Linda Olsson: Astrid & Veronika
Oorspronkelijke titel: Let me sing you gentle songs
Vertaling Karst Dalmijn


Vrouwen hebben een bijzondere manier om met verdriet om te gaan. Vrouwen onderling bedoel ik dan. Je kunt met je beste vriend over verdriet praten, maar het is toch altijd anders dan met je vriendinnen. Er is een aanvoelen, een ruimte laten en tegelijkertijd weten wanneer je dichtbij moet zijn, letterlijk en figuurlijk. Dit is natuurlijk een persoonlijke ervaring, maar ik ben weer helemaal gesterkt in die mening na het lezen van dit heel bijzondere boek.

Twee vrouwen, Veronika, jong, begin dertig en Astrid, die al een heel lang leven achter de rug heeft, ontmoeten elkaar. Veronika, schrijfster, is weggevlucht voor en met haar verdriet en heeft het huis naast Astrid, die in het dorp ‘de heks’ wordt genoemd, gehuurd om een boek te schrijven. Langzaam en voorzichtig komen ze met elkaar in contact en met horten en stoten komen hun beider verhalen. Verteld aan de keukentafel van Astrid, terwijl deze typisch Zweedse gerechten klaarmaakt, of aan de eetkamertafel van Veronika met Brahms en volksmuziek op de achtergrond.

Ik heb gehuild bij dit boek. Niet alleen om het verdriet en de geheimen van beide vrouwen. Het was alsof je er bij zat. Alsof er ook plaats gemaakt werd voor eigen, ander, verdriet. Alsof daar ook meer ruimte voor kwam. Alsof dat ook (nog) meer een plaats kreeg. Linda Olsson weet alle snaren van geestelijk en lichamelijk verdriet te raken, maar ook aan te geven hoe je er mee om kunt gaan. Hoe je elkaar er mee kunt helpen en hoe je verder komt. Langzaam maar zeker weer gaat leven.

Ik las dat de schrijfster de opvolgster van Marianne Frederiksson werd genoemd en dat was voor mij een reden om dit boek te lezen. De sfeer van het land weet Olsson inderdaad net zo als Frederikson neer te zetten. Maar het gevoel voor ‘de mens’ gaat naar mijn idee verder. Heeft nog meer diepgang. Zit nog dichter op je huid. Een boek voor alle vrouwen met (oud) verdriet.

De oude vrouw deed haar ogen dicht. “Ik denk dat als we de woorden kunnen vinden, en als we iemand kunnen vinden aan wie we het kunnen vertellen, dat we dan de dingen misschien in een ander licht kunnen zien. Maar ik had geen woorden en ik had niemand.” “Ja”, zei Veronika. “Misschien moet ik ook proberen om de woorden te vinden. Ik mag dan wel boeken schrijven, maar toch kwamen de woorden nooit gemakkelijk. Altijd met grote moeite. En alleen geschreven woorden. Ik kwam hier met de opzet om een boek te schrijven. En ik denk nu dat er misschien ook wel een boek komt, maar het zal anders zijn dan ik oorspronkelijk in gedachten had.” 

Meer over het verhaal van beide vrouwen wil ik eigenlijk niet vertellen. Het is mooi om al lezend meegezogen te worden zonder verder idee van wat er gebeurd kan zijn.

Het boek zit ook vol poëzie. Achterin zit een hele lijst van verantwoordingen en verwijzingen naar schrijvers/dichters die ik niet ken. De naam die vaak voorkomt en die ik onthouden heb is die van Karin Boye en deze dichteres heeft een eigen (Engelse) website, www.karinboye.se. Die website opent met deze regels:

Yes, there is goal and meaning in our path -
but it's the way that is the labour's worth.

Prachtige regels die ook de bedoeling van dit boek naar mijn idee heel goed samenvatten.


Eisjen
april 2007

 


Uitgeverij Archipel
ISBN: 978 90 630 5285 0
224 bladzijden

Van de achterflap:

Veronika, een jonge schrijfster, huurt midden in de gure Zweedse winter een huis op het platteland om zich te wijden aan het schrijven van haar roman. Door een tijd alleen te zijn, hoopt ze in het reine te komen met de tragische dood van haar verloofde. Haar komst wordt stilletjes gadegeslagen door haar oudere, teruggetrokken buurvrouw Astrid, een eenzame vrouw met een groot geheim.
De seizoenen glijden voorbij, en de vriendschap tussen Astrid en Veronika bloeit voorzichtig op. Steeds vertellen ze elkaar een nieuw stukje van hun levensverhaal, en gedurende dat jaar in Zweden veranderen hun levens voorgoed.


Fragment uit het boek
 

Linda Olsson groeide op in Zweden, maar woonde in Kenia, Singapore, Engeland en Japan voor ze zich in Neuw-Zeeland vestigde.  Astrid & Veronika is haar debuutroman.

Let me sing you gentle songs
This is the heart-rending story of how two women, both having suffered great loss in their lives, find solace in the words of each other, and begin to live again. Olsson seduces the reader with her hypnotic prose, rendering the book not only impossible to put down, but impossible to forget.
Lees meer bij The New Zealand Herald

Karekare, Nieuw Zeeland, waar Viktoria van wegvluchtte. Dalarna in Zweden waar ze vriendschap sluit met Astrid.
MSN-encarta kaart van Dalarna,
 

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/04/07  Eisjen