Paul Murray
Skippy tussen de sterren
Vertaald uit het Engels door Dirk-Jan Arensman (oorspronkelijke titel Skippy dies)
663 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2011



"Je leest dit jaar waarschijnlijk geen leuker boek dan Skippy tussen de sterren" staat op de achterkant van dit vuistdikke boek en ofschoon ik uit de titel wel begrepen had dat Skippy dood zou gaan (de Engelse titel is daar zelfs nog explicieter over) was ik toch verrast dat dit al op één van de eerste bladzijden plaats vindt. Hoe leuk gaat een boek dan nog worden? Laat ik het maar meteen zeggen, met alleen 'leuk' doe je Skippy tussen de sterren echt tekort.
 
Skippy heet eigenlijk Daniel Juster, hij is veertien jaar en een interne leerling op Seabrook een Katholieke jongensschool in Ierland. Zijn kamer deelt hij met de geniale zwaarlijvige Ruprecht die constant bezig is met experimenten die de snaartheorie en het bestaan van buitenaards leven moeten bewijzen. De andere hormonaal op hol gelagen pubers zijn meer geïnteresseerd in seks en de meisjes van het naastgelegen St. Brigid's. Skippy vinden ze een beetje een loser want - hoe stom kun je zijn -,  hij wordt verliefd op Lori het vriendinnetje van Carl en dat is bepaald geen lieverdje. Hij voorziet, samen met mededealer Barry, Lori en haar vriendinnen van zogenaamde vermageringspillen. Naast de leerlingen zijn er natuurlijk de leraren, een mengeling van enkele bejaarde paters, middelbare leerkrachten en jonge leraren. De leiding van de school is in handen van waarnemend decaan Costigan, die nu pater Furlong ziek is zijn kans schoon ziet de school te moderniseren en van Seabrook weer een gerespecteerde merknaam te maken. Enkele leraren leveren een opvallende bijdrage aan het verhaal, zoals de jonge geschiedenisleraar Howard Fallon, die Howard de Coward wordt genoemd vanwege een voorval in zijn eigen studententijd op Seabrook, de coach van het zwemteam Tom Roche en Pater Geen die eigenlijk helemaal niet van lesgeven houdt. Zo is er al een heel pallet van personen rondom Skippy die in zijn vrije tijd vooral games speelt en door een telescoop naar Lori staart. Maar het is niet alleen zijn tot mislukken gedoemde verliefdheid die hem onzeker maakt, er is onmiskenbaar iets donkers en raadselachtigs rondom Skippy. Hij slikt af en toe pijnstillers, heeft nachtmerries over zombies en zijn ouders en er is 'het spel' waarover hij met zijn vader afspraken heeft gemaakt. Toch komt zijn dood voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel, die velen in het laatste deel van het boek op hun eigen manier aan het denken en verwerken zet. En daarbij komen nog een aantal verrassende zaken aan het licht.
 
Skippy tussen de sterren zit boordevol personen en gebeurtenissen en het vindt allemaal plaats in een tijdsbestek van twee maanden. Om er dan zo'n boeiend, samenhangend en vooral meeslepend verhaal van te maken moet je een vakman zijn. Net als veel ander Ierse schrijvers is Paul Murray dit zonder meer. Aan het eind zijn alle mysterieuze zaken rondom Skippy duidelijk, maar hij doet meer, hij laat sommige items telkens in een andere vorm of setting terugkeren. Zo gaat het niet alleen in de experimenten van Ruprecht over een ander universum, maar vindt je ze ook terug in de oude Ierse verhalen, de videogames en de doorgang naar een andere dimensie die volgens Ruprecht op een heuvel bij de meisjesschool moet liggen. Een ander voorbeeld is de witte godin die niet alleen als mythische romanfiguur in verhalen van verschillende schrijvers voorkomt, maar ook als prinses in de eerder genoemde games. En je zou de blonde invalkracht Miss McIntyre hieronder kunnen rangschikken evenals de cocaïne die onder gebruikers ook wel met de naam 'witte dame' wordt aangeduid. Het door de waarnemend decaan geschreven kersbulletin past helemaal bij de eerder beschreven lessen waarin geschiedenisleraar Howard de leerlingen ervan bewust maakt dat wat wij van het verleden weten alleen datgene is wat mensen daarover hebben opgeschreven en dat is lang niet altijd de hele waarheid.

Toen ik dit boek in de boekwinkel oppakte vertelde de verkoopster dat zij het boek prachtig vond, maar ze 'waarschuwde' mij dat een andere lezeres erg negatief was over het 'grove' taalgebruik. Nou is dat taalgebruik van de leerlingen inderdaad behoorlijk grof, maar het klinkt toch ook heel eigentijds. Het stoorde me niet, het was zelfs zo dat ik bij de vele dubbelzinnige opmerkingen toch telkens even moest glimlachen, ik werd ze niet zat. Wat mij veel meer shockeerde waren alle sex- en drugsdeals van deze jongeren. Maar ook hier laat Murray zien dat het vaak onzekerheid en eenzaamheid zijn die jongeren soms de verkeerde richting in doen slaan.



Janneke    


cover Skippy tussen de sterren



De Ierse schrijver Paul Murray

De Bruna pagina over het boek

Murray leest voor uit eigen boek

Recensie in The Guardian
























Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/09/11  yvonnep