Henri Cueco: Gesprekken met mijn tuinman
vertaald door Floor Borsboom


Een heerlijk boek voor een zonnige middag in de tuin. Voor een contemplatief moment, waarin een mens opnieuw leert kijken.

Hoofdpersonen zijn een Parijse kunstenaar en een tuinman uit de provincie. Gedurende de jaren waarin de kunstenaar enkele maanden doorbrengt in zijn huis in de provincie leert hij zijn tuinman kennen en omgekeerd. De tuinman kijkt eerst nog met een soort onbegrijpend misprijzen naar de tekeningen en schilderijen die de kunstenaar maakt van zijn weide, de noten, de kiezels en zelfs van een 'verwonde' aardappel. Door de jaren heen begint hij er de schoonheid van in te zien. Maar ook langzamerhand leert de schilder te kijken met de ogen van de tuinman. Hij raakt hoe langer hoe meer gecharmeerd van de openheid en de simpele blik van de tuinman. De tuinman is altijd in een goed humeur en kijkt met de open blik van een kind naar alles wat erin de wereld gebeurd zonder enig gevoel van jaloezie of rancune. Hij is gelukkig met zijn pensioen van de SNCF en geniet elke dag weer van de soep die zijn, van oorsprong Algerijnse, vrouw voor hem kookt. Een vrouw die vooral wil dat hij zich niet opvallend gedraagt en waaraan hij refereert als 'de vrouw'. Hij noemt haar ook 'mijn geheime tuintje'. De één maakt kunst, de ander heeft van het leven (in lang niet altijd gemakkelijke omstandigheden) een kunst gemaakt.

In hun dagelijkse gesprekken passeren de families (voornamelijk die van de tuinman), de slakroppen, de courgettes, het leven en de dood de revue. Beiden hechten hoe langer hoe meer aan deze gesprekken. Een soort liefdes-geschiedenis tussen twee ouder wordende mannen die ook voorzichtig dingen bespreken als sex op je oude dag.

Werkelijk een prachtig, ontroerend verhaal met allemaal dagelijkse wijsheden en een blik op de wereld waardoor je zelf  beter leert kijken. Letterlijk en figuurlijk. Een aanrader! Als de film straks in de bioscoop komt (ik hoop ook in Nederland) dan wil ik die beslist zien.

Uit de pers:

'Een boek van humor, emotie en soberheid. Zolang kunstenaars en tuinmannen met elkaar blijven praten, ligt er voor mens, kunst en tuinen een mooie toekomst in het verschiet.'
l’Express

'Cueco schetst op kalme, zachte toon het portret van de man die simpelweg zijn vriend is. Om wat er tussen de twee mannen is, benijden we hem en voor dit boek, dat bitter en zacht is als salieblad, bedanken we hem.'
Zurban Magazine

'Lees het! Het zal u vertellen over schoonheid.'
Le Figaro

En ik ben het helemaal met ze eens!
 

Eisjen
april 2007

 

 

Henri Cueco werd op 19 oktober 1929 geboren. Zijn vader was een Spanjaard, zijn moeder Française. Hij woont in Parijs (Montmagny) en in de Corrèze (Pouget-de-Vigeois)
In 1952 neemt hij deel aan de Salon de la Jeune Peinture. Hij schildert figuratief en is politiek geëngageerd. Vanaf 1962 schildert hij series (rivieren, badkamers) geïnspireerd door de technische middelen van de massa media. Zijn kunst heeft een kritische functie en is nog steeds politiek geëngaeerd, maar wel met het nodige gevoel voor humor.
Sinds 1980 schrijft hij diverse essays en romans en keert terug naar het figuratieve schilderen; landschappen en stillevens.

Zijn roman "Gesprekken met mijn tuinman" is verfilmd door Jean Becker en wordt in augustus 2007 in de bioscopen verwacht.

SNCF
 

Uitgeverij Ad. Donker
160 blz. / gebrocheerd /
12,5 x 20 cm / € 17,90 /
ISBN 90 6100 596

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 23/04/07  Eisjen