Carry Slee: Moederkruid / Dochter van Eva


Een roman geschreven vanuit een dochter, die in het boek "het meisje" wordt genoemd. ik vond het niet hinderlijk dat ze geen naam had, want je vormt zelf een beeld van het meisje. Het boek gaat vooral over twee zusjes die opgroeien in onveiligheid. Je krijgt in dit boek zeker medelijden met de meisjes en je ziet hoe erg ze hun best doen om het hun ouders zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Parentificatie is ook een woord wat hier in dit boek thuis hoort. Ik blijf het bijzonder vinden hoe kinderen zich aanpassen aan hun eigen thuis en hun ouders, hoe onveilig dit ook mag zijn. Kinderen blijven zich aanpassen, zo ook in dit boek. Het is een makkelijk en simpel geschreven boek, hierdoor lees je er makkelijk doorheen en heb je het boek snel uit. het is observerend beschreven, niet oordelend. Maar dat oordeel maak je zelf wel. Ik maakte me boos over de manier waarop deze ouders met hun kinderen omgaan.... En het feit dat dit in de werkelijkheid natuurlijk ook voorkomt, maakt mij boos.

Al met al een boek wat we heeft weten te boeien en ik ben benieuwd naar "Dochter van Eva" die ik nu ga lezen. In dit boek is hetzelfde meisje in de puberteit (waarin deze opvoeding natuurlijk zijn sporen heeft achtergelaten)

Dochter van Eva

Na het lezen van Moederkruid (zie mijn vorige mailtje) ben ik meteen begonnen met Dochter van Eva. Dit boek boeide me evenveel als Moederkruid. hier is de hoofdpersoon in de puberteit. Na een moeilijke jeugd als zij heeft gehad, vind ik haar nog vrij mild in haar doen en laten. Ze spijbelt wel eens en ze is op zoek naar een nieuwe moeder (wat ik interpreteer als een nieuw "thuis", de liefde en de warmte ervan). Ze zoekt vooral een reden om te leven en denkt die te vinden in een nieuwe moeder. Die ze zonder succes probeert te vinden.

Ik vond het een boek waarin ik bleef lezen, vooral omdat het simpel geschreven is en je wel een sympathie opwekt voor de hoofdpersoon. Ik miste wel de heftige emoties van de hoofdpersoon, deze worden maar minimaal beschreven. Al speelt er wel veel woede in het hoofd van de hoofdpersoon. Al met al zeker een aanrader! Ik ben in ieder geval erg benieuwd geworden naar het derde deel waarin de hoofdpersoon volwassen is : De toegift. Hierin ga ik nu beginnen.
 

 

Silvia
 

 

Vond je niet dat het een beetje te veel van hetzelfde werd? Zoveel ellende. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand zoveel pech zou hebben. Daarmee bedoel ik dan vooral dat, steeds als ze iemand vind die wel aardig voor haar is, ze haar toch weer laten vallen. Zoals die jonge lerares waar ze een tijdje woont. Waarom doen volwassenen dat? Hoe erg het ook is, ik werd het uiteindelijk een beetje zat. Het bleef ook niet echt hangen, ik weet niet waarom, misschien door de afstandelijkheid waarmee het geschreven is, of misschien is het wel gewoon een beetje 'te makkelijk' geschreven. Ik had dus ook geen zin meer in 'de toegift', maar ben wel benieuwd wat je er van vind, misschien ga ik het nog wel eens lezen.

ik ben het wel een beetje met je eens dat het veel ellende was, maar ik denk wel dat het de realiteit is. Veel kinderen gaan van pleeggezin naar pleeggezin..... Eva (waar ze dus een tijdje bij in huis heeft gewoond) raakte me wel, ik vond het heel erg voor de hoofdpersoon dat zij haar zo liet vallen. Terwijl ze het daar erg naar haar zin had en bij Eva de warmte vond die ze zo nodig had...
Silvia


Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.
(meer op de website van
Carry Slee)


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 01/03/06  Eisjen

Terug naar top pagina