Boekgrrls

 

 

Salman Rushdie en
het boekenweekgeschenk 2001


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

De grrls werden op de hoogte gesteld via deze mails:

> AMSTERDAM - Salman Rushdie schrijft in 2001 het Boekenweekgeschenk. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Boekenweek dat een buitenlandse auteur de opdracht heeft gekregen en aanvaard.

> thema van de boekenweek volgend jaar is Land van Herkomst
<

En dan wordt er geopperd:

> Is dit wellicht een leuk discussiepunt? Zelf vind ik dat op z'n zachtst gezegd vreemd. Het lijkt me dat je voor zo'n boekje in ieder geval een auteur moet uitnodigen die Nederlands schrijft. In Nederland zijn er genoeg auteurs die zo'n stimulans kunnen gebruiken. Nu met Salmon Rushdie moet het boekje vertaald worden. Dat is toch gek?
<

En inderdaad er valt over te mailen:

> Ik ben het helemaal met je eens, zeker gezien het thema van de volgende boekenweek (multi-cultuur): me dunkt dat er genoeg jonge, Nederlandstalige schrijvers zijn die daar iets mee kunnen. En nog afgezien daarvan vind ik het een nogal goedkope publiciteitsstunt van de cpnb-hotemetoten (in de trant van Harry Mens die Placido Domingo naar Nederland haalt): "kijk ons een beroemde vriendjes hebben!" Het zijn vrees ik niet zozeer de schrijverskwaliteiten die de doorslag bij deze keuze hebben gegeven, maar het feit dat 'ie (om niet-literaire redenen) wereldberoemd is. Dat stoort me eigenlijk nog meer dan het feit dat Rushdie geen nederlandstalige auteur is.

> Dat was ook mijn eerste gedachte en ik vind het zo lullig tegenover de multiculti schrijvers. Er zijn er genoeg.

> Liever een goed vertaald boek dan een rammelend boek in het Nederlands als de schrijver die taal niet genoeg beheerst. Maar ik denk wel dat er genoeg auteurs zijn die nu in Nederland wonen die wat met dit thema kunnen en goed genoeg zijn. Wat dat betreft vind ik het een gemiste kans en ook wel een tikje beledigend voor een nieuwe lichting auteurs van buitenlandse oorsprong. Ze mikken de laatste jaren wel erg op veilig.

Maar ik hou wel van Rushdie, zeker in zijn wat minder ambitieuze projekten. Haroen vond ik een betoverend sprookje.

> ik had altijd begrepen dat het 'de week van de nederlandse boek' was, dus ik vind het behoorlijk storend dat er een vertaald boek de boekenweekgeschenk gaat worden. Nederlands schrijvers hebben al zo'n klein publiek - het lijkt mij gewoon gemEEn om de ene kans dat ze hebben om in de spotlight te staan voorbij te laten gaan aan een buitenlander die toch al publiciteit genoeg krijgt.
<

Op de vraag wat hij nog meer geschreven heeft dan "Duivelsverzen" komen de volgende titels:

  • Oost, west
  • Middernachtskinderen
  • Vaderland in de verbeelding
  • De laatste zucht van de Moor
  • Is er dan niets heilig ?
  • De glimlach van een jaguar
  • Haroen en de zee van verhalen

> Aan dit rijtje kan ik nog "schaamte" toevoegen, het was het eerste boek dat ik van Rushdie las, zeer toegankelijk en ook niet zo erg dik, deed mij erg denken aan de boeken van Marquez.

> Zelf ben ik paar dagen geleden begonnen in Midnights Children - prachtig geschreven, rijke tekst en omschrijvingen, echt zo'n vOlle familie saga ...- waar ik helaas nu helemaal niet in de stemming voor ben. Ik heb een stuk of 20 bladzijden gelezen met het idee dat ik het prachtig vind maar heb nu niet de tijd en rust om volledig van te genieten. Andere keer zeker - echt een vakantie boek denk ik, het is gewoon niet geschikt om tussendoor in hapjes te lezen (voor mij dan). Zoiets als de Naam van de Roos dat ik ooit in Italy heb gelezen (hmm, deze moet ik dan EIgenlijk houden voor een eventuele India reis... maar die zit de komende jaren niet in vrees ik, en ik wil tOch iets van Rushdie uitlezen voordat ie Mr Boekenweekgeschenk wordt hiero... dillemmas dillemmas...)
<

De volgende, korte, maar krachtige mail is wel een hele mooie om een punt te zetten achter deze kleine discussie:

> Eigen allochtoon eerst schreef een duivels lachende satiricus (ik dacht in de Volkskrant)
<

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen.

 

relevante links

 

          

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina