Eric Clapton: ClaptonClapton en ik zijn samen groot gegroeid, zal ik maar zeggen :-)). Toen Eric Clapton met Derek en de Domino's zijn "Layla" de wereld in slingerde was ik ook wanhopig verliefd, hij pepte me op met het lieflijke "you look wonderful tonight " terwijl mijn roodomrande ogen in de spiegel me iets anders vertelden. Een hele tijd hoorde ik niets meer van hem, maar hij kwam terug in mijn leven met de heerlijke cd "Timepieces", deel 1 en 2, net toen ook ik uit een persoonlijk dal tevoorschijn kwam, en hoe beter dat te doen dan onder begeleiding van het getokkel en de doorleefde stem van Eric. Hij was weer terug met waar hij het meest van hield: Rythm en Blues. Mijn schoonzusje heeft zelfs een snaar van E.C. in haar tasje, ze draagt hem altijd bij zich, ik ben daar heel jaloers op. Maar goed:het Boek

Hij begint de -zelf geschreven- autobiografie (geen ghost writer ) met te beschrijven over het Grote Geheim dat hem in zijn eerste
levensjaren omringde. Hij had steeds maar het gevoel dat er iets was, dat hem anders maakte dan de rest van zijn familie, maar hij wist niet wat. Door goed naar de verhalen van familieleden te luisteren kwam beetje bij beetje de waarheid aan het licht.
De mensen die hij als zijn ouders beschouwde waren zijn grootouders. Het meisje dat hij als zijn halfzusje beschouwde was zijn moeder, die op 15 jarige leeftijd een onwettig kind, Eric, kreeg. De schande!! De halfzus/moeder vertrok al snel, en Eric bleef achter in de liefdevolle handen van zijn grootouders.
Deze, toch wel rommelige, start, heeft veel invloed gehad op de rest van zijn leven.

Na de Middelbare school gaat Clapton naar de Kingston School of Art. Hij volgt wat lessen maar al snel gaat hij in allerlei bandjes spelen, en uiteindelijk komt hij bij de "Yardbirds "terecht. Maar nog voor deze hun eerste hit scoorden met "For your love " was Eric al weer verdwenen. Clapton wilde R&B spelen en had niets met concessies doen, om een hit te scoren. Ondertussen begon hij langzaam naam te maken als gitarist. Zingen wilde hij toen nog niet. Eigenlijk is dit iets wat we steeds weer bij hem zien. Hij speelt met John Mayall, Cream, Derek and the Domino's, en steeds voelt hij de druk om hits te scoren terwijl hij eigenlijk gewoon in een keldertje zijn eigen muziek wil maken. Hij begint steeds meer te drinken en drugs te gebruiken, en hij begint steeds meer naam te maken. Onvoorstelbaar zoals die twee samen gaan. Zelf begrijpt hij daar ook niet veel van. Zijn uitleg hierover is dat zijn publiek net zo dronken en stoned waren als hij zelf..

Er wordt in dit boek heel veel met namen gegooid en ik zal jullie daar niet mee opzadelen. Een paar moeten er echter toch wel genoemd.Op een gegeven moment, hij is dan bij Cream denk ik, ontmoet hij de Beatle George Harrison en zijn vrouw Patti. Clapton wordt hevig verliefd op Patti en in zijn diep doorleefde ellende schrijft hij de klassieker "Layla ". Zelf kan ik nog steeds niet naar dit nummer luisteren zonder dat de rillingen over mijn rug lopen. De huilende gitaar, en wanhopige stem, snijden nog steeds door mijn vervaagde adolescenten ziel. ( Jeetje Loes, zo kan die wel weer ) . Patti blijft nog een paar jaar bij Harrison, en als ze uiteindelijk voor Clapton kiest is deze volledig aan drank en heroine verslaafd. Hij heeft ondertussen een huis gekocht waarin hij zich als een soort zombie terug trekt. In zijn wat heldere momenten maakt hij nog steeds prachtige muziek met de Who , de Stones, Bob Dylan, kortom alle gote namen die je maar kan bedenken. Zijn relatie met Patti loopt volledig op de klippen. En al die jaren is hij behalve aan de drank en heroine ook verslaafd aan seks, dat moet wel want wat hij zich er van herinnert is vooral dat er heel heel veel vrouwen zijn bed passeerden. Ik vond het behoorlijk stuitend dat hij daar niet één keer iets verontschuldigends over heeft gezegd. Het klonk echt zo van: Die
vrouwen waren er, en dus heb ik ze gebruikt.

