Nominaties leeslijst mei – oktober 2009


 

Adichie, Chimamamda Ngozi ~ Half of a yellow sun

Bloom, Amy ~ Away (a novel) / Op zoek

Hermsen, Joke J. ~  De liefde dus

Kruithof, Jacques ~ Contrabande

Launspach, Rik ~ 1953

Mizee, Nicolien ~ Schrijfles

McCarthy, Cormac ~ The Road / De weg

Melville, Herman ~ Moby Dick of De witte walvis

Mortier, Erwin ~ Godenslaap

Rosnay, Tatiana de ~ Haar naam was Sarah

Winter, Leon de ~ Het recht op terugkeer

Yates, Richard ~ Revolutionary Road


 

Nominaties leeslijst JEUGDBOEKEN mei-oktober 2009

Rowling, J.K. ~The tales of Beedle the Bard / De Vertelsels van Baker de Bard

Moeyaert, Bart ~  Dani Benoni (lang zal hij leven)

Gestel, Peter van ~ Kleine Felix

Funke, Cornelia ~ Hart van inkt

Sterck, Marita de  ~  De hondeneters

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Adichie, Chimamamda Ngozi ~ Half of a yellow sun

Zeg tegen mij, Biafra, en ik krijg meteen een beeld op mijn netvlies van kindertjes met bolle buikjes en holle ogen. Vraag me dan waar het ook weer over ging en ik zou het niet meer weten. Alleen dat het heel erg was, dat weet ik nog wel. In de jaren '60 van de vorige eeuw, woedde er een burgeroorlog in Nigeria, de Igbo stam uit het Oosten van Nigeria, stichtte een nieuwe staat: Biafra.

Daar gaat dit boek over. Niet alleen verzette de rest van Nigeria zich hier tegen, maar ook de oude Kolonisator, Engeland, die van die keurige grenzen had getrokken na WO 2. Zoals gewoonlijk alleen oog voor eigen belang bij die grenzen. Biafra had geen schijn van kans, werd uitgehongerd, en moest bakzeil halen. Tot zover het historische gedeelte.

Adichie, zelf van 1977, beschrijft het verhaal van haar ouders en grootouders. Ze doet dit door middel van een paar hoofdpersonen. Allereerst is daar Ugwu, een dorpsjongen die op 13 jarige gaat werken als "boy " bij een verlichte Nigeriaanse professor. Dan is er de beeldschone Olanna, de maitresse van de professor, die alsmaar bezig is met overleven, en anderen te laten overleven. Ze verzint van alles om iedereen maar in het leven te houden.

Olanna heeft een niet identieke tweelingzus, die samenwoont met een "goede "Engelsman die de taal van de stam spreekt en geinteresseerd is in de lokale cultuur.

Wat als eerste opvalt bij Adichie is de enorme compassie die ze toont met haar hoofdfiguren, en alle anderen er om heen. Maar ook haar inlevingsvermogen. Waar haalt zo'n jonge Nigeriaanse vrouw het vandaan om de jeugd van de Engelsman bv in een paar pennestreken neer te zetten. Ze beschrijft hoe hij als jongetje zich verstopt voor zijn nanny.

En dan volgt er dit: "Richard where are you Dicky?. A rabbit stopped and watched him, and he locked eyes with the rabbit and for those short moments only, he and the rabbit knew where he was..Then the rabbit leapt out, and Molly saw him, she smacked him. She told him to stay in his room for the rest of the day. ": Ik vond dat zó Engels, voor die kleine alinea, moet ze toch onderzoek gedaan hebben. Hoe dan ook, ook de andere personen worden liefdevol neer gezet.

De oorlog is gruwelijk, maar gek genoeg is het boek nergens te zwaar. We zien de mensen voortploeteren en er het beste van maken. We leven met ze mee, denken met ze mee, en dat alles omdat het proza erg meeslepend is. Heel mooi proza, het doet erg aan Zadie Smith denken, ook al omdat het zo authentiek Nigeriaans is, waar Zadie Smith de multi culturele samenleving onder de loep neemt, en dat zeer overtuigend doet, blijft Adichie erg Nigeriaans.

