Fay Weldon - Praxis
(vertaling Margaretha Ferguson)


Deze "feministische klassieker" was een beetje inkomen, maar heb ik uiteindelijk toch met plezier gelezen.

Hoofdpersoon van het boek is uiteraard Praxis, die deze buitenissige naam heeft gekregen van haar buitenissige moeder, en zich om wat gewoner te zijn ook wel Patricia laat noemen. Het grootste deel van het boek is het chronologisch vertelde levensverhaal van Praxis; er tussendoor blikt de oudere Praxis terug op haar leven. De oudere Praxis is nogal cynisch en
bot, en haar verhaal sprak me niet zo aan, vandaar dat ik wat moeite had om in het verhaal te komen. Maar gelukkig lukte dat toch; vooral toen de jonge Praxis een puber werd vond ik het verhaal interessant worden.

Er gebeurt in Praxis' leven gewoon te veel om op te noemen, maar vrijwel niets 'normaals', behalve dan dat ze haar hele leven lang de perfecte (huis)vrouw is voor de mannen met wie ze achtereenvolgens een relatie heeft. Dus tussen alle perikelen van haar leven door schrobt en boent en kookt Praxis dat 't een aard heeft, zodat ze, ondanks alles, toch ook de stereotype vrouwenrol speelt. Maar erg belangrijk vindt ze dat niet: als het feminisme komt wordt ze wel een spreekbuis van die beweging, maar niet omdat ze zo achter de ideeŽn staat: gewoon omdat ze talent heeft om dat te schrijven wat mensen willen lezen (een talent dat ze daarvoor te gelde maakte in de reklame).

Dit alles wordt met vaart en humor verteld, en omdat de oudere Praxis vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt dat ze zojuist is vrijgekomen na een gevangenisstraf wegens moord, blijf je nieuwsgierig doorlezen: wie zal Praxis gaan vermoorden, en waarom.

De 'ontknoping' op dit punt vond ik een beetje flauw en niet erg overtuigend. Ook bleven voor mij de 'jonge' Praxis (waarover in de derde persoon wordt verteld) en de oudere Praxis (die de ik-vorm hanteert) twee nogal verschillende vrouwen, ze groeiden naar het eind van het boek niet erg naar elkaar toe. Wat mij betreft had het verhaal van de oudere Praxis dus wel achterwege kunnen blijven, maar het wel en wee van de 'jonge' Praxis vond ik zeker de moeite van het lezen waard. Dank dus aan degene die dit boek tijdens Guy Fawkes bij Elma van de ruiltafel heeft gelegd, waarvan ik het heb meegenomen!
 


Monalisa
 

 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 12/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina