Carl-Johan Vallgren
Kunzelmann en Kunzelmann

Oorspronkelijke titel: Kunzelmann & Kunzelmann
Uit het Zweeds vertaald door Jasper Popma
506 pagina's | De Geus| juni 2012



Wanneer Joakim het bericht krijgt dat zijn 83 jarige vader Viktor Kunzelmann, een gerenommeerd schilderijen restaurateur en een gerespecteerd adviseur van diverse grote musea, zittend voor een schildersezel aan een vergiftiging is overleden hecht hij nauwelijks geloof aan die bewering. Maar als hij op diens begrafenis kennis maakt met een voor hem volstrekt onbekende man komt hij er achter dat zijn vader een dubbelleven leidde. Viktor Kunzelmann bleek niet alleen een meester vervalser te zijn, ook zijn bewering dat hij militair in Engeland was geweest klopte van geen kanten. Echter het meest verbijsterd zijn Joakim en zijn zus door de ontdekking dat hun vader homoseksueel was

In zeven delen verhaalt Carl Johan Vallgren afwisselend over het leven van de beide Kunzelmannen.

Viktor Kunzelmann
Een groot deel van Viktors leven speelt zich af in Berlijn, waar hij als wees in een katholiek internaat werd opgevoed. Daar ontdekte men zijn tekentalent en met een beurs van de parochie volgde hij een opleiding aan de kunstacademie. Zijn homoseksualiteit was voor hem de normaalste zaak van de wereld, maar in zijn vaderland waar de ideeën van de nazi's langzaam aan terrein wonnen werd het een toenemende bron van gevaar. Samen met een compagnon begint hij onder de dekmantel van een postzegelwinkel een lucratieve handel in foto's van beroemdheden die voorzien zijn van een valse handtekening. Later breidden de activiteiten zich uit tot het vervalsen van allerlei documenten en het op vakkundige wijze nabootsen van schildertechnieken van bekende meesters. Uiteindelijk werd hij, net als vele andere homoseksuelen, gevangen gezet in een concentratiekamp. Daar bleek men op de hoogte te zijn van zijn kwaliteiten als vervalser en zijn vakmanschap redde hem van de dood. Na de oorlog ging Viktor in Zweden wonen waar hij ogenschijnlijk een rustig leven leidde en gewaardeerd werd om zijn grote kennis van o.a de Deense schilder Krøyer en de Nederlandse schilder Fabian. Ondanks zijn min of meer criminele activiteiten koesterde ik wel enige sympathie voor Viktor. Waarschijnlijk omdat het hem in het leven niet mee zat. Wees, homoseksueel, gevangen gezet en daarbij ook nog een passionele relatie die door de vader van zijn minnaar werd verboden. Later zou hij overigens op sublieme manier wraak nemen op deze tirannieke man.

Joakim Kunzelmann
Voor de zoon Joakim voelde ik geen enkele waardering. Hij is een jongeman die zich enorm in de schulden heeft gestoken, de fles niet kan laten staan en zijn tijd doorbrengt met het scannen van pornosites.Tel daarbij op zijn verwerpelijk stalkersgedrag van zijn ex en zijn fascinatie voor snot en je hebt in mijn ogen zo ongeveer de meest weerzinwekkende persoon beschreven die er kan bestaan. De mededeling dat zijn vader een meestervervalser was en kort voor zijn dood de meeste van zijn schilderstukken heeft vernietigd komt hem dan ook zeer ongelegen. Ondanks het onsympathieke karakter van Joakim zitten er in deze delen ook rake opmerkingen over de hedendaagse tijd met zijn vele gecoverde popsongs, goedkope TVformats en ander dubieus amusement, een wereld die eigenlijk van vervalsingen aan elkaar hangt. Door de manier waarop het beschreven werd kregen deze stukken soms zelfs iets komisch.

Tegenstelling
Het lijkt erop dat Vallgren in de manier waarop hij de levens van de twee hoofdpersonen beschrijft bewust de tegenstelling tussen echt en onecht vorm heeft gegeven. Het leven van de overleden vervalser wordt veel gedetailleerder en levensechter beschreven dan dat van de in valse hoop vluchtende zoon inclusief het snelle en enigszins ongeloofwaardige goede einde dat hem ondanks alles ten deel valt.
Ik heb het meest genoten van het levensverhaal van Viktor Kunzelmann. Daarin laat Vallgren zien dat hij veel weet over de kunstwereld en hoe je met de juiste technieken zelfs de meest vooraanstaande conservators op het verkeerde been kunt zetten. Ook schets hij een ingrijpend beeld van het grotendeels verborgen leven van homoseksuelen in het Berlijn van de jaren dertig en het Stockholm van de vijftiger jaren. Deze beschrijvingen maken Kunzelmann en Kunzelmann een waardige opvolger van zijn in 2005 verschenen succesvolle roman De dwerg in het bordeel.




Janneke








Kunzelmann en Kunzelmann




carl johan vallgren


Carl-Johan Vallgren



YouTube
Carl-Johan Vallgren
als zanger





















Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 02/11/12  janneke