Verder geeft het een goed beeld van Nigeria, zodat je ook een beetje begrijpt, hoe die stammen nog steeds doorwerken in het Nigeria van nu. Misschien kunnen we op deze manier een beetje meer compassie opbrengen met een land, dat wel een erg slechte naam heeft op het moment.

Ik denk dat je je niet moet laten afschrikken door het oorlogsverhaal. Er zit nog veel meer in dit boek Erg ontroerend vond ik het.. Een aanrader! Is vertaald trouwens.

 

ik zou het graag willen lezen. hier zie en hoor je haar college geven:

ze is denk ik zelf door nannies opgevoed. mooie biografie hier:  

 


Bloom, Amy ~ Away (a novel) / Op zoek

Zoals beloofd op de valreep nog een nominatie voor Away (vertaald als 'Op zoek'), van Amy Bloom. Een recent boek (2008) om tegenover mijn klassieker-nominatie te plaatsen ;) Het is gewoon te krijgen in de bieb (in Utrecht alleen al 10 exemplaren over verschillende filialen) en te koop als paperback. Door de vpro wordt Away omschreven als een "epos op pocketformaat". Voor de grrls die dit eerder opvatten als anti-reclame: niet afhaken nu, lees vooral nog even verder!

Want waar gaat het boek over?

"Op zoek is het bijzondere verhaal van de jonge Lillian Leyb, een gevaarlijke, onschuldige vrouw en een heldin bij toeval. Nadat haar familie bij een pogrom in Rusland is uitgemoord gaat Lillian naar Amerika, vastbesloten in dat nieuwe land haar weg te vinden. Maar aan haar avonturen als naaister en minnares in de wereld van het Jiddische theater aan de Lower East Side in New York komt abrupt een einde als Lillian ontdekt dat haar dochter misschien nog in leven is.

Gedreven door een wanhopig verlangen om Sophie weer in haar armen te sluiten, begint Lillian aan haar zoektocht, die haar van New York dwars door Amerika voert, naar het Jazz District van Seattle en naar Alaska, en langs de legendarische Telegraph Trail naar Siberië.

In Op zoek gaan verlies en de drang te overleven hand in hand. De roman werpt een blik op de gevaren die voor iemand die ziczelf uitvond en heruitvond in het New York van de jaren twintig van de vorige eeuw. Amy Blooms humor en gevatheid, haar elegante taal en geweldige verteltalent, haar onbevreesde begrip van passie en het menselijk hart - alle vloeien samen in deze briljante roman." Toegegeven, dat komt (een beetje ge-edit) van de website van de uitgever:  Maar daar vind je ook lovende quotes uit verschillende Nederlandse dag- en weekbladen. Zoals -opnieuw- de vpro: "Overweldigende nieuwe roman." Of Google maar wat - ik ben nog geen negatieve recensies tegengekomen!

Echt zo'n boek dat je gelezen moet hebben.


Hermsen, Joke J. ~  De liefde dus

Vorig jaar las ik De liefde dus van Joke.J. Hermsen en onlangs waren Jop en Loes ook enthousiast over dit boek.

De als onafhankelijk bekendstaande Belle van Zuylen ( "ik heb geen talent voor onderdanigheid") raakt verstrikt tussen gevoel en verstand na haar stukgelopen liefde . Over deze periode in haar leven is niet zoveel bekend, Joke Hermsen schreef daarom een roman over deze "duistere" periode in het leven dan deze bekende schrijfster. Afwisselend in briefvorm, dagboekfragmenten en verhalend proza is het wat mij betreft een prachtig geconstrueerde roman geworden.

Over De liefde dus

Roman over het mysterie in het leven van Belle van Zuylen.

Parijs, zomer 1785. In de stad heerst een grimmige sfeer. Het hongerende volk mort over de decadente levensstijl van Louis XVI en de spilzucht van Marie-Antoinette. De koning probeert zijn greep op het land te behouden door zijn tegenstanders zonder vorm van proces in de Bastille op te sluiten.

