Nathan Englander
Waar we het over hebben als we het over Anne Frank hebben
Oorspronkelijkl: What we talk about when we talk about Anne Frank
Vertaald door Paul Bruijn en Nicolette Hoekmeijer
215 pagina's | Anthos | juni 2012



Toen dit boek werd aangeboden als recensie-exemplaar heb ik uit
nieuwsgierigheid voor één keer mijn weerzin tegen verplichte boekverslagen opzijgezet. Ik had er al zoveel lovends over gelezen dat ik het al eerder op mijn verlanglijstje had gezet. En mooi is het zeker. Englander heeft acht heel verschillende verhalen geschreven, die allemaal draaien om wat het betekent joods te zijn en wat dat voor consequenties heeft.

Het titelverhaal, een hommage aan verhalenschrijver Raymond Carver die 'Waar we het over hebben als we het over de liefde hebben' schreef, vond ik erg sterk. Twee stellen, het ene orthodox, het andere seculier, zien elkaar na jaren terug en zetten het op een drinken en later ook roken van marihuana. Scherpe observaties, vaak erg grappig en op het eind uiterst pijnlijk als het Anne-Frankspel wordt gespeeld waarbij de spelers zich van bepaalde personen afvragen of die hen bij zich zouden laten onderduiken als er weer een Holocaust zou komen.

Een ander fraai verhaal heet Kamp Avondschemer en gaat over een zomerkamp voor ouden van dagen. Het begint grappig, maar krijgt een naargeestig tintje als enkele ouderen in een van de andere vakantiegangers een ex-kampbeul menen te herkennen.

Elk verhaal heeft een eigen sfeer en een andere vorm, maar allemaal zijn ze doordrenkt van wat het betekent om joods te zijn, met altijd die lange, vaak pijnlijke geschiedenis waar niet aan te ontkomen valt, of je nu seculier of orthodox bent en die zo bepalend is, of je je er nu met hart aan ziel aan overgeeft of ervoor probeert te vluchten en of je nu in New York woont of Jeruzalem.
Maar net zo goed gaan de verhalen over wat het betekent mens te
zijn, over leugens en waarheden, angst en moed, liefde en haat. Ze bevatten humor, zijn goed geschreven en zetten je aan het denken. Allemaal ingrediënten voor een topboek, maar voor mij blijft de verhaalvorm toch een struikelblok. Zit je er net lekker in, is het alweer afgelopen. Misschien moet ik Englanders Ministry of Special Cases maar gaan lezen, dat is wel een roman. Ik zet het in elk geval op mijn nog-te-lezen-lijstje, want deze verhalen
smaakten naar meer.



  Maaike
 





waar we het



Nathan Englander

Nathan Englander



Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/09/12  janneke