Antonia Fraser: Marie Antoinette


Een dikke pil. Een bom van informatie, namen, data en gebeurtenissen. Een boek dat desondanks leest als een roman.
Een biografie die als geen ander boek over Marie Antoinette ons een intiem portret schets van een bijzondere vrouw. Veel onjuiste geruchten die in de loop van de geschiedenis aan Marie Antoinette zijn blijven kleven worden ontzenuwd. Zij was in werkelijkheid een totaal ander mens dan wat de  geschiedenisboeken ons willen doen geloven.

Als veertienjarig verlegen en ongeschoold meisje trouwde zij de toekomstige koning Lodewijk XVI om in de loop van haar leven te veranderen in een volwassen vrouw en koningin. Zoals bekend belande zij uiteindelijk met haar hoofd op het schavot.
Uit deze zeer goed gedocumenteerde biografie blijkt dat Marie Antoinette een zeer onbegrepen vrouw was. Ze had een slechte pers bij het volk maar kon daar zelf weinig aan veranderen. Het boek richt zich uitsluitend op Marie Antoinette en geeft geen goed beeld van wat zich buiten op de straten afspeelde. Daarom komt niet goed naar voren waarom Marie Antoinette uiteindelijk slachtoffer  werd van de revolutie. Wellicht dat de vele foute roddels en geruchten die over haar de ronde deden hier debet aan zijn geweest.

Antonia Fraser is duidelijk een fan van de vrouw achter Marie Antoinette en schets een beeld van een vrouw die je uiteindelijk alleen maar kunt bewonderen om haar geestelijke groei en kracht. Zeer boeiend om te lezen is de beschrijving van het leven aan het hof. De verschrikkelijke en onontkoombare regels van de etiquette. Door deze intieme en zeer gedetailleerde beschrijving van het dagelijks leven ga je steeds meer van de mens achter Marie Antoinette begrijpen en wordt het onbegrijpelijk dat juist zij de geschiedenis is ingegaan als aanstichster van de Franse Revolutie. De straf die ze uiteindelijk heeft gekregen staat in geen enkele verhouding tot de zonden die zij heeft begaan.

Antonia Fraser heeft heel bijzondere archieven doorgespit om tot dit boek te komen. Veel foto's en illustraties sieren het boek en geven een nog mooier beeld van het leven in die tijd Een boek om te lezen en te herlezen om daarna nooit meer de naam Marie Antoinette te kunnen horen zonder dat je bekropen wordt door een gevoel van mededogen en begrip.

Is er dan niets fout aan dit boek? Zeker wel. Dat je zo'n magistraal werk van een zo grote omvang uitgeeft als slecht gelijmde paperback is onbegrijpelijk. Dit boek zou je door iedereen willen laten lezen maar het is zo kwetsbaar als wat.
Om er nog jaren van te kunnen genieten kun je niet anders dan het voorzichtig op tafel leggen en heel voorzichtig de bladzijden omslaan. En dat is eigenlijk het enige punt van kritiek.


Jeannette
januari 2007

 

 

 

Antonia Fraser

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
paperback met flappen
567 blz.
ge´llustreerd 
vertaling Henk Moerdijk 
ISBN 90 468 0186

 

Marie Antoinette
Lodewijk XVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 13/02/07  Eisjen