Herman van Veen: Zonder jasEerst maar over het uiterlijk van het boek. Op de cover zie je een schoolfoto van Herman van Veen waarop je hem duidelijk kan herkennen, zijn gezicht is weinig veranderd. Het boek zelf is opgedeeld in hoofdstukken die beginnen met een foto-collage, dan volgt een verhaal, dan lees je een uitleg overbepaalde woorden, gebouwen, mensen enz. Daarna volgt een kort versje of een enkele mooie zin en dan een gedicht of lied. Het ziet er allemaal erg verzorgd uit. Het boek begint met dit versje en het verhaal "Zonder jas": 

Trek m'n zondagse schoenen aan.
Ren om warm te blijven
zonder jas door onze straat.
Overal kun je bij mensen
naar binnen kijken.
Zie hoe gezellig het is
in hun kamers!
Waar de kachel brandt.
Alles glanst.
Je kunt de geur
van koffie ruiken.

In het verhaal "Zonder jas" vertelt Herman van Veen over de keer dat hij een weglooppoging deed nadat hij straf had gekregen omdat hij in een meertje gezwommen had. Na allerlei "ontberingen" wordt hij thuisgebracht door een zwarte man in Amerikaans uniform, die hem brother noemt. De hele straat was in paniek omdat Hermannetje weg was. Bij thuiskomst zegt zijn moeder: 

"Waar was je nou?"[...] 
"Ben je zonder jas... En wie is dat?"
Herman: "Dat is mijn broer."  

Het is geen boek dat je in een keer uitleest, je pakt het op, leest een paar verhaaltjes en vooral de toelichtingen, die erg leuk zijn. De verhalen gaan voornamelijk over de jeugd van Herman van Veen, de vakanties, school, voetballen, eerste vriendinnetje enz. Ze spelen zich vrijwel allemaal af in Utrecht.
 
Bij de woorden waar een toelichting bij is staat een sterretje. Onderaan elk verhaal staat deze uitleg. Deze toelichting/uitleg kan zijn wat antraciet is bijvoorbeeld of over ijs van Jamin, wat een duivenmelker is of een suikerspin, Wie Abe Lenstra was of wat het Lucasbolwerk is. Soms zijn de toelichtingen langer dan het verhaal. J@cq die het boek ook gelezen heeft vond de achtergrondinformatie bij ieder stukje eigenlijk nog het leukst omdat zij als Utrechtse informatie over Utrecht las die zij soms nog niet wist: "Echt een boek voor nostalgische Utrechters." De stukjes komen oorspronkelijk ook uit het Utrechts Nieuwsblad, dus die werden waarschijnlijk gretig gelezen door de oudere abonnees.
 
De versjes en gedichten zijn mooi maar hier mis je duidelijk de stem van Van Veen bij, die stem maakt juist de teksten zo mooi. Veel stukjes in het boek zijn ook verwerkt in zijn theatershows. Op het podium krijgen zijn verhalen en teksten toch meer pit dan in een boek. Dus geef mij maar de life uitvoering. Kortom, het is een leuk boek om te lezen, een lekker tussendoortje, maar niet een boek dat je keer op keer pakt om een verhaaltje nóg eenste lezen. Het boek is verschenen ter gelegenheid van Van Veens 60e verjaardag op 14 maart 2005. Zonder jas is het vervolg op In Vogelvlucht, levende herinneringen. 

Dettie en J@cq
 


Zonder jas / druk 1
Illustrator: Akkie Bosje

Website Herman van Veen

songteksten

Herman van Veen jubileert
te horen radioprogramma van de Wereldomroep

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 01/08/05  Eisjen

Terug naar top pagina