Alma Mahler


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

En van de manieren waarop een boek onder onze aandacht wordt gebracht.

"Vanmorgen zag ik in de Volkskrant dat er een keuze uit de dagboeken van Alma Mahler wordt uitgegeven. Een leuk bericht, want ik maakte kennis met haar door een liedje van Tom Leher. (Alma tell us, all modern women are jealous, pom, pom, pom, pom, pom, pom, pom, pm ... pom, pom, Gustav and Walter and Franz).

Ze was de vrouw van Gustav Mahler, had zelf ook aspiraties in de muziek, maar Gustav maakte zijn verloofde duidelijk dat er na hun huwelijk alleen maar plaats zou zijn voor haar echtgenoot. Net als Fanny Mendelsohn werd haar verteld dat het een vrouw slechts past om het huishouden te bestieren, de kinderen op te voeden en steun en toeverlaat te zijn voor meneer hun echtgenoot. Alma paste zich aan maar het huwelijk liep toch op de klippen.

Alma MahlerZe had een stormachtige affaire met Kokoschka en trouwde later met Walter Gropius, de beroemde Bauhausarchitect en daarna nog met Franz Werfel, de schrijver van o.a. De veertig dagen van Musa Dagh en Het lied van Bernadette. Ze werd meerdere malen geschilderd door Gustav Klimt en Kokoschka en Alban Berg droeg een opera aan haar op. Ze was n van de mooiste vrouwen van haar tijd.

Ergens in huis heb ik een biografie van haar, maar dan zou ik even moeten zoeken. Toen ik wat ging surfen kwam ik tot de ontdekking dat er toch ook liederen van haar op de plaat zijn gezet. Dat moet ik dus eens opzoeken en bestellen.

En dan komen de gegevens van andere grrls:

* Ik heb in rainbowpocket: Alma Mahler, of de kunst te worden bemind geschreven door Francoise Giroud, isbn 90-6766-115-5"

* Enkele jaren werden haar dagboeken gepubliceerd uit de periode 1898-1902. De Arbeiderspers heeft daaruit een keuze gemaakt, die onder de titel 'Het is een vloek een meisje te zijn (f 49,95) is verschenen in de reeks Priv-domein" Heb even het ISNB-nummer opgezocht: 902953074X.

* In een artikeltje uit de NRC uit '91 las ik dat bij de Arbeiderspers al eerder een eigen levensbeschrijving is uitgegeven. Kasper Jansen zegt ervan: "Hoe onvolledig en onbetrouwbaar ook, dat zelfgeschreven boek geeft een fascinerend en authentiek beeld van haar verbazingwekkende leven en haar melodramatische karakter, de extremen in haar compromisloze opinies, de exaltatie in haar complexe gevoelens, de fel beleefde irrationaliteit in een uitspraak als "Oskar Kokoschka heeft mijn leven vervuld en vernietigd tegelijk". Op haar 53e begon ze nog een verhouding met een 37-jarige theoloog.

* Jansen noemt het een levensbeschrijving, ik weet niet of een (auto)biografie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat het zo mag heten. De titel is "Mijn Leven" en het is ook bij Privdomein van de Arbeiderspers verschenen. Het artikel in de NRC ging trouwens over een andere biografie van Alma "The bride of the wind. The life of Alma Mahler-Werfel", geschreven door Susanne Keegan.

Bride of the Wind

De titel werd gekozen naar het schilderij dat Kokoschka van haar maakte. Bij Amazon zag ik de dagboeken 1898-1902, of die ook in het Nederlands verschenen zijn weet ik niet.

* Altijd radio 4 aan. Hoor ik net het laatste stukje van een programma met Charlotte Margiono (zo heet ze geloof ik), die ik nog net hoor zeggen: "Je moet ook wel veel van je man houden om dat allemaal op te geven". Mijn oren spitsten zich. En ja hoor morgen komt er een cd uit met de liederen van Alma die ze heeft opgenomen.

transwurmli.GIF (2800 bytes)sanenvatting:  Eisjen


 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 09/08/07

Terug naar top pagina