Mirjam Boelsums: In zeven dagen


Van de achterflap:

"Vier mensen krijgen het bericht dat hun jongste broer en zwager in het buitenland is overleden, steenrijk én getrouwd. De onbekende weduwe is bereid zijn fortuin aan hen af te staan. Dat belooft nieuwe mogelijkheden, een nieuwe start, genoegdoening voor een geslaagd maar teleurstellend leven.
Dan aarzelt de jonge vrouw, ze kan niet kiezen...
Een week naar een subtropisch eiland moet haar over de streep trekken. In de idyllische maar besloten omgeving raakt iedereen uit zijn evenwicht. De solidariteit wordt op de proef gesteld. Alles wankelt: relaties, werk, ambitie en overtuiging. Wanneer tijdens een zeiltocht op zee de storm - ook letterlijk - toeslaat, is het de vraag of ze deze nog gezamenlijk het hoofd kunnen bieden."

Boelsums weet op heel indringende manier de problemen rondom een erfenis te bespreken. Hoe mensen kunnen veranderen. Niet alleen zelf, maar ook in de ogen van de ander. En zeker in dit geval, wanneer er een erfenis op het spel staat waardoor je je hele leven opnieuw zou kunnen inrichten. Alle hoofdpersonen zien ineens mogelijkheden om _eindelijk_ hun leven te wijzigen, te verbeteren. Iets waar ze eerder niet de moed voor op konden brengen, omdat het te veel risico's met zich meebrengt. Alsof geld dus echt gelukkig zal kunnen maken. Ik kreeg het er echt benauwd van, zo goed beschreven.

Wat ook goed beschreven is, is die storm op zee. Ik ben geen zeiler en weet er dus niets vanaf. Maar de manier waarop het beschreven wordt maakt je als lezer bijna zeeziek. Echt indrukwekkend.

Ik ga er verder niets over vertellen, want dan verklap ik alleen maar teveel. Ik kan het alleen maar aanraden als een spannend, goed geschreven boek, rond een intrigerend thema. En met de commentaren in de kolom hiernaast kan ik het alleen maar volledig eens zijn en houd ik verder mijn mond.


Eisjen

 


Mirjam Boelsums (1955) studeerde sociologie en is behalve schrijver ook cineast. Ze debuteerde in 1998 met de roman Slangen aaien, die werd bekroond met de Debutantenprijs '99, genomineerd voor de Gouden Strop, en in het Duits vertaald. Voor een van haar korte verhalen ('Au pair') ontving ze de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. In mei 2006 verscheen haar tweede roman, In Zeven Dagen.
(Uitgeverij Augustus)
ISBN 90 457 03017
2006

Schrijven kan Boelsums, zeker. Met haar verhaal over de desolate eilandsfeer en de stroeve gesprekken tussen de erfgenamen roept ze een uiterst beklemmend gevoel op.
- 3 STERREN in VN DETECTIVE & THRILLERGIDS 2006

Een machtig mooie roman over het menselijk onvermogen om elkaar echt te begrijpen, over het najagen van valse ambities. - BRABANTS DAGBLAD

Zo wreed als deze schrijfster was zelfs Émile Zola niet.
- NRC HANDELSBLAD

Sterke karikatuur van de hedendaagse graaicultuur. - DAGBLAD VAN HET NOORDEN

Haar karakters staan als een huis en haar dialogen zijn om van te smullen. Het plot is eenvoudig, maar zo goed uitgewerkt dat het bijna onmogelijk wordt om het boek opzij te leggen.
- BOEK

Heel knap en goed gedoseerd beschrijft Boelsums hoe dingen veranderen, gevoelens uitvergroot raken en ergernissen de overhand krijgen door de oplopende spanning, veroorzaakt door de twijfelende weduwe.
- NBD/BIBLION

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/08/06  Eisjen

Terug naar top pagina