Ditte Mensink: het alziende oorIn het Uffizi-museum in Florence wordt een kunstwerk van Artemisia Gentileschi aan flarden gesneden. Maar is dit wel vandalisme? Het lijkt wel of de dader zijn best heeft gedaan om zo weinig mogelijk echte schade aan te brengen, er is met een ongekarteld mes gesneden, en alleen rondom de afbeelding. Restaurator Tessa Stam wordt naar ItaliŽ geroepen om het doek zo goed mogelijk te herstellen. Ze neemt een vriendin mee, de geluidstechnicus Tania. Tania is helderhorend. Ze heeft hondenoren, zei de specialist, en dat houdt in dat ze niet alleen alles in haar directe omgeving goed hoort, maar ook wat er achter muren en op andere verdiepingen gebeurt. Ze gaat mee om het restauratieproces met geluiden vast te leggen, alles wat er rondom haar gebeurt neemt ze op met haar apparatuur.

In Florence ontmoeten ze de Italiaanse restaurator, Giuseppe,die met hen gaat samen werken. Terwijl zij het schilderij onderhanden nemen, wordt er een schoonmaakster opgepakt als dader, maar zij blijkt het niet gedaan te hebben. Een volgende verdachte moet de politie ook laten gaan wegens gebrek aan bewijs. En Tania hoort te veel, ze begint te twijfelen aan Giuseppe en Tessa, en gaat op onderzoek uit. En ze wordt de katalysator van een persoonlijk drama.

Het verhaal wordt verteld door Tania, die al zeulend met haar apparatuur, alles waarneemt. Haar bandjes bevestigen alleen maar wat ze allang gehoord heeft. Er zijn flashbacks, over een moeilijke jeugd en de ontmoeting met Tessa en hun moeizame vriendschap. Ik zou dit boek een psychologische detective noemen. Het leest niet altijd makkelijk. De schrijfster trekt steeds vergelijkingen tussen het vernielde schilderij (Judith onthoofdt Holofernes) en de schilderes enerzijds, en de relaties tussen de drie hoofdpersonen anderzijds. Voeg daarbij het verhaal van Judith en Holofernes, en alles wordt nogal ingewikkeld.

Volgens de flap is er een verrassende ontknoping..nou ja, die voel je echt al wel aankomen, maar dat is niet zo erg.

 

Marjo
 

 


Ditte Mensink (1965) is regisseur en documentaire-maker, onder andere van
'Is 't nu al liefde?', genomineerd voor een Gouden Kalf. Momenteel werkt zij aan een film over de eerste reis rond de wereld in een zeppelin. Het alziende oor is haar debuut-roman.
(Nijgh en van Ditmar)

Het Uffizi (Galleria degli Uffizi in het Italiaans) is een paleis in Firenze, waarin een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld is gevestigd. Het was lange tijd in het bezit van de Medici-familie. (Meer bij Wikipedia)

Virtual Uffizi
 

 

Judit of Judith
De stad Betulia wordt belegerd door de Assyrische generaal Holofernes. Het enorme leger lijkt onoverwinnelijk. De stedelingen raken uitgehongerd en uitgedroogd en wanhopen over de goede afloop. De zeer mooie, maar ook slimme en dappere weduwe Judit gaat 's nachts het Assyrische legerkamp binnen. Ze verleidt Holofernes om met haar de liefde te bedrijven. Als hij slaapt onthoofdt zij Holofernes met zijn eigen zwaard. Ze stopt het hoofd in een zak en gaat terug naar haar stad, waar ze het hoofd triomfantelijk laat zien aan haar stadgenoten. Door deze actie wordt het beleg opgeheven en wordt Betulia bevrijd. (meer bij Wikipedia)

 

Debutanten 2006

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 12/05/06  Eisjen

Terug naar top pagina