Hector MacDonald
De Stormprofeet
Vertaling: Gert Jan KramerDe Sydney Hobart Race is, na de Americaís Cup en de Volvo Ocean Race, het grootste wedstrijdzeilevenement ter wereld. Er wordt gezeild met grote Ďmaxischepení. In diverse edities zijn er doden en gewonden gevallen en de race geldt immer als gevaarlijk. Dit boek is gesitueerd rond deze zeilrace, met als hoogtepunt gebeurtenissen tijdens de race. Een voorspelling van storm en schepen die vergaan geeft direct al spanning. Deze spanning wordt opgebouwd tot iets over de helft van het boek. Bij mij groeide ook een spanning ten aanzien van een vermoeden van een of ander groot complot.

Een tweede lijn in het boek is meer psychologisch: bestaan er mensen die in de toekomst kunnen kijken? Als derde en vierde lijn zijn er de ontwikkelingen in de vriendschap tussen Petra en Kirsten en de relatie tussen Petra en haar verloofde.

Daarnaast spelen er ook nog allerlei andere verwikkelingen en relaties. Wat mij betreft een teveel aan verhaallijnen. Lijkt de schrijver aanvankelijk nog vooral de stormvoorspelling uit te willen bouwen, in het laatste derde deel verzandt het verhaal enigszins en worden de vele verhaallijnen vrij snel beŽindigd. Het enigszins onwaarschijnlijk en onnodig gecompliceerde einde brengt eigenlijk geen antwoorden op de vragen in het begin.

Wat dat betreft, was ik wel teleurgesteld. Toch leest het boek vlot. Taal en stijl zijn redelijk makkelijk.

De diverse reddingssituaties van de kustwacht zijn spannend beschreven en de spanning rond het wel of niet optreden van een storm en de gebeurtenissen tijdens de race zijn zeker spannend. De overige verhaallijnen belemmeren het verhaal eigenlijk. Daarnaast zijn de psychologische ontwikkelingen niet logisch. De zeiltechnische dingen zijn, zoals de auteur zelf ook in het nawoord aangeeft, niet allemaal kloppend. Het is jammer dat het hele verhaal vanuit Petra wordt verteld en je geen inzicht krijgt in de sfeer aan boord van zoín maxi en wat de bemanning doet in crises. Het kijkje achter de schermen van zoín race met zijn organisatie en sponsors is dan wel weer leuk.

Het boek is een makkelijk weglezend vrij spannend boek. Over de term Ďliteraire thrillerí, zoals op de voorkant staat, valt altijd te discussiŽren. Ik zou het boek niet bij literatuur indelen, maar wel bij thrillers.

Het verhaal situeren rond een beroemde zeilrace is absoluut een pre. Dat een goed onderlegde zeiler dan niet voldoende aan zijn trekken komt, is jammer. Ditzelfde geldt voor lezers met paranormale interesse.

isbn 9022993507Tot slot wil ik nog iets over de omslag zeggen: deze is heel origineel met een dubbele voorkaft, waarvan het voorste deel een metershoge golf is.   


 

Hanneke BD


 

 

 


Flaptekst:
Wanneer de hartsvriendinnen Petra Woods en Kirsten McKenzie voor een korte vakantie naar Afrika gaan, ontmoeten ze daar Moses. Deze jongen, zo gaan de geruchten, zou een ziener zijn, een profeet. Als publiciteitsstunt voor de bank waarvan zij eigenaar is, besluit Kirsten hem mee terug te nemen naar AustraliŽ.

In AustraliŽ aangekomen doet Moses drie voorspellingen: hij zal er sterven, de schepen die deelnemen aan de zeilrace van Sydney naar Hobart zullen vergaan, en Petra en haar verloofde zullen uit elkaar gaan. Petra, die voor de kustwacht van Sydney werkt, weigert te geloven in Mosesí gave en de juistheid van zijn voorspellingen. Maar wanneer een stormfront op de oceaan langzaam maar zeker richting AustraliŽ schuift, begint ze te twijfelen. Zal de profetie bewaarheid worden en zijn de schepen in gevaar? Kirsten is aan boord van een van die schepen.

En als deze ene voorspelling klopt, zullen de andere twee dan ook uitkomen?

 

De Sydney Hobart Race

Americaís Cup

Volvo Ocean Race

 

 

 

Utrecht, A.W. Bruna Uitgevers B.V.
2007
286 paginaís, paperback


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/11/07  Eisjen