De Nederlandse schrijfster Belle van Zuylen reist in het geheim af naar deze politieke slangenkuil. Zij is op de vlucht voor een liefde die is stukgelopen op een gebrek aan moed om maatschappelijke conventies te doorbreken. Vanwege aanhoudende fysieke klachten besluit zij haar heil te zoeken bij de even befaamde als omstreden arts graaf Balsamo Cagliostro. Ze hoopt dat hij haar een uitweg kan bieden uit de crisis die de strijd tussen gevoel en verstand, hartstocht en moraal in haar heeft teweeggebracht. Als ook Cagliostro bij de koning in ongenade valt omdat hij de kardinaal de Rohan heeft bijgestaan in de beroemde halssnoerzaak - een affaire die een belangrijke aanleiding vormt voor de Franse revolutie - moet Belle van Zuylen opnieuw in allerijl vluchten.

De roman De liefde dus is een compilatie van dagboeken, brieven en verhalende fragmenten, waarin tijdloze thema's als vrijheid, verlatenheid, hartstocht en de onverwoestbare kracht van een scheppende geest aan de orde komen.

Op de website  van Joke J. Hermsen kun je meer lezen. 

Op zaterdag 6 juni 14.00 geeft Joke J. Hermsen een lezing in Slot Zuylen (ook in andere plaatsen en op andere tijden).


Kruithof, Jacques ~Contrabande

Van de blurb:

Een estafette van drie generaties: een kleinzoon van Adriaen (de Brugse schilder uit Schildersverdriet), diens zoon en kleindochter, met verhaallijnen als in de  zeventiende-eeuwse picareske of schelmenroman. Elke episode brengt de hoofdpersoon van diens geboortestreek in den vreemde. De grootvader naar Den Haag, de Residentie, waar hij zonde en dood onder ogen moet zien. De vader naar Frankrijk, als smokkelaar van dissidente boeken en medeplichtige in een religieus-staatkundig complot. De dochter viert triomfen op het Parijse toneel en in het bed van de koning, en keert het calvinistische vaderland voorgoed de rug toe. Contrabande is de laatste roman die Jacques Kruithof (1947-2008) schreef. Het boek maakt deel uit van een reeks historische romans, waarin eerder verschenen Het lied van de houtduif (1989), Het slotfeest (2004), Schildersverdriet (2005) en Het hellewicht (2007).

Een prachtig uitgegeven boek dat meeslepend leest. Indrukwekkend hoe het tijdsbeeld wordt neergezet. De beperkingen voor de mens door de manier waarop het leven volledig is verwoven met de kerk en daarbij dan ook nog de beperkingen voor de vrouw. Onderkoeld worden de meest verschrikkelijke dingen verteld, waardoor het ook duidelijk wordt dat het gewoon 'alledaags' was hoe mensen met dood en verschrikking en daarnaast ook nog eens rangen en standen moesten leven.

Ik had nog nooit iets van hem gelezen en dat gaat dus nu veranderen! Voor liefhebbers van de historische roman echt een aanrader.

Jacques Kruithof bij de VPRO

Bij de dood van Jacques Kruithof
(...) dat Bob Dylan een dichter was wist Kruithof als eerste. De grootheid van de poézie van reve onderkende hij voor reve het zelf doorhad. In de filmpjes over reve in de kerk zie je Kruithof zitten – in close ups zelfs – daar was hij bij en hij geniet zichtbaar. (...)

Jacques Kruithof bij DBNL


Launspach, Rik ~ 1953

Voor de boekenweek dit jaar, heb ik 1953 gekocht, een verhaal dat zich rondom de watersnoodramp van 1953 afspreelt. Ik ben nu halverwege en ik ben erg enthousiast. Ik heb in de media gelezen dat het niet waarheidsgetrouw is, maar dat hoeft van mij ook niet. Het had zo kunnen zijn, dat wel. En voor mensen die het niet meegemaakt hebben (zoals ik) geeft het een duidelijk beeld van de impact die het had. Mijn ogen zijn geopend voor de goede kanten van de 24-uurs economie. Een ramp die zich op zaterdagavond voltrekt komt niet uit, op zondag is niemand bereikbaar... En niemand wil geloven dat het echt zo erg is.

Tussendoor lezen we over de privélevens van diverse personen en de schrijver laat af en toe een bom vallen; een stukje informatie over de geschiedenis van die persoon, zo maar iets heel indrukwekkends wat je dan nog geen plaats kunt geven. Ik houd daar wel van.

Het boek leest als een trein, het is spannend, ontroerend, confronterend, schokkend, grappig en mooi.

Op de achterflap staat van een recensent "Dit boek heeft alles in zich om een bestseller te worden", daar ben ik het helemaal mee eens.


