Juan Bonilla: De Nubische prins
(vertaald door Nelleke Geel)Ik zei het al vanmiddag, een krankzinnig boek. Ik zit hier eigenlijk een beetje verdwaasd, helemaal na net de mail van Marjo net gelezen te hebben over De ontelbaren van Elvis Peeters. Ook over vluchtelingen.

Eerst maar eens even de achterflap:

"Premiejager is zijn beroep. Moisés Froissard Calderón is altijd op jacht naar de mooiste lichamen die als model, prostituee, callgirl of stripper (m/v) dienst kunnen doen. In landen waar een economische crisis of natuurramp heeft plaatsgevonden of aan de West-Europese kusten waar illegale vluchtelingen zijn gestrand, werft hij personeel voor Club Olympus, een wereldwijd prostitutienetwerk. Want waarom zou je je lichaam niet verkopen als je leven er beter van wordt? Voor een van de rijkste cliënten gaat Moisés op zoek naar een Afrikaanse vluchteling in Málaga. Maar de meedogenloze jacht op deze Nubische prins gooit zijn hele leven overhoop"

Na het vorige boek "De Zwarte Livingstone" dat ik las, leek me dit een 'aardig' vervolg. Een soort van hedendaagse slavernij. Was Koning Leopold II van België een ongekend soort egoïst die mensen af lieten slachten opdat zijn rubberbomen maar werden getapt, de hoofdpersoon van dit boek en de organisatie waar hij voor staat "Club Olympus" kunnen er ook wat van. Op de stranden van Spanje worden de 'mooisten' van de bootvluchtelingen, die het meest opleveren, er uitgeplukt en 'getraind' voor de smaken en wensen van de rijke cliëntèle.

De hoofdpersoon is tevens de verteller. Na de eerste bladzijden zat ik verbijsterd over zoveel gevoelloosheid. Het geheel wordt verteld alsof het alleen maar gaat om het overleven van de hoofdpersoon, Moisé. Een mislukkeling op elk gebied, die een goede 'jager' blijkt te zijn. Over _zijn_ problemen, die achteloos tussen de meest flagrante situaties door worden verteld. Problemen die variéren van het mislukte huwelijk van zijn ouders, zijn eigen mislukte relaties tot het feit dat hij elke avond als hij wil gaan slapen ondragelijke jeuk aan zijn balzak krijgt......

Dan bedenk je je dat dat natuurlijk ook wel moet omdat je anders het beroep van 'jager' niet uit kunt voeren. Je moet je vooral niet gaan verdiepen in de personen die je 'buit' gemaakt hebt. De directrice van de afdeling Club Olympus, zij die verantwoordelijk is voor de training van de 'buit', verzameld bijvoorbeeld ongesneden boeken. Van een ongesneden boek kun je alleen de eerste en laatste bladzijde lezen van een katern en een katern bevat (als ik het goed onthouden heb) 16 pagina's. Dus ze leest om de 16 pagina's een blad. Ongeveer zo gaat ze dus ook met haar 'personeel' om. Niet te veel van weten en de rest gewoon voor je eigen gemak en gemoedsrust zelf invullen.

De achterflap zegt ook nog:

"Een roman met ongelooflijk veel vaart. Over de tegenstelling tussen arm en rijk en de uitwassen van onze moderne beschaving, mensensmokkel en slavenhandel. Genuanceerd, schokkend, verrassend actueel en met een satirische ondertoon"

Met 'ongelooflijk veel vaart' kan ik het volledig eens zijn. Je wilt weten wat er gaat gebeuren, ook al neemt het afgrijzen per bladzijde toe. "Over de tegenstelling tussen arm en rijk en de uitwassen van onze moderne beschaving" gaat dit boek zeker. De stank van de vuilnisbelten (letterlijk en figuurlijk) van deze wereld komt je toegemoet, terwijl de 'jagers' er de schoonheden 'redden' om ze vervolgens op het menu van de rijken te kunnen zetten. 'Genuanceerd' kan ik niet plaatsen. Waar wordt onderscheid in aangebracht? Je hebt het gevoel dat de wereld één grote miserabele plek is waar alles enkel en alleen maar draait om geld en sex. 'Schokkend' is het zeker als ik kijk naar de staat waarin ik me nu bevind. Ik geloof dat ik elke keer dat ik weer op tv die boten met vluchtelingen zal zien, me nog meer af zal vragen 'wat is er gebeurd met diegenen die ons continent wel bereikt hebben. Zijn ze ten prooi gevallen aan de idioten van onze maatschappij?'. 'Verrassend acuteel' is bijna een understatement gezien de tv beelden rondom de vluchtelingen van Spanje en Marokko en de Canarische eilanden. 'De satirische ondertoon' is onmiskenbaar. Ik vroeg me telkens af 'wat heeft de schrijver zelf allemaal gezien in zijn leven en hoe is het mogelijk zo onderkoeld de onderkant van ons bestaan neer te zetten.'

Een krankzinnig, weerzinwekkend, spannend boek. Niet aan te raden voor het slapen gaan zoals ik probeerde...........
 

 

Eisjen
 

 

Heb je enig idee in hoeverre deze romans op feiten berusten dan wel geromantiseerd zijn? "De ontelbaren" is pure fictie, ik moet er niet aan denken dat het zou kunnen gebeuren. Maar de boeken die jij noemt lijken anders.

De Zwarte Livingstone is geheel en al feit. Niets geromanticeerd. Dat is het angstaanjagende er aan.

> "De ontelbaren" is pure fictie, ik moet er niet aan denken dat het zou > kunnen gebeuren. Maar de boeken die jij noemt lijken anders.

De Nubische Prins, ik moet er niet aan denken, maar ik ben bang dat  er veel waarheid in zit. De enorme stroom van vluchtelingen op de Spaanse kust is een gegeven en dat daar mensen uitgepikt worden voor het prostitutie circuit lijkt me helaas een mogelijk feit.


Juan Bonilla (1966) werd geboren in Jerez de la Frontera. Hij is schrijver van korte verhalen en romans. Zijn roman Nadie conoce a nadie (Nobody knows anybody) werd succesvol verfilmd. Voor De Nubische prins ontving Bonilla de Permio Biblioteca Breve, een zeer prestigieuze Spaanse literatuurprijs.

Tegenwoordig is Nubië een gebied in het zuiden van Egypte en in het noorden van Soedan. In oude tijden was het echter een onafhankelijk koninkrijk en vazalstaat van Egypte.

De Griekse dichter Homerus noemde de Olympus het 'Huis van de goden'. Die zouden daar in grote luxe wonen, in een paleis met een bronzen vloer.

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina