ontstaat er een mooie afwisseling tussen de brieffragmenten en allerlei andere interessante informatie over de periode waarin het verhaal van deze twee geliefden zich afspeelt. Een mooie aanvulling op al het geschrevenen zijn de fotoís, die ervoor zorgen dat de knappe Svetlana en de verlegen kalende Lev nog meer voor je gaan leven. Janneke
Schrijf je me?Orlando figes

Orlando Figes


website Orlando Figes
(Engels)
Svetlana en lev

Lev en Svetlana
Mishchenko in 2002


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/07/12  janneke