Jannetje Koelewijn
De hemel bestaat niet - Over het leven van mijn ouders
272 pagina's | Amstel Uitgevers | september 2011
Verkrijgbaar als paperback en digitaal boekVoor De hemel bestaat niet heeft Jannetje Koelewijn, sinds 1997 redacteur van NRC Handelsblad, zich jarenlang verdiept in de historie van haar ouders en de ouders van haar ouders. Haar vader zou eigenlijk zijn verhaal wel willen vertellen, maar zijn ogen zijn niet goed meer, dus zelf zijn verhaal intypen in de
computer gaat niet meer. Hij vraagt zijn dochter of zij het verhaal wil aanhoren en opschrijven. Dat is het startsein voor jarenlang research naar voorouders, uitstapjes met vader, uitstapjes met moeder en uitgebreide vraaggesprekken met beide. De uitkomst van dit alles is de inhoud van dit boek, waar de jeugd van haar vier grootouders, hun ontmoetingen, de kinderjaren van haar beide ouders en hun verdere leven samen verteld wordt.

Dit verhaal leest als een roman. Ook al is het soms even lastig als vanuit het heden ineens weer teruggesprongen wordt naar het verleden en daarna met hetzelfde gemak weer naar het heden. Tot halverwege het boek gaat het het meest over de grootouders en de jeugdjaren van haar ouders, daarna wordt het meer gedetailleerd als er overgeschakeld wordt naar het huwelijks- en gezinsleven van haar ouders.

Het boek is op een prettige, luchtige toon geschreven. Daardoor krijg je de neiging om te denken dat alles wel erg gezellig was, terwijl er de nodige aanwijzingen zijn dat dat niet zo was. Het blijven vaak aanwijzingen, dat is jammer. Moeder woont nu in een verzorgingshuis, haar zoons en twee van haar dochters zijn daar nog nooit geweest. Waarom niet? Er staan wel wat beschrijvingen van voorvallen in waardoor je daarover een mening kunt vormen, maar echt het fijne kom je niet te weten. Dat vind ik wel een gemis.

Als tijdsbeeld is het wel een erg mooi boek geworden. Je ziet Amsterdam groeien met nieuwbouw wijken, die later net zo hard weer gesloopt worden om plaats te maken voor weer andere nieuwbouw. De eerste wasmachine, de eerste auto. De verandering van de maatschappij, van kilometers lopen naar je werk tot even van Amsterdam naar Friesland rijden met de auto
voor een uitstapje.

Conclusie: een mooi verhaal op een prettig leesbare manier verteld, maar iets meer feiten over het hoe en waarom van bepaalde zaken was fijn geweest.
  Gerda

 

 


De hemel bestaat nietJannetje Koelewijn

website Jannetje KoelewijnInterview in Reformatorisch Dagblad


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 24/12/11  janneke