Het lukt hem op een gegeven moment van de heroine af te komen, maar de alcohol blijft, in steeds heviger mate ,aanwezig.
Tot nu toe is het een verhaal van Drank Drugs en Rock en Roll Ergens halverwege het boek begint het tot hem door te dringen dat het zo niet langer gaat en hij laat zich opnemen in een kliniek. Als alle uitlaatgassen van de drank een beetje aan het wegtrekken zijn leert hij naar zich zelf te kijken, en een beetje terug te keren naar de kern Eric Clapton de mens i.p.v. Eric Clapton Het Genie, zoals hij door velen wordt gezien. Ook muzikaal gezien moet hij terug naar de kern, dat wat hij het liefst speelt en dat is de Blues. Hij moet de verwachtingen van al zijn fans opzij schuiven en zijn eigen plan trekken, en dat zonder chemische hulpmiddelen. Niet de makkelijkste taak. En ik moet het toegeven; hier komt dan de Eric zoals ik hem het liefste zie. Nergens klaagt hij dat hij zo zielig is, nee hij begint gewoon de lange weg terug, en zoals hij zelf zegt; de muziek heeft hem daar gigantisch bij geholpen. Zijn stem krijgt die klank van een doorleefd leven, met een randje triomf; we hebben het overleefd.

Hij krijgt een verhouding met een Italiaanse, waaruit zijn zoontje Connor geboren wordt. Hij is helemaal gek op dit kind, maar de relatie met Lori, de moeder, loopt stuk. Hij begint weer te drinken, maar laat zich weer opnemen. Hij neemt wat meer tijd voor zijn behandeling, hij heeft nu tenslotte een Zoon, en hij heeft nadien geen drank meer aan geraakt. Hij maakt steeds meer Blues albums en hij is redelijk gelukkig. Maar dan slaat het noodlot weer toe. De concierge van het gebouw waar Lori met Connor woonde had de ramen gewassen en ze open gelaten, en terwijl deze Lori hiervoor waarschuwt valt Connor 49 verdiepingen naar beneden. Clapton is gek van verdriet, maar raakt geen drank of drugs aan. In plaats daarvan schrijft hij het prachtige nummer "Tears in Heaven ". En, hoe raar het ook klinkt, vanaf hier gaat het bergopwaarts met Clapton. Hij is bijna de hele tijd op tournee, hij maakt de cd "From the Cradle ". die vooral in Amerika een geweldig succes is. Hij is daar echt blij mee want het is een onversneden Blues album. Hij heeft muzikaal gezien eindelijk zijn draai gevonden, en kan onafhankelijk van wie of wat dan ook zijn eigen muziek maken.

Op het eiland Antigua zet hij een verslavingskliniek op poten, waar hij heel erg bij betrokken is, hij is er met recht trots op. Ook
organiseert hij in zijn geboorteplaats concerten voor mensen die aan alcohol verslaafd zijn geweest, dit vindt plaats met Oud en Nieuw. Ik wil dan meteen weten hoe je bewijst dat je een niet praktizerende alcoholist bent, maar dat vertelt het verhaal niet.
Hij ontmoet zijn huidige vrouw, 20 jaar jonger, en krijgt er 3 dochters bij. Hij is nu helemaal in zijn element en op de zwart-wit foto's die hier en daar in het boek staan staat ook een foto van Eric met deze vrouw, in en in gelukkig.

Voor mij was dit boek ook en vooral een boek over verslaving. Het gaf een inkijkje in het leven van de Rock en Roll. Voor mij is Eric op reis gegaan, zoals we dat nu eenmaal allemaal doen. Hij heeft die reis beschreven met de muziek die hij gemaakt heeft. It was a bumpy road, zoals de Engelse taal dat zo mooi uitdrukt, en hij kwam er nogal gebutst uit. Wat blijft is de muziek die hij onderweg gemaakt heeft, en die vind ik weergaloos mooi, bij tijd en wijle haast geniaal. Er is natuurlijk ook een dubbele cd. uit die deze reis perfect beschrijft, ik heb hem tijdens het tikken opstaan. Erg mooi. Complete Clapton heet hij.

Verder had ik het liever in de Engelse taal gelezen, maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Ik was niet erg onder de indruk van de vertaling. Een "traveller "in het Engels is geen reiziger, het is een woonwagen bewoner, zeker als uit de zin blijkt dat dat bedoelt wordt. En zo was er meer.

Het is een zeer leesbaar boek voor hen die geïnteresseerd zijn. Het is géén literair hoogstandje, maar voor iemand die muziek schrijft en geen literatuur, is het toch nergens echt slecht. Verder windt hij nergens doekjes om, hij beschrijft zijn leven zoals het was, behoorlijk rauw.
Ik ben nog steeds gek op Clapton. Ik wil nu ook een snaar.

 


Loes

 

 


Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Clapton en "Layla" op Youtube
Je kunt er nog naar meerdere filmpjes met Clapton doorklikken.
 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/11/07  Eisjen