Rachel DeWoskin
Klein meisje groot
Oorspronkelijke titel: Big Girl Small
Vertaling: Lidwien Biekmann
320 pagina's | Amstel Uitgevers | september 2011Rachel DeWoskin is een jonge Amerikaanse schrijfster, Klein meisje groot is haar derde boek en voor zover ik kon vinden het eerste boek dat van haar in het Nederlands is vertaald. Het is een boek dat je meeneemt in de avonturen van Judy Lohden, een meisje van 16 jaar dat niet groter is dan 1,15 mtr. maar zich dapper door het leven heen slaat. Op een niet-dramatische manier beschrijft het boek, soms terloops, de problemen die een puberend meisje heeft om zich op een nieuwe school  thuis te voelen, waarbij haar lengte haar tot een opvallende figuur maakt.
Anderzijds heeft ze een aantal artistieke kwaliteiten die haar helpen om haar plek te vinden.

Het boek begint op een andere locatie dan haar huis en woon  omgeving. Gaandeweg wordt duidelijk dat hier een groot drama aan ten grondslag ligt. Soms wordt het drama zo scherp neergezet dat het onmogelijk lijkt dat er een oplossing is.Toch is er aan het einde sprake van een onverwachte ontknoping, en ook het incident blijft tot bijna het einde onduidelijk.
Judy groeit op bij haar ouders en twee broers, ze is als enige 'klein' maar zowel haar ouders en broers, als zijzelf gaan hier ontspannen mee om. Het verhaal wordt vanuit Judy verteld, ze worstelt met de gewone puberproblemen, het vinden van haar plek op school, met een verliefdheid en ze vindt zichzelf soms terug in omstandigheden die ze niet gekozen heeft.
Het boek omvat een korte periode van enkele weken, in flash-backs wordt duidelijk hoe haar leven er vr het incident uitzag en hoe het incident heeft kunnen ontstaan. Het is in een adembenemend tempo geschreven, er is steeds ruimte voor emoties, humor en wanhoop. De wereld van een Amerikaanse highschool wordt beeldend en interessant beschreven, inclusief een aantal bijzondere leerkrachten.
De hoofdpersonen naast Judy worden gedetailleerd neergezet, daardoor leent dit boek zich zeker voor een bespreking van leeskringen. Enigszins verbazingwekkend is het feit dat haar lengte eigenlijk geen belangrijke rol speelt in het boek, ze functioneert binnen haar klas en vriendengroep als nauwelijks afwijkend, terwijl ze toch behoorlijk opvalt, erdoor beperkt is en de titel hiernaar verwijst.

Een boek dat ik zeker kan aanraden aan liefhebbers van psychologische boeken, van de (Amerikaanse) wereld van jongeren en van vlot geschreven hedendaagse romans.KarinBoekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/10/11  janneke