Stephen Dobyns: De kerk van de dode meisjes


In Aurelius, een klein plaatsje in de staat New York, verdwijnen een voor een drie jonge meisjes. Bij de eerste verdwijning verdenken de inwoners nog buitenstaanders. Bij de tweede beginnen buren en jeugdvrienden elkaar met andere ogen te bekijken. Bij de derde komt het stadje in een regelrechte nachtmerrie terecht.

Als de paniek om zich heen grijpt en de burgers van Aurelius zelf het heft in handen nemen, komen oude geruchten, angsten en verlangens tot leven die de verzwegen geschiedenis van het ogenschijnlijk deftige stadje en de duistere drijfveren van zijn inwoners blootleggen.

Wow, wat een boek! Ook uitgelezen tijdens mijn vakantie in de Ardeche in twee dagen! Je wilt constant alleen maar weten hoe het verder gaat. Er gebeurt eigenlijk niet ontzettend veel tot in de laatste hoofdstukken maar de beschrijving van de levens en historie van de dorpsbewoners, de grillen en eigenaardigheden van iedereen vond ik heel interessant. Hoe kwam die hysterie tot stand, hoe konden de meisjes, bijna onder de ogen van het gehele dorp, ontvoerd worden. Wie werd verdacht en waarom.

Op de eerste pagina's word al beschreven dat ze gevonden zijn en hoe. Heel ziek en fascinerend. En daarna worden de voorafgaande weken beschreven en toegewerkt naar de ontdekking. Een spannende criminele én psychologische thriller met een spannende en onverwachte ontknoping!
 

Anne


Anthos 2002

Stephen Dobyns heeft een aantal romans en dichtbundels op zijn naam staan. Hij was korte tijd verslaggever en is sinds 1968 hoogleraar Engels en creative writing aan verschillende universiteiten Dobyns woont in Boston.
crimezone.nl

 

 

 

Ik heb dit boek ruim een jaar geleden gelezen, en vond het ook erg goed.  Leuk er door je verslag nog eens aan terug te denken. Ik schreef er indertijd dit over:

Dit boek van Stephen Dobyns heb ik meegenomen in de boekenweek omdat het een kassakoopje was. Een spannend boek, voorzien van een aanbeveling van Stephen King, dus het leek me wel wat. En het was ook wel wat, zeker als adempauze na die ernstige, maar toch tamelijk verhaalloze Grunberg. Het boek speelt in een klein Amerikaans stadje. Een van de inwoners daarvan doet verslag over de gruwelijke gebeurtenissen die daar de afgelopen periode hebben plaatsgevonden: de vermissing van drie tienermeisjes, en de uiteindelijke vondst van hun lijken. Dit lijkt misschien een verklapper, maar dat is het niet, want dat drie meisjeslijken gevonden worden staat al in de proloog.

Hoe en waar ze worden gevonden, dat moet je zelf maar lezen. Er werd in ieder geval een beeld opgeroepen dat mooi was in z'n gruwelijkheid, en daardoor zeker fascinerend genoeg om je flink aan het lezen te zetten. En da's wel nodig ook, want dit boek is, ondanks het 'spannende' gegeven, niet steeds spannend. De verteller, een leraar uit het stadje, gaat uitgebreid in op de 'psychologie' van het stadje, en probeert daarbij de gruwelijke gebeurtenissen die zich afspelen te plaatsen. Wat, gezien de ernst van de gebeurtenissen, geen gemakkelijke opgave is. Door deze beschrijvende stijl kon ik goed plaatsen dat Stephen King het aanbeval. Van King heb ik twee boeken gelezen, die me ook niet bijstaan als érg spannend, maar als verhalend, en als een poging om een antwoord te geven op de vraag waarom mensen tot dit soort extreme en gruwelijke daden overgaan. Anders dan bij King is er bij Dobyns echter niets bovennatuurlijks aan de hand, dus wie daar niet van houdt moet zich door de aanbeveling niet laten afschrikken. Al met al vond ik dit boek een interessante, en waar nodig spannende, thriller.

Hoewel het boek zich niet laat lezen als een detective, en ik dus ook geen enkele moeite deed om 'de dader' te achterhalen, had ik 'm toch vrij snel in de peiling. Zonder enige zekerheid echter, zodat dat op geen enkele manier afbreuk deed aan de spanning van het verhaal. Dat overigens aan het eind nog een sinister staartje krijgt. Lezen, dus!

monalisa

Wil je weten wat ik lees? Kijk op mijn weblog
Zoek je zelf iets te lezen? Kijk op  bookcrossing.com

 
 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 28/10/06  Eisjen

Terug naar top pagina