H.G. Wells: Oorlog der Werelden



Een echte klassieker, en zo voelde het ook toen ik het boek voor het eerst opende om te gaan lezen. Net alsof ik het voor mijn literatuurlijst Engels ging lezen.. wow! Ik heb het boek via bookcrossing uit Amerika gekregen, erg leuk dus, al is het natuurlijk een rasecht brits boek.

Aangezien ik vlak hiervoor een boek heb gelezen dat een beetje indruk geeft van de tijd waarin het boek is uitgegeven en populair werd, was het ook wel bijzonder om het boek af en toe vanuit die context te bezien. Ik ben echt onder de indruk van meneer Wells, die blijkbaar als een soort arbeidersjongen is opgegroeid en een van de pionier van de science fiction is geworden. Ook vanuit hoe de wereld toen in elkaar zat, (beperktere communicatiemogelijkheden) en vanuit zijn opgroeisituatie bewonder ik hem voor zijn creatieve fantasie. Hoe komt zo'n man toch op zo'n verhaal en meerdere! Want voor en na dit boek heeft hij nog vele andere science fiction-achtige boeken geschreven.

Het boek zelf gaat over de komst van Martians (marsmannetjes is zo'n nare vertaling, dus ik houd het maar op het engelse woord) rond 1900. Het boek is overigens voor het eerst gepubliceerd in 1898. De hoofdpersoon in de ik-vorm vertelt hoe hij de komst en invasie van de Martians heeft meegemaakt. Ik wil eigenlijk niet teveel over het verhaal vertellen, omdat het echt een zogenaamde must-read is. Hij beschrijft tot in detail wat hij ziet van de Martians, hoe mensen erop reageren en hoe men eigenlijk overvallen werd door de invasie van de Martians. Mooi hoe Wells zo goed in kon schatten hoe mensen zouden reageren in hun nieuwsgierigheid, paniek en onder druk. Deze reacties zie je overal nog terug in allerlei crisissituaties. Van een ongeluk op de snelweg met kijkfiles tot blinde paniek bij de toeristen ten tijde van de tsunami. Of de indrukwekkende overlevingsverhalen die je in de Reader's Digest vinden kunt.

Ik weet niet of ik na een boek al echt iets over de schrijfstijl van Wells kan zeggen. Dit boek werd gebracht als een verslag en leest ook als zodanig. Soms miste ik een beetje directe persoonlijke emotie, maar dat werd wel goed gemaakt door de interesse die Wells bij mij op wist te wekken voor het verloop van de invasie van de Martians en wat de hoofdpersoon allemaal meemaakte.

Ik ben blij dat ik het boek gelezen heb, zeker iets wat ik 15 jaar terug
ook met plezier had gelezen voor mijn lijst! 

Onder de verklapper nog wat extra dingetjes, wat vraagtekentjes..

v
e
r
k
l
a
p
p
e
r

Ik was erg verrast door het einde, had het eigenlijk niet verwacht dat de Martians zouden falen in hun opzet, ook niet omdat het als een 'hollywood' verhaal werd gebracht. Wel had ik verwacht dat de hoofdpersoon zijn vrouw weer terug zou vinden. Jammer vind ik de open eindjes wat betreft de 'artillery man' en de broer van de hoofdpersoon. Graag had ik geweten hoe de broer weer terugkwam naar Engeland en hoe de artillery man het einde van de Martians op zich nam.

Jessica



Ken je de muzikale uitvoering van de War of the Worlds van Jeff Wayne? Het verhaal wordt meesterlijk verteld door Richard Burton, met Julie Covington (ook beroemd als Evita met Don't cry for me, Argentina) als Beth en David Essex als the artillery man. Zeker een keer luisteren, een van mijn favo-CDs!

