David Hewson
De schaduw van Lucifer

Oorspronkelijke titel: Lucfer's Shadow
Vertaling: Janine van der Kooij
480 pagina's | VBK Media | september 2011Venetië is een belangrijke factor in dit boek van David Hewson, die al meer thrillers schreef (vaak gesitueerd in Rome of Venetië) met een historische basis.

De net afgestudeerde student Daniel Forster wordt voor een klus uitgenodigd door Scacci, een oude Venetiaanse handelaar in antiek. Scacci en zijn vriend wonen met een huishoudster in een palazzo met een gigantische kelder/bibliotheek met historische stukken die Daniel gaat rubriceren. Al snel blijkt dat er bij alle hoofdpersonen andere motieven meespelen, steeds weer wordt de lezer op het verkeerde spoor gezet en het eind is ingenieus geconstrueerd.

Als tweede lijn is er het verhaal van een jongeman in de 18e eeuw, Lorenzo Scacci, die bij zijn oom in Venetie woont. Hij krijgt de opdracht een violiste met de naam Rebecca te chaperonneren. Zij is een joodse vrouw met veel muzikaal talent, Vivaldi en Rousseau spelen een aardige bijrol in het verhaal.
De verhaallijnen zijn met elkaar verweven doordat Daniel een manuscript vindt dat is geschreven door Rebecca, iets dat in een tijd waarin vrouwen én joden persona-nog-grata waren niet bekend mocht worden.

Er zijn diverse parallellen in hun beider levens, waarbij romantiek, en muziek belangrijke thema’s vormen. Zo hebben beide jongemannen een (onmogelijke) liefde en is in beide verhaallijnen sprake van een bijzondere viool, die zorgt voor de nodige spannende ontwikkelingen, waardoor het boek ook een echte thriller wordt.

Qua schrijfstijl  ben ik niet onder de indruk ben daarvoor zijn er te veel uitweidingen en overbodige toelichtingen met zinnen als ‘mijn eigen gelaatsuitdrukking weerspiegelde haar ernst’ en ‘haar greep was warm, zacht en verfijnd en ik voelde me ineens zoals ik me nog nooit eerder had gevoeld’.

Ondanks dat is het een boeiend boek, het verhaal sleept je mee en de mix tussen verleden en heden en de locatie van Venetië maakt het een interessant boek voor de doelgroep, die ook door Dan Brown, de bekendste auteur van dit genre, wordt bediend.  Een verschil is de omvang van dit boek en de dubbele lijn die in dit boek zit, wat de schrijver de gelegenheid geeft historische feiten als realiteit uit het dagelijkse leven weer te geven. Ook is Dan Brown wat sneller en heftiger qua ontwikkelingen, David Hewson beschrijft uitgebreider alle facetten van kleding en omgeving.

Kortom, voor de liefhebber zeker een mooi boek, voor de literaire lezer gaan stijl en thematiek mogelijk ‘knellen’. 


 


  Karin

 

 

De schaduw van Lucifer
David HewsonDavid Hewson


website auteur
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/11/11  janneke