Sarah Waters - Fingersmith


Ha! een grrl die vaak nieuwe boeken koopt keek heel jaloers toen ze deze splinternieuwe Waters bij mij op tafel zag liggen. Gewoon bij de bieb gehaald! En inderdaad, in 2002 uitgekomen, dus héél nieuw... En oh, wat is die goed! Deze nieuwe schrijfster (dit is haar 3e) schrijft iedere keer tot nu toe een boek dat nEt dat stapje beter is dan de vorige.

Dit is alweer een lesbo-victoriaanse drama en deze keer is het echt Dickensian in plot en volume. 550 pagina's met een ingewikkelde plot en haarscherpe karakters die draaien steeds verder en strakker rond elkaar. In drie delen geschreven maar eigenlijk aan het einde van de eerste deel had ze kunnen stoppen (170 pagina's) en het had nOg een geweldige boek geweest met een fantastische twist in the tail. Ik zat echt met open mond te kijken van 'Maar dAt had ik niet verwacht!'

Gelukkig ging ze wel door en deel 2 had alweer een verrassing in petto. Aan het einde van deel 3... maar nee, ik ga niets verklappen natuurlijk. Ik ga niet eens vertellen OF ze elkaar krijgen, laat staan hoe! ;-) Trouwens ik heb ergens gelezen dat Sarah Waters nu bezig is met een boek waarvan het verhaal plaatsvindt in de jaren 40 (1940 dan) dus dat is weer heel wat anders. Heerlijk om eindelijk een kwaliteits lesbo schrijfster te ontdekken. (Jaja, Winterson is er ook dan nog natuurlijk, maar ach, een keer zonder dat irritant arrogantie is ook wel weer leuk ;-)

Ik heb ook ergens gehoord dat de BBC bezig is met een verfilming van Tipping the Velvet (haar eerste boek). Het moet uitkomen in de herfst - please please kan er een oplettende loekgrrl mij vertellen als ze dit serie signaleren. En als iemand het op kan nemen zou het helemaal mooi zijn natuurlijk...

elma

----
All about her , over all the walls of the room, were shelves; and the shelves had books on - you never saw so many. A stunning amount. How many stories does one man need?

-----
I felt the sweep of her lashes against my throat, like feathers. ------ We slept, quite like sisters.
Quite like sisters, indeed. I always wanted a sister.

------
I scream
until my throat bleeds ----- But words

(...) They seduce us in darkness, and the mind clothes and fleshes them to fashions of its own.

-----
But I thought desire smaller, neater; I supposed it bound to its own organs as taste is bound to the mouth, vision to the eye. This feeling haunts and inhabits me, like a sickness. It covers me, like skin.

-----
blue silk,
against which the white of her wrists and throat is turned to the colour of cream, and the browns of her hair and eyes are made rich.

----
The
dress had a pattern of roses on it, and the bonnet had daisies at the brim (gelezen de dag voor de teaparty ;-)

 


Elm@

 

      relevante links:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

grrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/12/04  Eisjen

Terug naar top pagina