Mizee, Nicolien ~ Schrijfles

Nicolien Mizee heeft drie romans op haar naam staan. Het meest bekend is Toen kwam moeder met een mes, dat de shorlist van de AKO-prijs haalde. Nicolien geeft schrijfles en schreef daar de afgelopen twee jaar over in NRC. Deze columns zijn gebundeld in dit lieve boekje. Ze schrijft vol deernis over de worstelende leerlingen en haar eigen schrijfonzekerheden.

Ik ook heb bij haar een cursus gevolgd. Niet alleen dan zijn de verhalen herkenbaar, vol tips voor schrijvers in spé, en soms hilarisch. Voor degenen die gaan lezen: ik, en een verhaal van mij, figureren in twee van de columns :-)

Voor de liefhebbers:
Ik figureer op pagina 17 in de column Over de Grens als Willemijn.
In de column Er was eens, op pagina 61, ben ik To.
Nicolien verwerkt allerlei situaties uit haar lessen tot iets wat zogenaamd op één plek met één persoon gebeurt (zeg ik maar even bij als waarschuwing).

To's hele sprookje is na te lezen op Browniepoint.

Wie nog wil wachten met lezen, kan wel alvast luisteren naar een interview met Mizée bij Kunststof radio.Een aparte persoonlijkheid lijkt het me, met  veel gevoel voor ironie en zelfspot...........en als ze het over schrijven heeft, krijgt ze een beetje een schooljuffrouwtoontje.....Maar ik ben toch wel nieuwsgierig naar dit kleine boekje.


McCarthy, Cormac ~ The Road / De weg

Bij deze wil ik graag, op de valreep, The Road (in het Nederlands vertaald in De Weg) van Cormac McCarthy nomineren voor het maandboek. Ik heb er niks over zien staan op de site, dus ga er vanuit dat nog niet veel grrls het hebben gelezen.

In The Road (ik las het in het Engels) lopen een vader en zijn zoon door een post-apocalyptisch landschap. De weg is stoffig en er is weinig leven. Hun tocht naar het zuiden, naar meer warmte, is gevaarlijk, vanwege de vele ‘bad people’ die op de weg te vinden zijn.

Constant zijn de twee bezig met overleven. Ze zoeken naar eten, een droge plek om te slapen en nieuwe schoenen. De uitzichtloosheid van hun tocht bezorgt je een naar gevoel.

De vader probeert zijn zoon voor de al te gruwelijke gebeurtenissen te beschermen. En er gebeuren nogal wat gruwelijke dingen die, door de beeldende schrijfstijl van McCarthy, op je netvlies worden gegrift.

Ik denk dat ik in tijden niet zo’n indrukwekkend boek heb gelezen. Las het een paar weken geleden in enkele dagen uit en het spookt nog steeds door mijn hoofd.

Ik kan jullie helaas geen quotes bezorgen of een uitgebreide samenvatting, aangezien ik op mijn werk zit… Het boek wordt momenteel verfilmd met Viggo Mortensen als de vader.

McCarthy ontving voor dit boek de Pulitzer prijs voor de literatuur in 2007.

Voor mij een onvergetelijke leeservaring!


Melville, Herman ~ Moby Dick of De witte walvis

Een klassieker uit 1851 die ik nooit heb gelezen. Ik kreeg een oude uitgave, Nederlandse Boekenclub, uit mijn moeders boekenkast. Wel uit mijn eigen jeugd, want de naam van mijn broer staat er in. Nergens is een datum te vinden, maar vertaling en bewerking zijn van P. Zandstra en er staan werkelijk schitterende illustraties in van ene Eberhard Binder. Het verhaal zal toch bij de grrls wel bekend zijn? De volgende passage uit het nawoord intrigeert mij enorm:

"In onze uitgave zijn, na zorgvuldige selectie, bepaalde uitweidingen die thans gemist kunnen worden of door wetenschappelijk onderzoek zijn achterhaald, weggelaten. Dit heeft niet de minste schade toegebracht aan de bedoeling van dit boek, namelijk het oeroude verlangen naar de eindeloze verten te confronteren met de rauwe realiteit, en evenmin aan de toenmaals heersende opvattingen over velerlei zaken, zoals bijvoorbeeld het denkbeeld dat de "wilde" volken - kannibalen en dergelijken - onbedorven natuurkinderen vol goede en edele eigenschappen waren. Het sterkst komt dat wel tot uiting in de passage waarin een oorspronkelijk mensenetende zeeman overweegt: "Wij kannibalen moeten de christenen helpen..."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Moby-Dick_(boek)


Mortier, Erwin ~ Godenslaap

Zowel in de mails van de boekgrrls als op de leestafel veel enthousiaste geluiden over dit boek. Staat daarom ook op mijn lijstje te lezen boeken. Er is begin dit jaar een uitgebreid verslag van gemaild:

Dit is zo'n boek waar je eigenlijk niets over moet zeggen. Je moet het stilzwijgend aan iemand geven zodat diegene het zelf kan ervaren. Maartoch heb je ook de neiging om tegen iedereen te zeggen: "Dit boek moet je lezen." Kijk verder op Leestafel voor een poging om weer te geven waarom.

O jee...natuurlijk moet iedereen dit boek lezen! Maar er over praten? Je kan alleen maar zeggen dat het indrukwekkend is, indrukwekkend mooi...

 


Rosnay, Tatiana de ~ Haar naam was Sarah

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk gedurende WO 2.

De Franse politie is overijverig in het laten zien van hun beste kant aan de Duitsers. Er worden duizenden Joden opgepakt en in een wielrenstadion gestopt, Vel d'Hive.

Sarah is één van de kinderen die wordt opgepakt met haar vader en moeder, haar broertje kan ze nog net in een kast verstoppen. Wat de kinderen en volwassenen meemaken is eigenlijk te verschrikkelijk voor woorden. Dit boek is dan ook niet geschikt voor erg tere zieltjes, want je wordt wel flink akelig van wat die mensen moeten meemaken. Het is echt gebeurd en je krijgt een heel ander beeld van de Franse politie, die erg fout waren, bijna nog erger de Gestapo.

Het boek is wel erg mooi, erg indrukwekkend. Het werd mij aangeraden bij de plaatselijke boekhandel, die het vaker aangeraden hadden en iedereen die het gelezen had, was enthousiast teruggekomen.

Haar naam was Sarah is indrukwekkend, mooi, soms grappig, ontroerend, schokkend en zelfs af en toe verbijsterend.

Leest het allen!


Yates, Richard ~ Revolutionary Road

Eigenlijk is dit boek al meermaals van harte aanbevolen door andere grrls, maar nog niet eerder voor de leeslijst. Bij mij ligt het klaar - en ik ga het dus zondermeer lezen maar misschien willen er wel grrls meedoen met REVOLUTIONARY ROAD, van Richard Yates. Die van de film met Kate Winslet & Leonardo DiCaprio ja ;) Dus je kunt net als een middelbare scholier ook stiekem de film gaan zien ;)

Waar gaat het boek over?

"Frank en April Wheeler vormden ooit een jong, mooi en getalenteerd koppel, maar Frank werkt in 1955 nog steeds, al twintig jaar, bij hetzelfde slaperige kantoor -- en van Aprils acteerdromen is weinig meer over. Hun leven wordt slechts bijeengehouden door de gedachte dat hun vroegere idealen nog steeds binnen handbereik liggen, maar ze lijken vast te zitten in hun beklemmende leventje in de suburbs."

Ik citeer uit een eerdere mail:

"Net als in Easter Parade zijn de hoofdpersonen in Revolutionary Road (mooie ironische titel!) bezig met het verbeteren van hun leven. Dat dat niet lukt ligt aan het leven zelf, en aan hun eigen karakter- waar helaas ook niet veel aan te veranderen valt. Het ligt niet aan hun plannen, aan hun doorzettingsvermogen of aan hun intelligentie. Als lezer leef je heel erg mee, en je bent benieuwd: zal het ze lukken? [..] de lezer is natuurlijk zelf ook steeds bezig met plannen om het leven te veranderen/beter te maken/aan te kunnen: onbegonnen werk, volgens Yates, maar het zit nu eenmaal in de aard van een mens. In dit boek speelt Yates de ene troef na de andere uit- ook zo meesterlijk dat hij de ervaren lezer steeds weer weet te verrassen met een nieuwe wending. Ook mooi is de 'gek' in het verhaal, een jonge man die twee maal de inrichting uit mag om een bezoek aan de hoofdpersonen te brengen. Haarscherp stelt hij de juiste vragen bij hun plannen en analyseert hun falen.

