Stefano Zuffi: Het Nieuwe Testament
Vertaald door Patrick de Rynck


Een schitterend cadeau de Kunstbibliotheek van uitgeverij Ludion. In de serie verschenen al eerder 'Symbolen en allegorieŽn', 'Heiligen' en het 'Oude Testament'. In het 'Nieuwe Testament', onder redactie van Stefano Zuffi, worden meer dan tweehonderd schilderijen besproken die de belangrijkste gebeurtenissen en figuren uit het leven Christus tot onderwerp hebben.

Wat mij meteen opviel was de lezende Maria en wat ik nog nooit gezien had, een zwangere lezende Maria. Pontificaal met haar geweldige, dikke buik zit ze op een schilderij uit het einde van de 14e eeuw met die bekende blik van zwangere vrouwen vlak voor een geboorte. Zo'n blik waarin je alle liefde ziet voor het kind dat op het punt staat te voorschijn te komen. Een blik ook die iets heeft van "ik weet al alles van dit kind, wij zijn helemaal verbonden en ik zal het beschermen met mijn leven." En dan daarbij in de hand, die losjes op de knie ligt met net nog een klein plekje voor die enorme buik, een gebedenboek. Want een Dr. Spock-handleiding las ze natuurlijk niet en ze werd ook verondersteld om zich vooral met de 'heiligheid van de vrucht in haar schoot' bezig te houden, maar eerlijk gezegd - en dat vind ik het mooie aan dit schilderij - vind ik dat die blik in haar ogen veel meer de aardse liefde van een moeder voor haar ongeboren kind verraadt. 

Het boek heeft een geweldige aanpak voor de bespreking van de schilderijen. In de verschillende onderdelen gewijd aan de evangelisten, de familie van Jezus en de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven wordt eerst heel duidelijk uitgelegd waarom het hier eigenlijk gaat. Er worden feitelijke gegevens in de marge gezet over de locatie en het tijdstip, de personages, de bronnen varianten en verspreiding van de voorstelling. Dan wordt er ook in het kort verteld hoe het thema de kunstenaars heeft geÔnspireerd. Verder staan er bij de reproducties korte teksten die de details verklaren d.m.v. een handig en mooi vorm gegeven pijlsysteem dat je op dingen wijst die je soms makkelijk over het hoofd zou hebben gezien.

Voor iedere muzeumganger een onmisbaar boek, maar ook voor iedere reiziger-in-de-eigen-stoel een geweldig boek om bij te genieten. Voor de grrls een verrijking van de Virtuele Galerie van Lezende Vrouwen.

Bartolomť Esteban Murillo schilderde in 1650 de 'Opvoeding van Maria' en ook daar kwam een boek aan te pas. Het kleine meisje volgt met haar vinger een tekst die vast nog veel te moeilijk is voor die leeftijd. Het geheel heeft ook weinig van het gezellig moeder-en-dochter- voorlees-tafereel. Hier worden ernstige zaken besproken en het kind Maria straalt dat ook helemaal uit.

Dan heb je natuurlijk de lezende Maria die meerdere malen is afgebeeld tijdens de Annunciatie, als de engel haar komt vertellen dat ze zwanger gaat worden. Vervolgens krijg je de voorlezende Maria met het kind Jezus op schoot. Daarna komt Maria pas weer in beeld bij de kruisiging en dan is het verdriet zo groot dat er van lezen geen sprake kan zijn. Als Christus na zijn dood aan zijn moeder verschijnt zie je op verschillende schilderijen een gebedenboek naast haar liggen. Op het schilderij 'de aankondiging van de dood van Maria' van omstreeks 1460 leest Maria in een gebeden-boek in bed. Ze kijkt heel rustig naar de engel die haar komt vertellen dat ze gaat sterven, waarbij hij een palmtak in de hand houdt, een symbool van haar intrede in het paradijs.

Ik heb met mijn digitale camera een paar van die reproducties in het boek gefotografeerd en op een rijtje gezet, in de hoop dat de uigeverij daar geen bezwaar tegen zal hebben. Dit mag toch niet missen in onze virtuele galerie.

Het mag duidelijk zijn dat ik dit boek een aanbeveling vind voor elke lezende en kunstlievende vrouw (of man :-)........).

Eisjen


 


Ludion Kunstbibliotheek
 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina