Chan Koonchung
De vette jaren
Oorspronkelijke titel: Shengshi Zhongguo 2013
Uit het Chinees vertaald door Yves Menheere
263 pagina's | Signatuur | oktober 2011
Ook verkrijgbaar als Digitaal boek



Schrijversdip
De schrijver Lao Chen kan sinds het uitbreken van de wereldwijde economische crisis in 2008 en het officiële begin van China's gouden jaren geen letter meer op papier krijgen. Het lukt hem simpelweg niet. Overal om hem heen zijn de mensen vrolijk, gelukkig en tevreden. Een gevoel van gelukzaligheid dat vroeger gewoonweg niet bestond. Dat gevoel zorgt er voor dat hij niet meer kan schrijven. Natuurlijk is hij niet blind voor de problemen die China nog heeft, maar het gaat wel de goede kant op. En dat de maatschappij steeds harmonieuzer is geworden is toch alleen maar geweldig?

Een maand gewist
Bij toeval ontmoet hij twee oude bekenden die niet besmet lijken te zijn met het gelukzaligheidsvirus. Zij zijn echter een grote uitzondering. Als eerste ontmoet hij Fang Caodi, die beweert dat er tussen het uitbreken van de economische crisis en het begin van de Chinese gouden jaren in werkelijkheid 28 dagen zitten. Maar die staan niet in de geschiedenisboeken en zijn ook compleet gewist in de media en het geheugen van bijna alle Chinezen. Officieel mag die maand dan niet meer bestaan, hij heeft nog troebele herinneringen aan die dagen en weet dat er van alles is gebeurd. De tweede die Lao Chen ontmoet is zijn jeugdliefde Xiao Xi, met wie hij de afgelopen zeven, acht jaar geen contact heeft gehad. Ze is geen dissidente, maar trekt wel politieke problemen naar zich toe omdat ze koppig is, geen onrechtvaardigheid kan zien en mensen gemakkelijk tegen zich in het harnas jaagt. De ontmoetingen maken dat Lao Chen enigszins begint te twijfelen aan de officiële versie van de oorsprong van China's ongekende welvaart en gevoel van welbehagen. Maar helemaal overtuigd is hij ook niet, was het soms niet genoeg dat ze in China voor 90  procent 'vrij' zijn, dat ze over minstens 90 procent van alle onderwerpen vrij kunnen discusieren en minstens 90 procent van alle activiteiten zonder overheidstoezicht kunnen uitvoeren?
Toch wordt hij meegetrokken in de zoektocht naar de verdwenen 28 dagen. Zijn vrienden schrikken zelfs niet terug voor ontvoering van een hooggeplaatst partijlid en eisen dat hij hen alles vertelt. Wanneer ze zijn ontstellende relaas over het Chinese Crisisplan voor de Gouden jaren horen en de vijf beleidsmaatregelen die de regering gefaseerd invoert zijn ze compleet van slag.

Fascinerend en verbijsterend
Een fascinerend boek, dat kun je rustig zeggen. En beangstigend ook als je kijkt naar wat er nu op economisch gebied aan de hand is. Het boek deed me af en toe denken aan De Schokdoctrine van Naomi Klein. Veel van Chan Koonchung satirische bedoelde denkbeelden liggen dichter bij de waarheid dan je zou willen. Het is absoluut een boeiend verhaal, dat had vooral te maken met de verschillende personages die de revue passeren, waardoor je een uitvoerig beeld krijgt van de Chinese samenleving. Wat me echt verbijsterde was dat studenten in het huidige China nauwelijks meer weet hebben van de protesten in 1989 en wat er op 4 juni op het Tian’anmenplein in Beijing gebeurde. Gewoon gewist in alle Chinese media en blijkbaar werkt de censuur zo goed dat het ook via internet niet meer te vinden is.

De vette jaren is geen opwekkend boek, maar wel een stevige aanrader.


Chan Koonchung, is geboren in Shanghai en groeide op in Hongkong. Zijn roman De vette jaren vloeide onder meer voort uit zijn ervaringen met het leven in het moderne Beijing, waar hij inmiddels al negen jaar woont. In Hongkong en Taiwan wordt het boek officieel uitgegeven. In China heeft Koonchung het boek zelf aangeboden als e-book, tot censuur werd toegepast. Het boek wordt in China niet officieel verkocht, maar via geheime internetsites heeft het miljoenen lezers bereikt, die het aan elkaar blijven doorgeven.


  Janneke

 

 






de vette jaren



Chan Koochung


 interview radio 1
audio


interview on YouTube




Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/01/12  janneke