En dan de stijl! Simpel, op het oog, maar toch met indrukwekkende vergelijkingen.

Zie ook het artikel in de Boston Review. En dan voeg ik voor de zekerheid maar even toe: pas op voor spoilers.Mijn exemplaar van Vintage heeft een prachtig sfeervolle cover.

Revolutionary Road is een klassieker uit 1961 dus in vele prijsklassen en bibliotheken te krijgen; de titel is in het Nederlands gelijk -- dat wordt dus opletten dat je niet hetzelfde overkomt als mij met Françoise Sagan... ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Revolutionary_Road

Dit boek sloeg ik gisteren dicht met een zucht, eindelijk weer eens een boek uitgelezen. Mooi  geschreven en boeiende uitwerking van de personages. Ik steun de aanbeveling van harte!


Winter, Leon de ~ Het recht op terugkeer

Het jaar is 2024, de plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat. Daar, op dat desolate strookje land, runt Bram Mannheim een bureautje dat ouders helpt hun verdwenen kinderen op te sporen. Zijn eigen zoontje verdween zestien jaar eerder. In zijn vrije tijd werkt hij als vrijwilliger bij de ambulancedienst. Na een bloedige aanslag op een grenspost doet Bram een ontdekking die zijn leven opnieuw ingrijpend zal veranderen. 

Een zinderende roman van een internationale bestsellerauteur over hoop en wanhoop, waanzin en zelfbedrog, op de puinhopen van een mensenleven.

Ik vond het een mooi boek!

Ja, het bovenstaande is helemaal waar. Het is héél spannend. Ik heb het in anderhalve dag uitgelezen. Ik zou dit boek ook willen nomineren.

In de pers:
De nieuwe roman van Leon de Winter, die zich afspeelt in het Israël van 2024, is vooral een spannend verhaal.
Vrij Nederland 14.06.08

Leon de Winter nu heeft met Het recht op terugkeer een roman geschreven die precies past in het stramien van de nieuwe, traditionele toekomstroman. Zijn verhaal is groots van opzet. De schrijver beperkt zich niet tot één land of continent, zijn blik is breder, internationaal gericht, wat consequenties heeft voor de armslag van de vertelling.
De Volkskrant 13.06.08

Die verteltechniek maakt Het recht op terugkeer tot een spannend boek – er zijn er die voor minder een Gouden Strop hebben gekregen –, maar ook tot een kunstmatige roman.
NRC 14.06.08

Mijn algehele beeld van het boek is dat het vooral spannend is geschreven. Leon de Winter krijgt nog wel eens kritiek te verduren dat hij geen echte literatuur schrijft. Maar ik zou het eerder anders om willen stellen, namelijk dat de Nederlandse literatuur weinig getrakteerd wordt op spannende verhalen. De Winter heeft hier gelukkig een positieve bijdrage aangeleverd.
Kunt en Cultuur Info Nu.nl


 

Nominaties leeslijst JEUGDBOEKEN mei-oktober 2009

Rowling, J.K. ~The tales of Beedle the Bard / De Vertelsels van Baker de Bard

Het is inmiddels ook in het Nederlands verschenen. Van  http://elsjelas.blogspot.com/2008/12/jk-rowling-tales-of-beedle-bard.html  Else (ik hoop maar dat je het niet erg vindt, Else, want ik heb geen tijd meer om toestemming te vragen!) neem ik over wat zij erover schreef, minus haar mening, die komt later wel als het gelezen wordt:

“Een schattig boekje om te zien, op de een of andere manier deed het me een beetje denken aan de boekjes van Beatrix Potter (en niet alleen door de achternaam). In The Tales of BtB zijn 5 sprookjes opgetekend voor heksen en tovenaars, vertaald vanuit de oude runen door een oude bekende uit de Harry-Potter serie, Hermione Granger (Hermelien Griffel), en voorzien van commentaar door een andere oude bekende, Albus Dumbledore (Albus Perkamentus). En als kers op de pudding voor ons Muggles (Dreuzels) af en toe in voetnoten extra toegelicht door JK Rowling herself. De eerste vier sprookjes vormen de opmaat naar nummer 5: het sprookje over de drie broers, dat zo'n grote rol speelt in het zevende deel van de HP-serie. Wat ik niet moet vergeten te noemen zijn de tekeningen. Die zijn van de hand van de auteur: wat een veelzijdig mens, die JKR!”

