Epibreren


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Nieuwe MailZijn hier Carmiggelt fans/kenners in de zaal?

Soms gebruik ik nog wel eens het woord epibreren bij mensen waarvan ik denk dat ze het kennen ;) In dit geval dus niet. Bij het uitleggen waar dat vandaan komt, meende ik me te herinneren dat ik dat in één van Carmiggelt's boeken heb gelezen, of in een verhalenbundel of een verzameling van zijn Cursiefjes?

Weet iemand of hij het ooit in een boek of bundel heeft beschreven, en zo ja, welke? Ik kan het maar niet terugvinden... het is dan ook al zo'n 30 jaar geleden
dat ik het eens gelezen heb  ;)

Verder heb ik altijd begrepen dat epibreren staat voor interessant willen doen over onzinnige of vage bezigheden. Carmiggelt zou het rond 1950 bedacht hebben.

Zo bracht Simon Carmiggelt samen met zijn mâitresse Renate Rubinstein een wild weekend op het eiland door, in de zomer van 1953. Om dit voor zijn vrouw te verdoezelen én om te voorkomen dat het eiland door te veel toeristen bezocht zou gaan worden voerde hij kort daarna het werkwoord 'epibreren' in.

En dan heb ik nog een derde Carmiggelt-vraag ;) Hij heeft ook ooit 'verpizzelen' bedacht. Zijn bij jullie meer woorden bekend? 

Nieuwe MailVolgens Van Dale dateert epibreren uit 1954. Er staat me vaag iets bij van een vriend die Carmiggelt vertelt dat hij, als hij even van een lastige klant af wil zijn, zegt dat hij het gewenste alleen nog even moet epibreren.  

Nieuwe MailIk zie een scene voor me in zwart wit, een oud(er) t.v.-programma dus,   waarin iemand (S.C. zelf?) voor een loket staand afgescheept wordt met de   tekst dat zijn voorzoek nog geëpibreerd moet worden.... Of, terwijl ik tik, misschien verhaalde S.C. wel over zijn bron, dat hij er bij was dat iemand dit meemaakte??

Nieuwe MailCarmiggelt schijnt het op een postkantoor te hebben uitgetest. 'Kan ik hier ergens epibreren?' vroeg hij aan de beambte achter het loket, waarop de man hem achteloos doorverwees naar zijn collega, schijnlijk de expert op het gebied van epibreren.

Nieuwe MailPrachtig verhaal, kende ik niet. Het woord epibreren bracht me opeens terug in de tijd. Op een kantoor waar ik werkte, werd het veelvuldig gebruikt. Ik kende het niet. Het woordenboek zei: in 1954 door S. Carmiggelt bedacht woord: niet nader aan te geven werkzaamheden verrichten, waarvan men de indruk wil wekken dat ze belangrijk zijn, ook al stellen ze helemaal niets voor. Ik ben het toen ook veel gaan gebruiken en opeens was het weer weg.
Nu weer terug dan, leuk.

Nieuwe MailWim Sonneveld heeft eens een conference gehoudenover dit soort woorden. Was trouwens geschreven door Carmiggelt. Daar noemde hij ook dat hij eens op een station was en dat er werd omgeroepen: "Het plok is over." Niemand reageerde. Iedereen keek elkaar aan, zo van: "Nou, dat is mooi."  Geweldig, dat soort vindingen.

Nieuwe MailOver een ontvangen ansichtkaart in onleesbaar handschrift: "Lieve schatten. We hebben 't hier zwijnsklousje en zijn gisteren samen wezen poezeloeieren. Heel leuk. Jan knazelt veel in de de willevies, zodat we elke avond moeten brastpallen."

S.C., "Augustus", in "Mooi weer vandaag", A'dam1967

P.S. Wat is "verpizzelen"? Dat heeft, in tegenstelling tot
"epibreren", Van Dale niet gehaald ;-)

Nieuwe MailIk heb daar de volgende omschrijving van:
Verpizzelen (ww.): universeel nepwerkwoord om een duister antwoord te geven om je uit een moeilijke situatie te redden, bv. als de baas hoopvol vraagt of de spec al klaar is: "Nee, ik moet nog even de datatypes en de scherm-definities verpizzelen". Werkt vooral omdat niet iedereen er vooruit durft te komen dat men een woord niet kent. Naar horen zeggen is Simon
Carmiggelt de uitvinder van dit woord en nog een paar andere  nepwoorden, zoals 'epibreren'.

Nieuwe MailIn de familie van mijn moeder wordt ook altijd alles geëpibreerd. Toen ik een jaar of 9 was, hoorde ik mijn moeder en haar zus weer een keer iets "epibreren" en toen ik vroeg wat het betekende, moesten ze lachen: "niets".  Toen begon ik woorden pas echt leuk te vinden, denk ik ;-)

Nieuwe MailVijfentwintig Carmiggeltbundeltjes staan er bij mij in de kast. Het verhaaltje waarin epibreren voorkomt draagt blijkbaar niet de titel 'Epibreren', want ik heb alle inhoudsopgaven nagekeken. Maar ik ken het stukje heel goed, dus het moet in een van die vijfentwintig staan, die ik regelmatig even pak tussendoor als ik tien minuten overheb voor ik ergens heen moet ofzo. Ik heb de boekjes een tijdje gespaard (de meesten gekregen, of voor een guldentje van een rommelmarkt), maar ik ben er mee opgehouden omdat ik veel dubbel kreeg, Kronkels uit de ene bundel die weer in een
andere bundel gebundeld verschenen enz.

In mijn herinnering speelt het epibreerverhaal zich af bij een instantie zoals de belastingdienst. C. gaat persoonlijk naar het kantoor toe om te horen waarom het toch zo lang duurt voordat er reactie komt op zijn aanvraag voor../bezwaarschrift of iets in die trant. De ambtenaar in kwestie probeert eerst de zaak op een collega af te wentelen, dat lukt niet, en hij heeft eigenlijk geen excuus voor zijn nalatigheid, dus zegt hij dat de stukken nog ge-epibreerd moeten worden door het hoofd van de afdeling ofzo. C. accepteert dit en wil al weglopen, maar zegt dan "eh, tussen twee haakjes, wat is dat eigenlijk epibreren?" De ambtenaar vertelt dan dat 'meneer de eerste is die ernaar vraagt, dat hij het woord zelf bedacht heeft en het vaker gebruikt in dergelijke situaties, zowel tegen clienten als tegen collega's.'

Nieuwe MailMij is de anekdote als volgt bekend:
Carmiggelts loopbaan begon ooit als jongste bediende op een kantoor. Hij had er niet veel te doen, en wat hij er te doen had was saai. Regelmatig had hij de behoefte om even te gaan rondwandelen. Om zich een houding te geven nam hij een stapel dossiers mee. Als iemand hem dan vroeg wat hij ging doen, dan
was het antwoord: "o, ik moet deze papieren even laten epibreren." Naar het schijnt heeft nooit iemand daarop doorgevraagd.

redball.gif (1022 bytes)Wat betreft het wilde weekend met Renate Rubenstein:

Nieuwe MailDat is een grap van de zich noemende "Dichters uit Epibreren": Bart FM Droog, Tjitse Hofman en de muzikant Jan Klug, die het land rondtoeren met muzikaal-poëtische optredens ("gedichten, beelden, muziek en sfeergeluiden
tezamen gebracht tot een vibrerende nachtmerrie van emoties"). Zij laten zichzelf afkomstig zijn van het "Waddeneilandje Epibreren". Ze hebben ook een eigen website. Leuke site, met een uitgebreide links pagina

transwurmli.GIF (2800 bytes) Samengevat door

Keti
2001

 

redball.gif (1022 bytes) Vijf jaar later ontvingen we deze mail:

Nieuwe Mailzojuist las ik uw stukje op het web over epibreren. Ik weet niet of u het stukje zelf al gevonden hebt, maar volgens mij stond het in Allemaal Onzin van Simon Carmiggelt. Kort gezegd ging het als volgt: Simon kwam in een kantoor met iets wat de dienstdoende beambte nogal lastig vond. "Ik epibreer u wel even", sprak de man. Waarop Simon vroeg wat dat betekende. De man greep ontroerd zijn hand en riep:"Dit is de eerste keer dat iemand het vraagt. Ik heb het zomaar bedacht om ergens vanaf te zijn. Wat dacht u, zou ik er een of ander prijsje mee kunnen winnen?"

Ik vond het een meesterlijk stukje, het woord bleef bij mij hangen. Langzamerhand bleek het woord bij steeds meer mensen bekend te zijn.

Ik las Carmiggelt al vanaf zijn "Honderd dwaasheden", voor mij nog steeds een enorme topper met die volstrekt idiote situaties daarin. Zo sterk heeft hij later nooit meer geschreven.

Hopelijk kunt u iets met deze informatie.

redball.gif (1022 bytes) Natuurlijk kunnen we dat! Onze dank

relevante links:

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina