Amanda Hodgkinson
Britannia Road 22
Oorsprinkelijke titel: 22 Britannia Road
Vertaald door Tjandine Stheeman
374 pagina's | Orlando | februari 2012Britannia Road 22 vertelt het verhaal van twee Poolse geliefden en hun zoontje, die tijdens de Tweede Wereldoorlog van elkaar gescheiden raken als de man, Janusz, in dienst gaat. Zes jaar later woont Janusz in Engeland aan de Brittania Road en is zijn gezin teruggevonden in een vluchtelingenkamp. Vol hoop beginnen zij aan een nieuw leven samen, maar elk met hun eigen geheimen.

Het boek gaat over de band tussen Janusz en zijn vrouw Silvana, en de manier waarop zij elkaar opnieuw moeten leren kennen na de oorlog. De auteur heeft het verhaal beschreven met afwisselend perspectief van de man, vrouw, en het zoontje. De hoofdstukken uit het ‘heden’ worden afgewisseld met de gebeurtenissen tijdens de oorlog, en zo komen we langzamerhand te weten wat er met de hoofdpersonen gebeurd is.

De eerste helft van het boek vond ik erg sterk. De verwarring, twijfel, hoop, en angst van Janusz en Silvana wordt mooi weergegeven. De impact van de oorlog spreekt uit hun acties en de moeite die het kost om weer een normaal bestaan op de bouwen. Ik voelde sympathie voor alle drie de personages.

Helaas veranderde mijn positieve mening naar het einde van het boek toe. Er leek een verandering van stijl plaats te vinden: waar in het begin geen woord teveel gebruikt werd, en je als lezer de emoties voelde juist door het zorgvuldig gekozen taalgebruik, vond ik dat alle gevoelens aan het einde juist teveel uitgespeld werden. Ook de verhaallijn vond ik vervallen in een naar mijn smaak iets te clichématig gebeuren.

Desalniettemin heb ik het boek in een paar avonden uitgelezen en bleef ik tot het einde toe geboeid. Ik zou het dus ook zeker niet afraden om het te lezen. Een mooi boek, maar geen topper.Anouschka
Britannia

Amanda hodgkinson

Amanda Hodgkinson


Booktrailer
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/04/12  janneke