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Vertelsels_van_Baker_de_Bard


Moeyaert, Bart ~  Dani Benoni (lang zal hij leven)

ik heb een jeugdboek dat ik nog wil herlezen: Dani Benoni van Bart Moeyaert

zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Moeyaert

http://www.vanin.be/boektoppers_v2008/book.asp?bid=130

ik ben erg van dit boekje onder de indruk. en eigenlijk behoeft moeyaert geen krans. wie ooit iets van hem gelezen heeft herkent onmiddellijk de meester. maar een ander boek van hem is ook goed. tegen die tijd ga ik dat dan lezen. en imo kan het ook heel goed op de 'gewone' lijst ja ik weet wel dat ik een afwijkende leespatroon en mailpatroon heb. neem het me maar niet kwalijk. zo werkt mijn brein nu eenmaal.  

2004 Dani Bennoni (lang zal hij leven) (Querido / 3e druk 2004)


Gestel, Peter van ~ Kleine Felix

Felix Wonder is klein en slim. Met zijn ouders woont hij in Amsterdam in een onbewoonbaar verklaard huis. Zijn vader is jongleur en bijna nooit thuis, zijn moeder speelt piano en luistert graag als Felix haar voorleest. Hij heeft een nichtje, Veertje, dat elke woensdagmiddag komt spelen. Spelen is misschien niet het goede woord, want ze zeggen weinig tegen elkaar. Ze houden van lezen en dammen. Dan gaan Felix' ouders op reis naar Amerika. Hij wordt naar een kindertehuis gebracht, waar hij het bepaald niet leuk heeft en ook Veertje heel erg mist.


Funke, Cornelia ~ Hart van inkt

Al lang geleden, in 2005, nomineerde ik 'Hart van inkt' van Cornelia Funke. Toch las ik het toen niet, waarom weet ik niet meer. Voor zover ik kan nagaan hebben alleen Marjo en Yvon het gelezen, want van hen vind ik besprekingen. Yvon was razend enthousiast en Marjo had wat kanttekeningen, maar ik zal daar niets van verklappen. Intussen is het zelfs uitgegroeid tot een 'Inkt-trilogie' en ik vind een ander deel ook niet erg (Web- of Nacht van inkt). Dan wel 't liefst aan het einde van de rit, want in dat geval moet ik nog extra hard aan het lezen. Ik zou het eerste deel dus in de herhaling willen gooien:

Meggie is dol op verhalen en op boeken, net zoals haar vader Mo. Maar Mo wil Meggie nooit een verhaal voorlezen. Op een nacht klopt een vreemdeling, Stofvinger, aan bij Meggie en haar vader. Haar vader blijkt Stofvinger te kennen en ze moeten - weerom - naar een andere plek verhuizen. Een nietsontziende schurk wil het boek 'Hart van inkt' van Mo. Maar Mo wil het voor geen prijs kwijt. Meggie komt maar mondjesmaat achter het geheim over wat er vroeger allemaal gebeurd is. Mo is in levensgevaar. Ze moeten vluchten en dat is het begin van een zeer bijzonder avontuur.


Sterck, Marita de  ~  De hondeneters

Als het achteraan de eventuele lijst komt, dan zou ik graag het nieuwe boek van Marita de Sterck samen lezen: De hondeneters.

Wanneer Marita de Sterck komt aanzetten met een boek voor jongeren is het altijd likkebaarden. En ook bij haar nieuwe boek, De hondeneters, worden weer verwachtingen ingelost. Wat zich aandient als een eenvoudig verhaal, maar met een originele invalshoek, blijkt uiteindelijk over veel meer te gaan dan dat. Die invalshoek is de hoofdpersoon Victor die aan epilepsie lijdt, maar die zich dankzij zijn Mechelse herder Django - die Victors aanvallen kan voorspellen - weet te redden. We schrijven de laatste jaarwisseling van Wereldoorlog I.


Huidige leeslijst

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 13/04/09  Eisjen

Terug naar top pagina