Karin Luiten schreef al meerdere kookboeken variërend van
kinderkookboeken tot kookboeken met een nostalgische inslag.
Nu is er dit kookboek waarin gerechten uit de oven besproken worden met
recepten erbij. Karin meldt ons daarover in het voorwoord: 'Veel
ovenboeken gaan vooral over taarten, met hier en daar een verdwaalde
quiche. Dit boek pakt het anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld:
de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete.'
Na een bespreking van diverse ovens en gebruiksvoorwerpen zoals
mixer,bakpapier, braadslee, staafmixer etc. komen de recepten aan bod.
Haartige taarten
De recepten voor hartige gerechten, waarvan er soms twee op een pagina
staan, worden soms voorzien van tekeningetjes. De paddenstoelesoep met
dakje van bladerdeeg zit in een getekende soepkom rondom het
gefotografeerde dakje. De auberginerolletjes liggen in een getekende
schaal maar er staan ook mooie foto's in van de gerechten zoals de
roast patatoes in een prachtige porseleinen schaal. De zalmlasagne met
prei & wortel zit in een ovenschaal die op een mooie afgewerkte
houten snijplank staat. De recepten variëren van groentegerechten en
aardappelgerechten naar pastagerechten, quiches en vlees en
visgerechten. Maar ook het brood bakken wordt niet vergeten evenals de
heerlijke 'borreldingen'. Tussen deze categorieën in wordt steeds een
gebruiksvoorwerp of een ovenweetje uitgelicht zoals o.a. het gebruik
van de bakvorm, of het waarom van het voorverwarmen van een oven, of
wat een kernthermometer is en hoe die gebruikt wordt, hoe je voorkomt
dat bakvormen gaan roesten, het invetten van bakvormen en nog veel meer
ovenzaken.
Zoete taarten
De recepten voor zoete gerechten beginnen met chocolade-eclairs. 'Een soort langgerekte soes, maar dan
niet gevuld met slagroom maar met banketbakkersroom, pardon, crème
pâtissière.' De meest schitterende en bijzondere taarten
passeren de revue zoals frambozentaart met pistache, appel-dadeltaart,
rabarbertaart. Maar ook de cakes komen ruimschoots aan bod, wat te
denken van omkeer-mangocake
met kokos & munt? Of de cranberrytulband?
Chocola wordt als aparte categorie genoemd en het water loopt je in de
mond bij het zien van de choco-inzaktaart met kaneelroom of de
chocotulband met gember. Koekjes, muffins en scones krijgen ook
ruimschoots de aandacht en natuurlijk mag de schuimtaart niet
ontbreken. In het boek staat een prachtige dubbeldekkerpavlova met
aardbeien afgebeeld met het recept erbij en het lijkt niet al te
moeilijk maar geeft wel een schitterend resultaat. De toetjes zijn ook
zeer aan te bevelen. De appelcharlottekes (een Frans toetje maar dan
met Hollandse boerenjongens) ziet er fantastisch uit. Vanzelfsprekend
ontbreekt de crème brûlée (met gember) ook niet. Zelfs de tompoes komt
in het boek voor evenals diverse heerlijke crumbles.
Het boek sluit af met het bespreken van diverse soorten deeg en hoe je
deze het beste kunt maken en bewaren, opnieuw wordt alles duidelijk
uitgelegd en voorzien van tekeningetjes van Karin.
Aparte presentatie
Het is een prima ovenkookboek, de ruim 150 recepten zijn niet moeilijk
en de ingrediënten zijn niet extreem. De presentatie is erg apart,
vooral dankzij de getekende afbeeldingen van Karin zelf. De foto's van
de gerechten zijn mooi en tonen duidelijk het eindresultaat zonder al
te veel poespas eromheen. Kortom, een zeer prettig kookboek, ook leuk
om cadeau te geven.
Art direction: Freddy Vermeulen, Fotografie: Harold Pereira,
Illustraties en collages: Karin Luiten
Dettie
|
Karin Luiten
Inkijkexemplaar
Karin Luiten organiseert op zondag 2 december 2012
Antipakjesavond-matinee
tussen 12 en 16 uur
Kijk voor meer informatie en aanmelding op de speciale website www.antipakjesavond.nl
of ga naar het 'Antipakjesavond-matinee facebook-event'.
|