Davide Enia
Zo ook op aarde
Oorspronkelijke titel: Cosi in terra
Vertaald door Manon Smits
304 pagina's | Bezige Bij | april 2012



Verrassend
Een pure verrassing deze debuutroman van de Italiaanse toneelschrijver en acteur  Davide Enia (1974). Een druk baasje zo lijkt het, maar dit mooi gecomponeerde verhaal voelt geenszins aan als een tussendoortje. Sterker nog het is een roman die je beurtelings in vervoering brengt door zijn puurheid en tederheid en je met afschuw vervult door zijn wreedheid en meedogenloosheid. Maar de schoonheid waarmee dit alles beschreven wordt wint het ruimschoots van het gevoel van het afgrijzen die je bij sommige scenes nauwelijks kunt onderdrukken.

Ontdekking van een bokser
Hoofdpersoon in Zo ook op aarde is Davidů (zijn naam zal wel niet voor niets zo veel op die van de schrijver lijken) die op een dag in de bres springt voor Nina wanneer zij dreigt te worden belaagd door een groep jongens die eerder haar neefje Gerruso niet zo'n klein beetje mishandelden. Davidů voelt geen enkele vriendschap voor Gerruso want in zijn ogen is hij alles wat een man niet moet zijn, maar omdat hij is wel de schakel is in het het contact met Nina blijven ze vanaf dat moment (Davidů is dan 9 jaar oud) regelmatig met elkaar optrekken. Davidů 's moedige, maar onbezonnen daad wordt opgemerkt door zijn oom Umbertino. Hij herkent in zijn neefje de onverschrokkenheid die een bokser nodig heeft en de stijl die kenmerkend was voor diens overleden vader, de legendarische De ridder. Van Gerruso krijgt Davidů later zijn bijnaam De dichter Al die bijnamen is één van de charmes van dit boek. Maar even terug naar zijn oom Umbertino een ex- bokser en eigenaar van een boksschool, tevens rots in de branding voor zijn familie. Hij is het die Davidů in Palermo, een stad waar het evangelie luidt: 'bij twijfel eerst slaan dan vragen' niet alleen leert boksen maar hem ook de wijze les meegeeft dat verliezen net zo belangrijk is als winnen.

Literaire trucs
Naast het onderwijs van zijn oom luistert Davidů ook naar de verhalen van zijn opa Rosario die als één van de weinige oorlogsveteranen terugkeerde van de Afrikaanse slagvelden in de Tweede Wereldoorlog. In zijn verhaal zit een zeldzaam mooi beschreven vriendschap die tot uiting wordt gebracht in de bloei van een uit Afrika meegenomen cactus. Wat ik in Zo ook op aarde ook bijzonder mooi vond waren de gedeeltes waar de verschillende verhaallijnen door elkaar verteld werden. Zo wordt in een verslag van één van Davidů's wedstrijden tegelijkertijd teruggeblikt op een gevecht van zijn vader jaren eerder. Later wordt die truc nog een keer toegepast wanneer Davidů tijdens zijn titelgevecht in zijn gedachten zijn laatste telefoongesprek met Nina afdraait. En hoewel ik mijn bedenkingen heb bij al het tentoon gespreide machogedrag moest ik toch grinniken bij het rijtje analyses van tegenstanders waarbij een passende hoer gezocht werd die hen voor een gevecht tegen een wat mindere bokser zouden uitputten. Ook deze truc herhaalt Enia later nog eens wanneer Davidů een afwisselend overzicht geeft van zijn overwinningen in de ring (boksers) en buiten de ring (vriendinnen).

Mooi contrast
Maar Zo ook op aarde is niet alleen een relaas over drie generaties boksers. Het is ook een verhaal over de stad Palermo, maar bovenal is het is een warm verhaal over familiebanden en de onvoorwaardelijkheid van vriendschappen. Dat blijkt vooral uit de verhalen die Davidů van zijn oma hoort of van Lazzario en Franco, respectievelijk de vrienden van Rosario en Umbertino. Het zijn verhalen vol tederheid, hartstocht en passie die een welkome afwisseling en een mooi contrast vormen met de harde wereld in een stad waar tegenspreken je drie gebroken ribben kan kosten.


  Janneke





Zo ook op aarde



Davide Enia

Davide Enia

Jeroen van Kan en Philip Snijder in gesprek
met Davide Enia over Zo ook op Aarde
 in VPRO De Avonden


Eerste hoofdstuk
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/06/12  janneke