;



Anita Shreve
Het eerste jaar van haar huwelijk
Oorspronkelijke titel: A Change of Altitude
Vertaald door Erica Feberwee

320 pagina's | Orlando | juni 2012



Vroeger, en ik spreek dan van zo'n jaar of tien geleden, las ik regelmatig een boek van Anita Shreve. Het gewicht van water, De laatste ontmoeting en vooral Het verlangen vond ik mooie boeken. Maar zoals dat wel vaker gaat, ik ontdekte andere schrijvers en verloor de boeken van Anita Shreve uit het oog. Maar nu Orlando haar boeken uitgeeft kwam ze opnieuw in mijn gezichtsveld. Het begon gelijk verrassend; Het eerste jaar van haar huwelijk speelt zich af in Kenia waar de pasgetrouwde Margaret en Patrick zich onlangs vestigden. Hij heeft een baan als arts-onderzoeker en zij is nog op zoek naar een zinvolle dagvulling.

Het Amerikaanse stel woont bij toeval in een schattig klein huisje in en een exclusieve wijk voor buitenlanders. Het grote huis dat erbij hoort wordt bewoont door de Britse Arthur en zijn vrouw Dianne. Het is Arthur die op een dag Patrick met zijn vrouw uitgenodigd voor een korte expeditie naar de top van Mount Kenya. Patrick stemt enthousiast in, maar Margaret heeft zo haar bedenkingen. Ten eerste is ze onvoldoende getraind voor een tocht die al  over tien dagen plaats vindt en ten tweede kent ze Arthur en Diane nauwelijks, al merkt ze wel dat Arthur in haar geïnteresseerd is. Het derde en meest ervaren Nederlandse stel dat meegaat heeft ze zelfs nog nooit ontmoet. Toch besluit ze, als ze merkt hoe zeer Patrick zich erop verheugd mee te gaan. In de tien resterende dagen bereiden de stellen zich zowel gezamenlijk als afzonderlijk voor op de tocht. Voor Margaret wordt het een zware beklimming. Ze voelt zich vaak een blok aan het been omdat ze steeds achterop raakt en de gidsen en anderen op haar moeten wachten. Van Patrick krijgt ze weinig steun, meestal is het Arthur die haar met woorden en gebaren probeert op te beuren, maar zijn gedrag heeft ook iets klefs. Voor ze de top bereiken gebeurt er een afschuwelijk ongeluk en hoewel Margaret er niet rechtstreeks bij betrokken is wordt er wel met een beschuldigende vinger naar haar gewezen. Het betekent het einde van de expeditie, maar niet van de scheurtjes die in de relatie tussen Patrick en Margaret zijn ontstaan. Zelf worstelt Margaret ook met de vraag in hoeverre haar gedrag mede bepalend is geweest voor wat er mis ging op de berg. Een jaar later stelt Patrick voor de Mount Kenya nogmaals te beklimmen. Het is volgens hem de enige manier om wat er in het verleden is gebeurd achter zich te laten. En zo gaat Margaret precies een jaar later opnieuw de tocht maken die eerder zo dramatisch afliep. Zal ze deze keer wel de top bereiken? En hoe zal de relatie met Patrick na deze tweede klim zijn?

Het is een indringend en dramatisch verhaal wat Anita Shreve vertelt. Ik wist natuurlijk uit eerdere romans van haar dat ze het talent heeft om te schrijven over verlies, verdriet, verlangen en een moment waarop alles lijkt te veranderen. Ook hier is dat weer het geval en zoals de titel al aangeeft het is met name de innerlijke worsteling van Margaret die gevolgd wordt. Ik kon goed meeleven met Margaret al was ze in mijn ogen soms wat te gedwee. Misschien toch wat conservatief. Voor Patrick kreeg ik steeds minder sympathie en wat ik hem denk ik het meest kwalijk nam was dat hij  twijfelde aan de onschuld van zijn vrouw en haar daarmee behoorlijk kon kwetsen. Het deed mij een beetje denken aan dat als een meisje aangerand werd het ook wel een beetje haar eigen schuld was, ze zou het wel uitgelokt hebben. Door het verhaal in Kenia te situeren is het is ook niet alleen het verhaal van Patrick en Margaret. De Afrikaanse achtergrond zorgt er voor dat het boek meteen veel meer kleur en diepgang krijgt. Zo lees je over onvoorstelbare diefstallen waarbij hele huizen worden leeggeroofd en de erbarmelijke omstandigheden waarin familieleden en soms ook de bedienden van de rijke blanken leven. Ergens schrijft Shreve dat er weinig verschil is tussen de behandeling van de slaven in Amerika en de 'werknemers' zoals de gekeurde bedienden in Afrikaanse landen tegenwoordig worden genoemd. Weinig verschil, maar het grote verschil is natuurlijk dat de zwarte bevolking in Kenia in eigen land als tweederangs burgers wordt behandeld.

Deze hernieuwde kennismaking met Anita Shreve beviel me uitstekend.



 Janneke







Het eerste jaar


anita shreve

Anita Shreve

Dutch fanpage
on Facebook



recensie
boekgrrl Judith

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/07/12  janneke