astro  

 

 

Astro Teller:
"Hallo Alice" 

Astro Teller's (zo heet hij echt en hij is ook echt de kleinzoon van de uitvinder van de waterstofbom, Edward Teller) 'Hallo Alice' is een onderhoudend tussendoortje dat je in een uurtje of 2 hebt uitgelezen.

Het boekje gaat over Alice, die bezig is te promoveren op kunstmatige intelligentie. Ze houdt zich bezig met het project EDGAR, een software agent die gebouwd is om informatie te vergaren en deze informatie samen te vatten. Op een dag maakt ze wat aanpassingen in het programma, op basis van zomaar een ingeving, en ze begint mailtjes van Edgar te ontvangen. Een e-mail-wisseling ontstaat tussen Alice en Edgar.

Het boek heeft in het Engels overigens de titel 'Exegesis'

V

E

R

K

L

A

P

P

E

R

Komt-ie:

Ik vond het hele idee achter Edgar maar wt griezelig: een stuk software dat zichzelf kan repliceren en dat ook doet. Dat betekent dat Edgar toch een overlevingsdrang had, hoezeer Edgar ook ontkende dat hij gevoelens had. Het gaat veel verder in ieder geval dan waarvoor hij geprogrammeerd is: informatie vergaren. En dan later, wanneer hij zichzelf uitschakelt. Je zou inderdaad bijna zeggen dat hij depressief is. Tenslotte kan hij zijn basisbehoeften (informatie vergaren en opnemen) niet meer bevredigen. Dat is precies wat de mens ook depressief kan maken. En dat er nog een derde deel van Edgar ergens rondzwerft is voor de 'originele' Edgar geen garantie dat 'hij' zal overleven; hij is afgesloten van zijn andere delen en kan niet weten hoe de vlag erbij hangt.

Eigenlijk was het, conceptueel gezien, best een lastig boekje. Maar wel erg interessant.

 


Lian

 

      relevante links:

 

 

 

 

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/12/04  Eisjen

Terug naar top pagina