Amor Towles
Een kwestie van hoffelijkheid
Oorspronkleijke titel Rules of Civility
Uit het Engels vertaald door René van Veen
400 pagina's | Orlando | januari 2012



New York, de jaren zestig. Ik-persoon, Kate, bezoekt met Val, waarschijnlijk haar partner, een fototentoonstelling en ziet daar een bekende hangen: Tinker Grey. Hij is geportretteerd in twee hoedanigheden: in goede doen, en als enigszins verlopen figuur.
Het zien van die foto's brengt Kate terug in de tijd.

New York, laat jaren dertig. Men probeert de slechte crisisjaren tevergeten, nu de economie  - door toedoen van de oorlogsdreiging in Europa - weer wat aantrekt. Kate Kontent is de dochter van een Russische immigrant, uit New York. Zij woont in een pension voor nette meisjes, waar ze Eve Ross
leert kennen, een meisje dat uit het Midwesten naar New York is gekomen om een eigen leven te leiden, los van haar rijke en bezorgde ouders. 'Ik wil overal onder, zegt ze, 'behalve onder iemands duim.'
Met een beperkt budget gaan ze Oudejaarsavond 1937 in. Ze gaan naar een nachtclub in Greenwich Village om naar muziek te luisteren en te drinken. Later willen ze ergens een hapje eten, en dan weer naar huis. Maar als er een jongeman - die er niet alleen knap uitziet, maar ook rijk - de bar inkomt, en ook nog zonder gezelschap, gooit Eve alle remmen los. 'Die is voor mij', zegt ze. Zo komt Tinker Grey in hun leven, en in de volgende weken zullen de meisjes hem leren hoe je zo goedkoop mogelijk aan je vertier komt, terwijl hij hen meeneemt naar dure gelegenheden. Tot die fatale avond waarop ze een auto-ongeluk krijgen, en Eve getekend zal zijn voor het leven. Tinker voelt
zich duidelijk schuldig, hij kiest nu voor Eve, terwijl hij anders misschien wel eerder Kate gekozen had.
Tinker en Eve verdwijnen naar de achtergrond maar blijven een rol spelen in het leven van Kate. Zij weet zich door steeds de juiste keuzes te maken op te werken. Ze heeft diverse relaties, en veel vrienden, blijft een beetje in dezelfde kringen ronddolen, maar dat haar gelukkig? Zijn de geruchten over Eve en Tinker waar? Wat is de rol van Anne Grandyn?

'Een kwestie van hoffelijkheid' slaat op meerdere situaties, maar vooral, denk ik, op het feit dat Tinker bij Eve blijft, maar het verwijst zeker ook naar dat boekje van George Washington, dat hij schreef  onder de titel 'de regels voor beschaafd gedrag in gezelschap en tijdens conversaties'. Dit boekje blijkt Tinkers leidraad in het leven, waaruit Kate de conclusie trekt dat hij nep is. Maar of ze daar gelijk in heeft? Overigens staat dit boekje
afgedrukt achter het verhaal. Leuk! En helemaal niet zo gek om deze 110 regels als leidraad te gebruiken!
'Draai anderen de rug niet toe, vooral niet als u spreekt. Breng geen tafel in beweging, waaraan een ander leest of schrijft. Leun er evenmin op.' Die George Washington was zo gek nog niet.
Terug naar de roman. Die schetst het leven in de jaren voor de tweede wereldoorlog losbarstte, maar dan eigenlijk alleen de nepzijde: de verkwisting, de leegheid, het losbollenbestaan. Kate blijkt zich er enigszins aan te kunnen onttrekken, en biedt samen met een enkele vriend wat weerstand. Maar ook in haar vriendenkring (hm, zijn dat vrienden?) wordt behoorlijk gedronken en met geld gesmeten. De stijl is meeslepend, en je leest het boek vlot uit, ondanks de kleine eigenaardigheden die een redacteur weg had moeten werken. Het kan volgens mij niet dat je eerst iemand omschrijft als een vrouw van begin vijftig, terwijl je enkele alinea's later zegt dat je haar haar leeftijd nauwelijks kunt aflezen. En dat je eerst zegt dat er in de relatie met iemand geen ongemakkelijke stiltes zijn, terwijl je even later zegt dat je met dezelfde persoon een ongemakkelijke stilte deelt. Maar de droge humor, de veelheid van belevenissen in zo'n korte tijd laten je die foutjes snel vergeten. Leuk accentje: ieder deel begint met een foto, uit bovengenoemde tentoonstelling neem ik aan.



  Marjo

 


new mailNog maar net de laatste bladzijde omgeslagen. Jammer, want Een kwestie van hoffelijkheid van Amor Towles is een topper. Het was moeilijk kiezen. Sneller gaan lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal zich ontwikkelt of juist langzamer omdat het zo’n mooi geschreven boek is. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik dat eerder zo sterk heb gehad.

Ik las de Engelse versie en hoewel ik boeken niet zo gauw zal kiezen of afwijzen op basis van de omslag had ik in dit geval door de omslag toch even twijfel of dit een boek voor mij zou zijn. Dat was na het lezen van de Preface al helemaal over. Voor een belangrijk deel door de schrijfstijl maar ook doordat het verhaal begint met een bezoek van de hoofdpersoon, Katey Kontent, aan een fototentoonstelling van Walker Evans, een van de grote voorbeelden voor mij als amateurfotograaf. Het zijn foto’s van forensen in de ondergrondse van New York. De “subway”-foto’s worden door Towles zo treffend beschreven dat het al meteen duidelijk was dat ik 330 pagina’s leesplezier kon verwachten.
De karakters zijn goed neergezet, authentiek. Een meeslepende schrijfstijl, volstrekt passend bij de jaren dertig, scherpe dialogen. Mijn boek zit inmiddels volgeplakt met post-it briefjes bij teksten die ik nog eens wil lezen of in mijn blog als voorbeeld wil geven. Daar is ook de volledige recensie te lezen.

new mailUitgeverij Orlando maakte een afspeellijstin iTunes van de muziek die in Een kwestie van hoffelijkheid beschreven wordt en zo zit ik nu onder het genot van de klanken van o.a Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Fred Astair en Billy Holliday deze recensie te schrijven. Het verhaal van Katey, Eva en Tinker begint op oudejaarsavond 1937. In Een kwestie van hoffelijkheid blikt Katey terug op deze periode in haar leven nadat ze in 1966 een tentoonstelling van de fotograaf Walker Evans had bezocht. Het waren portretten van mensen die Walker Evans eind jaren dertig met een verborgen camera schoot in de metro van New York Op twee van de foto's herkent Katey Tinker Grey, de man die destijds een onvergetelijke indruk op haar maakte en die na een onstuimige tijd weer uit haar leven verdween. Lees hier de volledige recensie

Met Een kwestie van hoffelijkheid schreef Amor Towles een fantastisch debuut waarin hij het onstuimige en kwetsbare leven van een aantal jonge mensen op een zeer levendige manier weet te verbeelden. En met een aantal sterk neergezette beschrijvingen schetst hij haast moeiteloos de sfeer en omgangsvormen die er destijds heersten. Het resultaat is een prettig leesbare roman vol intriges, ambities en onverwachte wendingen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar een volgend boek van deze schrijver.




een kwestie van



Amor Towles
Amor Towles
foto David Jacobs


George Washington's
Rules of Civility






























































rules of Civility
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 05/02/12  janneke