Jan Brokken
In het huis van de dichter
381 pagina's | Atlas | vierde druk 2011



Natuurlijk, ik ken globaal het verhaal van Youri Egorov wel. Dat was die flamboyante jonge pianist. Uitgeweken uit de Sovjet Unie. Homo. Kwam naar Amsterdam. Speelde de sterren van de hemel. Dompelde zich onder in de 'scene'. Stierf aan aids. Een dramatisch verhaal.

Ik heb de cd van zijn laatste recital (oktober 1987) in de kleine zaal van het Concertgebouw: de Moments musicaux van Schubert. Haal de schijf tevoorschijn. Erin een toelichting,  geschreven door - jazeker - Jan Brokken.  Eerst draaien. Dan ga ik lezen.

 ***
Het is plezierig als je, als lezer van dit boek, enig benul hebt van
muziek. En dan met name van de pianoliteratuur, de belangrijke componisten en de meest vooraanstaande vertolkers van hun werk. Want je komt ze allemaal tegen in dit werk. Natuurlijk, daar is Youri Egorov zelf, die studeert en concerten geeft. Maar daar is vooral Jan Brokken, de ik-figuur en 'aangever'. Hij weet van wanten. Is een absolute pianofreak, zegt hij zelf.
En in het kielzog van zijn vriend Egorov vertelt hij.

Youri Egorov (1954 - 1988) ontvluchtte Moskou en de Sovjet Unie op zijn 22e jaar. Als homo durfde hij niet uit de kast te komen, beducht voor geroddel, de KGB en de dreiging van 'heropvoeding' in Siberie. Hij koos voor Amsterdam. Na enkele jaren kwam buurtgenoot Brokken, die hem vaak hoorde studeren, met hem
in contact. Hij was destijds journalist bij de Haagse Post, toen bekend om zijn geschreven portretten van schrijvers, muzikanten ed. Brokken kreeg toestemming om met Egorov kontakt op te nemen en ging, voor een nadere kennismaking met 'het echte werk', mee op een driedaagse toernee. Het werd het begin van een intensieve vriendschap. Die niet alleen verstrekt werd
door de muziek, maar ook doordat Brokken 'de grote Russen' kende en het land had bereisd.

Egorov wist al snel het podium en de harten van het concertpubliek te veroveren. Sterker - hij werd een cult-figuur, in Amsterdam zaten de mensen op het podium tot bij de vleugel. Privé vond hij al rap zijn plek binnen de homo-scene. Grappig te lezen hoe hij werd gepamperd door een kring van artistieke homo-vrienden. Brokken zal zich misschien soms een buitenstaander hebben gevoeld. Getrouwd en ook geen 'grootgebruiker'. Want er werd in dat milieu wat 'afgerommeld', en geblowd en gesnoven bij het leven.

Egorov brandde in enkele jaren compleet op. Speelde een topzwaar concert-programma; tenminste 70 concerten per jaar, overal ter wereld. Verdiende kapitalen die hij ogenblikkelijk weer spendeerde. En daarnaast deed hij alles wat de sovjet-doctrine in zijn vorige leven verboden had. Hij leefde 'decadent', zoals dat daar heette. Trok (Brokken) af en toe zijn leren jasje aan dook onder. In Amsterdam, maar liever nog in New York.Tot die nieuwe ziekte hem trof. Hij werd 33 jaar.

Hoewel Brokken zijn boek 'een roman' noemt, las ik het als een verslag. Met name als een verslag van een vriendschap met een geliefd musicus in het Amsterdam van de jaren '80. Soms werden al die concerten me wel iets teveel van het goede, moet ik zeggen. Maar 'k heb ook gelachen. Met name toen Egorov met het Gelders Orkest het derde Beethoven zou uitvoeren en de
concertmeester tegen hem zei: "We moesten maar es een stukkie gaan spelen." Weerzin werd zijn deel.

Zeer ontroerd was ik bij de volgende passage (pag 336). Egorov is gestorven, zijn lichaam ligt thuis. 'Later die dag zou Viktor Liebermann op een stoel naast de kist plaatsnemen. In rokkostuum en met een hoog stijf boord zou de eerste violist van het Concertgebouw een solosonate van Bach uitvoeren.' Wat
een prachtig eerbetoon.

En die Moments musicaux? Ik beluisterde ze nogmaals. Langzame tempi, introvert spel. Hoor gekuch. Weet nu dat alle vrienden, sommigen in tranen, op de eerste rij zitten. Weet dat Youri sloffen aanheeft, omdat zijn voeten zo zijn opgezet door de medicijnen. Weet dat dit zijn afscheid was van het Amsterdamse concertpubliek.

 


  Mart

 

 





in het huis van de dichter



jan brokken

 website Jan Brokken


Jan Brokken op Dodenakkers.nl
over Youri Egorov



Youri Egorov


Website Youri Egorov foundation
   
   
Youri Egorov: R. Schumann - Arabeske Op18
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 24/12/11  janneke