Begint het boek trouwens net als de CD met de woorden: 'No one would have believed, in the last few years of the 19th century (en dan weet ik even een stukje niet) from the timeless worlds of space. No man could have dreamed that human affairs were being closely watched, as somebody with a microscope studies creatures that swarm and multiply in a drop of water. No man even considered the possiblity of life on other planets. And yet, across the gulf of space, minds immeasurably superior to ours, regarded this earth with envious eyes. And slowely but surely they drew their plans against us.'

Het is zeker niet letterlijk, want de broer naar wie je verwijst komt in de muzikale uitvoering niet terug. Wel een vrouw op wie hij verliefd is (Carry), die met de Thunderchild weet te ontkomen en aan wie een van de mooiste liefdesliedjes ooit is gewijd:

Forever autumn

The summer sun is fading as the year grows old 
And darker days are drawing near
The winter winds will be much colder
Now you're not here.

I watch the birds fly south across the autumn sky
And one by one they disappear
I wish that I was flying with them
Now you're not here

Like the sun through the trees you came to love me
Like a leaf on a breeze you blew away

Through autumn's golden gown we used to kick our way
You always loved this time of year
Those fallen leaves lie undisturbed now
'cause you're not here
'cause you're not here
'cause you're not here

Like the sun through the trees you came to love me
Like a leaf on a breeze you blew away

A gentle rain falls softly on my weary eyes
As if to hide a lonely tear
My life will be forever autumn
'cause you're not here
'cause you're not here
'cause you're not here

 

>Een echte klassieker, en zo voelde het ook toen ik het boek voor het eerst opende om te gaan lezen.

Dat kun je wel zeggen. Ooit als radiohoorspel opgevoerd door o.a. Orson Welles. Was zo realistisch dat half Amerika in blinde paniek de straat opvluchtte. Hier kun je het origineel beluisteren.



Korte biografie van de schrijver:
Herbert George Wells ( Engeland, 1866-1946) wordt gezien als de vader van de moderne Science Fiction. Hij studeerde biologie en was enkele jaren werkzaam in het onderwijs, waarna hij zich ontwikkelde tot een vruchtbaar en veelzijdig auteur (red). De thema’s die hij een eeuw geleden introduceerde zijn tot op de dag van vandaag inspiratiebronnen voor hedendaagse schrijvers en filmregisseurs. Als jong auteur werd hij beroemd met zijn meesterlijke science fiction romans. Later heeft hij nog verschillende romans en sociaal maatschappelijke werken geschreven, maar de critici en recensenten hebben altijd gezegd dat hij nooit meer het niveau haalde van de meesterwerken die hij eind 19e eeuw schreef. 
H.G. Wells wordt in meerdere verhalen van/door Stephen King aangehaald als voorbeeld van een briljante schrijver van Science Fiction verhalen, “Oorlog der werelden” in het bijzonder. De conclusie is dan al snel gemaakt, iets wat door Stephen King wordt bewonderd moet wel goed zijn. Van daaruit ben ik zelf ook boeken van hem gaan lezen. 
(Van de website over het boek "De Tijdmachine")

H.G Wells, (1866-1946), 
English novelist, journalist, sociologist, and historian, famous for his works of science fiction. Wells's best-known books are The Time Machine (1895), The Invisible Man (1897), and The War Of The Worlds (1898). 
Extensive Biography of HG Wells and a searchable collection of works.

The War of the Worlds
Welcome to the planet Mars. This website started life a few years ago as a focal point for my interest in the War Of The Worlds radio broadcast of 1938, an infamous event that saw portions of the United States gripped by panic as fictional Martian invaders rampaged across the New Jersey countryside. But Mars has a rich history in fact and fiction and thus the site is now expanding to cover anything imaginable under a red Martian sky.
(De website waar het radio programma te horen is.)

Jeff Wayne's Musical Version of The War Of The Worlds

War of Worlds 2005
Steven Spielberg met Tom Cruise in de hoofdrol (International Movie Database)

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/04/05  Eisjen

Terug naar top pagina