Roger Moorhouse: Hitler - De aanslagen
 Van de achterflap:

Alles is geprobeerd. Gif, bomaanslagen, infiltratie in de SS, Rudolf Hess onder hypnose terug naar Duitsland. Weinig wereldleiders zijn zo vaak het doelwit van aanslagen geweest als Adolf Hitler. Het bekende Von Stauffenberg-complot uit 1944 is er maar een van. In totaal overleefde Hitler 42 pogingen, ondernomen door eenvoudige handwerkslieden en hooggeplaatste militairen, door apolitieken en ideologisch geobsedeerden, door geheim agenten en naaste medewerkers. Hitler. De aanslagen is het verhaal van hun motieven, hun plannen en hun falen. En van het duivelse geluk van een tiran.
Historicus Roger Moorhouse analyseert de twintig meest bijzondere, belangrijkste en spannendste aanslagen. Zoals de drie moedige pogingen van Maurice Bavaud, die helaas niet dicht genoeg bij Hitler kon komen. En de bomaanslag door Georg Elser in 1939, met 8 doden en 60 gewonden als gevolg, maar geen omgebrachte Hitler. Of het complot van een groep Engelsen die het met ‘exploderende ratten’ wilde proberen. Maar ook het plan van Hitlers hofarchitect Albert Speer, die hem in 1945 met gifgas wilde uitschakelen.
Hitler. De aanslagen is mede gebaseerd op onlangs ontdekte memoires en archiefmateriaal uit Polen, Duitsland, Rusland en Engeland. Het geeft een unieke kijk op de geschiedenis van het Derde Rijk en is zo spannend geschreven dat je bij elke nieuwe aanslag hoopt dat hij het niet overleeft.

Voor zover bekend zijn er 42 aanslagen op het leven van Hitler geweest die hij, zoals bekend, allemaal overleefde. Roger Moorhouse beschrijft er 20 in zijn boek 'Hitler. De aanslagen'. Aan de hand van 7 verschillende hoofdstukken wordt in min of meer chronologische volgorde op steeds dezelfde wijze van de algemene geschiedenis via de persoonlijke achtergrond van de aanslagpleger naar het moment van de aanslag toegewerkt. Ondanks dat de uitkomst van iedere beraming al vantevoren bij de lezer bekend is levert dit een aantal keer best een spannend verhaal op, al zou ik dit boek geen pageturner of politieke thriller durven noemen, in tegenstelling tot enkele andere recensenten. Want naarmate het boek vordert wordt de spanning steeds minder goed opgebouwd. Steeds meer details en achtergrondinformatie maakten dat ik naar het einde toe steeds diagonaler ging lezen. Ik zou niet willen zeggen dat het boek niet interessant is. De invalshoek is origineel en leidt ertoe dat de lezer meer te weten komt over de tweede wereld oorlog geschiedenis in verschillende landen, zoals Polen en Rusland.

Voor mensen die graag over WOII lezen en hier al veel vanaf weten zou dit boek een interessant en minder bekend onderwerp kunnen aansnijden. Helaas bleef het boek mij niet voldoende boeien om tot het einde vol aandacht te blijven lezen. Hierdoor blijft eigenlijk vooral de gedachte hangen dat Hitler ongelofelijk veel gelukt heeft gehad om al deze aanslagen te overleven. De vraag rijst hoe anders de geschiedenis had kunnen lopen als niet alleen Hitler in  staat was gebleken Hitler te kunnen doden.


 


Marije

 

 


ISBN: 9789046802472
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
362 pag.

Rudolf Hess

Von Stauffenberg

 

 

 

 

 

Maurice Bavaud

 

 


Albert Speer

 

Over de Tweede Wereldoorlog verschenen sinds 1945 wereldwijd tussen de 1,6 en 1,7 miljard boeken. Aan die berg een nieuwe titel toevoegen vereist lef en tenminste een originele invalshoek. De Britse historicus Roger Moorhouse vond hem in het verhaal van de aanslagen die op de Führer werden gepleegd. Het leverde niet alleen een spannend boek op, je leert ook nog wat interessante dingen over het vorige mondiale conflict.
Lees verder bij 8 weekly

 

 

 

Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Rusland in WO2

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 23/07/07  Eisjen