Christina Hopkinson
De troep onder aan de trap
Oorspronkelijke titel:The Pile of Stuff at the Bottom of the Stairs
Vertaling: Emilin Lap
288 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2011
Christina Hopkinson is auteur en journalist en dit is haar tweede boek. Met dit boek heeft ze haar grote internationale doorbraak gemaakt. Voor De troep onder aan de trap werd ze geÔnspireerd door haar man die echtscheidingsadvocaat is en een cliŽnte had die de fouten van haar man bijhield totdat ze hem niet langer kon verdragen.

Het verhaal gaat over Mary, 36 jaar, getrouwd met Joel en moeder van Rufus en Gabe. Ze is een werkende moeder. Ze zit niet goed in haar vel. De eerste helft van het boek is zeurderig en wordt gevuld met een beschrijving van de grote onvrede van Mary. Ze is ontevreden over de bijdrage van haar man in het huishouden en gedraagt zich boos. Ze is boos omdat zij alles in haar eentje moet doen. Mary heeft het gevoel dat Joel haar pest doordat hij overal zijn troep laat liggen en besluit een lijst te maken in Excel waarin ze gedurende een periode van 6 maanden bij gaat houden wat hij verkeerd en goed doet. Voor het foute gedrag krijgt hij minpunten en voor positieve dingen krijgt hij compensatiepunten. Als de lijst na 6 maanden de 100 punten overschrijdt wil ze scheiden.
De tweede helft heeft meer diepgang en dan komen ook andere zaken aan de orde zoals haar werk en vriendschappen.
Mary heeft een paar goede vriendinnen: Becky en Mitzi die een rijke man heeft getrouwd, niet werkt en 2 huizen heeft die lijken op huizen die in interieur bladen staan. Tijdens een weekje logeren bij Mitzi en haar man in hun 2e woning betrappen Mary en Joel het stel ongemerkt op vreemde seks spelletjes. Later blijkt Mitzi ook nog vreemd te gaan met de lesbische vriendin van Becky en bekoelt de vriendschap.
Ook vindt Mary een bonnetje van Joel waaruit blijkt dat hij een flirt heeft met een meisje van zijn werk en komt het uit dat Joel al een poosje weet dat Mary de lijst bijhoudt. Joel vertrekt naar zijn moeder en Mary komt erachter dat ze toch niet zonder hem kan. Vriendin Becky grijpt in en maakt samen met het stel een nieuwe lijst met afspraken waaraan ze zich moeten houden. Uiteindelijk komt alles toch weer goed.

Ik vond het niet een bijzonder boek. Ik heb het uitgelezen omdat ik een recensie zou schrijven, anders had ik het aan de kant gelegd. Er zijn wel veel herkenningspunten voor werkende moeders, de spanningsvelden tussen mannen en vrouwen en de belasting die vrouwen ervaren als ze werkende moeder zijn en echtgenote. Veel jonge vrouwen hebben het tegenwoordig moeilijk met de combinatie van kinderen huishouding en werken. Op de voorkant staat dat het de grappigste, meest rake roman over het huwelijk, werk en moederschap is. Het grappige is me nogal tegengevallen.Ria


cover_detroeponderaandetrap


hopkinson_foto


website Christina Hopkinson


Eerste bladzijden van
het boek

s

Laatste keer bijgewerkt: 20/10/2011 janneke