Rutger Hauer; Autobiografie


Zo hoor je nooit iets over hem en zo is er ineens een documentaire en een autobiografie. De documentaire heb ik gemist maar tot mijn plezier kreeg ik die kado bij het boek.
De schrijfstijl van het boek is niet geweldig. De man is dan ook acteur en geen schrijver. Toch heb ik het met heel veel plezier gelezen. Zo'n kijkje achter de schermen is best grappig. Rutger Hauer komt uit het boek naar voren als een man die geen idee heeft wat sterallures zijn. Een aardse vent die graag acteert maar vervolgens zo hard mogelijk weer terugrent naar huis en haard of het zelfs gewoon meesleept in zijn enorme verbouwde vrachtwagen. Zijn diepe liefde voor zijn vrouw Ineke en het rustige leven op het platteland steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij schrijft gepassioneerd over het acteerwerk. Zijn motivaties om wel of niet in bepaalde films te spelen en vooral hoe hij tegen een rol aankijkt en probeert er zijn eigen stempel op te drukken zijn de
leukste stukken in het boek. En natuurlijk zijn verhalen over beroemdheden die hij goed kent en waar hij met respect over schrijft. Nou ja, op Sylvester Stallone na dan.

Door die verhalen heb ik nu een aantal films in mijn boekje staan die ik alsnog wil zien nadat ik nog een keer zijn beschrijving erover heb gelezen. En ja, ik kan er niet onderuit, na dit boek zal ik toch echt een keer Blade Runner moeten huren.

Rijk is hij van al dat werken niet geworden. Hij leeft een aangenaam leven met zijn vrouw samen maar van een spaarpotje is geen sprake. En als je het boek gelezen hebt snap je dat ook. Het is een man die geniet van dingen die er echt toe doen en die wars is van alles wat leeg is.

Iedereen kan wel een paar films opnoemen waarin hij gespeeld heeft maar  de lijst van alle films is veel en veel langer dan ik gedacht had. Veel van die films kennen wij waarschijnlijk niet eens. Heel leuk om daarover te lezen en het maakt ook nieuwsgierig. Op zijn website is die hele lange lijst te vinden.

De opbrengst van het boek gaat in zijn geheel naar zijn Starfish
Association. Een organisatie waar hij met passie over verteld. Lees en  luister naar het Starfish verhaal op de website. Gemaakt voor al die mensen die roepen: "heeft dat nou wel nut?" Tranen met tuiten heb ik gelachen om zijn "parkeerbonnen" verhaal. Zijn parkeerbonnen verkoopt hij via Ebay maar soms moet hij wel erg veel moeite doen om een bon te krijgen. Recht voor het politiebureau gaan staan en dan nog moet hij de dienstdoende agenten aan de haren naar buiten slepen en uitleggen waarom hij een bekeuring wil.

Voor ik dit boek las vond ik Rutger Hauer een goed acteur en leuke man  om te zien. Na lezing van dit boek vind ik het een geweldig mens.
 


Jeanette
 

 

 


Rutger Hauer
Starfish Association
 

Van de achterflap:

Dit is het indrukwekkende levens­verhaal van een eigenzinnige vijftienjarige die uitgroeide tot een acteur van wereldfaam. Het leven van Rutger Hauer leest als een kruising tussen een roman van Jan Wolkers, een middeleeuwse riddervertelling en een avontuurlijke zoektocht naar de ultieme uitdaging. Elke rol die Rutger Hauer speelde, beleefde hij ooit zelf. De jonge jongen die matroos werd, is nooit geheel verdwenen. Hauer vertelt openhartig over zijn visie op Amerika en Nederland en de roerige Amerikaanse filmindustrie. Daarnaast neemt de auteur de lezer mee naar de filmsets van de klassieke sciencefictionfilm Blade Runner, de roemruchte films Flesh & Blood, Buffy, Batman Begins, Mentor en dé cultfilm van 2005 Sin City. Het leven van een acteur gaat nooit over rozen. Films floppen en roem is zo vervlogen. Deze autobiografie bevat tevens tips voor acteurs om door te zetten en zichzelf te blijven in de harde Amerikaanse filmindustrie.
 

 

 

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/07  Eisjen