Willa Cather
Een verloren vrouw (1923)
Vertaald uit het Engels door Gerda Baardman (oorspronkelijke titel A Lost Lady)
Uitgeverij Cossee  juni 2011 (klassiekersreeks Cossee Century)Een Verloren Vrouw is een nieuwe uitgave van een oude roman, geschreven door Willa Cather in 1923 en nu uitgebracht in een reeks klassiekers door uitgeverij Cossee.
Het verhaal speelt zich af in de pionierstijd in Amerika, wanneer de eerste nieuwe bewoners aankomen, hun vermogen opbouwen, en later ook weer verliezen. We volgen kapitein Forrester en zijn mooie, jonge vrouw Marian gezien door de ogen van dorpsjongen Neil. Hij idealiseert Marian, en beschrijft hoe zij zich staande houdt ook als het lot hen minder gezind is.

Het boek ademt een bijzondere sfeer. Aan de ene kant is de stijl wat afstandelijk, met een verteller die de gebeurtenissen achteraf vertelt. Tegelijkertijd krijg je als lezer een gevoel van melancholie. Het is knap hoe de schrijfster met zo weinig woorden toch de gevoelens van met name Neil en Marian weet over te brengen.

“Die winter, de eerste die mevrouw Forrester in het huis op de     heuvel doorbracht, leerde Neil haar zeer goed kennen. Voor het     echtpaar Forrester was die winter een soort overgang tussen de     ene positie en de andere; kort daarna kwam er een omslag in        hun fortuin. En voor Neil was het een fysieke overgang, want die herfst was hij nog negentien, maar in het voorjaar werd hij       twintig - een groot verschil.

Als lezer bleef ik na afloop wat verward achter. Ik had een portret gelezen van een bijzondere vrouw, maar miste de achtergrondinformatie om dit boek op waarde te schatten. Gelukkig is de roman in deze uitgave aangevuld met een aantal essays over de schrijfster (onder andere door A.S. Byatt). Hierin wordt het leven van Cather beschreven en de roman in context geplaatst. Zo kwam ik erachter dat Cather zelf een tijd op de prairie heeft geleefd, dat het personage Marian is gebaseerd op een jeugdidool van de schrijfster, en dat de beëindiging van de pionierstijd een grote invloed heeft gehad op een deel van haar literaire werk.

Ik zou deze roman typeren als een “bijzonder” boek - waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt, maar gecombineerd met de inzicht verrijkende essays zonder twijfel een indrukwekkend portret van een pioniersvrouw.


Anouschka    

Cover Verloren Vrouw

Willa Cather

The Willow Cather Archive

Uitgeverij Cossee over Verloren Vrouw


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 13/06/11  yvonnep