AFTH van der Heijden - Advocaat van de Hanen
(deel 4 De tandeloze tijd)


Het werd eens tijd dat ik zelf eens een mening ging vormen over blijkbaar een van de grotere schrijvers van Nederland, AFTH van der Heijden. Ik koos (zomaar) voor Advocaat van de Hanen, deel 4 van de serie De tandeloze tijd. Ik heb de andere delen nog niet gelezen en begon dus frank en vrij.

De roman gaat over Ernst Quispel, een advocaat, die het exclusieve familiecollectief achter zich heeft gelaten en advocaat pro deo wordt in Amsterdam. O.a. is hij advocaat van de "hanen", zoals de krakers toen werden genoemd. Hij steunt hen in hun strijd om het HVB (huis van bewaring) dat zij hebben gekraakt, te behouden en denkt mee over alternatieve oplossingen voor dit gebouw. De gemeente wil hier echter niets van weten. Bij de uiteindelijke ontzetting van het gebouw sterft een kraker (Dip) onder mysterieuze omstandigheden. Ernst is advocaat van de ouders van de overleden kraker. Maar "deze zaak" vreet aan hem. De krakers zetten hem om bepaalde redenen onder druk (zijn telefoon wordt afgeluisterd en "tatoëren" bijv. zijn baby). Quispel verloor zich altijd al zo periodiek in de drank (en vervolgens in de vrouwen), maar krijgt steeds meer drankperioden (en verlaat dan tijdelijk zijn gezin om zelf in het HVB te slapen). Pas aan het einde van de roman (zo een jaartje na de dood van Dip) wordt duidelijk waarom de dood van deze kraker hem zo aangrijpt en volgt -nadat eerst het verhaal wat langdradig was- een redelijk snelle en ontluisterende ontknoping.

AFTH lijkt realistisch een bepaalde tijd(sgeest anno 1985) weer te geven: de grote stad in oproer (de politiek die amper grip krijgt op de stad), het verval van een advocaat naar alcoholist, de problemen in zijn gezin (zijn beeldschone vrouw die weer een verhouding krijgt met haar jeugdliefde), de krakersscene, de argumenten van een alcoholist om te drinken, het gedrag van de drinker aan de bar en zijn zoektocht door de stad, de bewuste zelfvernietiging. Soms de indruk dat de woorden er waren om de woorden.

AFTH schrijft niet zo dat ik intens geboeid lang kan zitten lezen. De opbouw is wel goed en AFTH bouwt wel de spanning op: waarom is Quispel zo van slag?? Maar aan de andere kant was het misschien wel net de stijl die bij dit onderwerp pastte: wat kil en afstandelijk en wellicht is dat juist de kracht van de auteur. Ik weet het nog niet met AFTH. Op de eens of andere manier lijkt dit boek zomaar even een tussendoortje. Heb daarom ook maar deel 1 gekocht, eens kijken wat ik daarvan vind.

Ff surfen op het web:
- boek is verfilmd (geheel aan me voorbij gegaan.....):
- en zowaar heeft de auteur een eigen site (oje, hier staat dat dit boek een van de eenzame hoogtepunten in de literatuur is....., sla ik toch even de plank mis :-)))

Marjan

 


572 pagin's,
5e en 6e druk, 1991,
isbn 9021466139,
Querido

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 17/07/06  Eisjen

Terug naar top pagina