Asne Seierstad: De boekhandelaar van Kaboel
vertaald door Diederik GritIn dit boek beschrijft Seierstad een familie in Afghanistan, waar ze een poos (4 maanden) bij in huis heeft gewoond, vlak na de val van de Taliban. Ze sprak met de verschillende familieleden, van wie er enkele behoorlijk Engels spreken. In de inleiding schrijft Seierstad dat ze een bijzondere positie in het gezin aannam, een soort van intersexe: ze was de enige in de familie die met de mannen op pad ging en voor wie de strenge gedrags- en kledingvoorschriften voor vrouwen niet golden. Ondanks dat probeert ze zich in die maanden zoveel mogelijk aan den lijve te ondervinden hoe de vrouwen in Afganistan, ook na de 'bevrijding' leven. Ze weet dit op humoristische, meeslepende wijze na te vertellen.

De familie waarin ze terecht is gekomen is die van Soeltan Khan, een relatief rijke boekhandelaar, slimme sjacheraar in ansichtkaarten en illegaal vermenigvuldigde of geimporteerde boeken. Hij is de patriarch van de familie en bestiert met straffe hand de familie en zijn boekhandels.

Hij is de recente woelige perioden in de Afghaanse geschiedenis, met als bij ons de meest bekende het Taliban-regime, relatief ongeschonden doorgekomen. We maken kennis met zijn vrouw, zijn kinderen, diens familieleden, zijn tweede vrouw (een echt oude bok die wel een groen blaadje lust verhaal). Dat is interessant.

Maar eigenlijk is het oneindig veel interessanter de Afghaanse maatschappij op deze manier te leren kennen. Kern van Seierstads relaas is de ongelijkheid tussen Afghaanse mannen en vrouwen. Deze is enorm groot en de vanzelfsprekendheid daarvan eveneens, niemand, man noch vrouw, jong noch oud, zet daar vraagtekens bij. Nee, dat klopt niet. De jongste zus van het gezin probeert zich aan het einde van het boek voorzichtig te ontworstelen aan haar lot. Maar de familie en ook haar eigen opvattingen dwarbomen die pogingen. Daar werd ik eigenlijk wel woest en verdrietig van. En dat terwijl ik de rest van het boek met een wat geamuseerde glimlach tot me nam.

Mooi boek!

Else.

 

 

Weet jij hoe dat met die vader is afgelopen? Hij had over het boek gehoord/gelezen en was woedend op Seierstad en wilde haar een proces aandoen omdat ze zijn leven en dat van z'n familie zomaar openbaar maakte terwijl hij daar niet zo sympathiek  uit komt. Neem je iemand gastvrij in je gezin op gaat ze er zomaar een heel boek over schrijven! Is wat voor te zeggen.
p.s. het boek zelf moet ik ook nog steeds lezen, maar met dit in m'n achterhoofd ben ik bang dat ik op zulke dingen gefixeerd raak tijdens het lezen. 
 

Kan me goed voorstellen dat de man iin kwestie niet gecharmeerd was van het boek. Het is een naar persoon, althans zo beschrijft Seierstad hem. Ik kan maar n linkje vinden hierover. Daar staat:

De Noorse journaliste Asne Seierstad heeft het boek "Boekhandelaar van Kaboel" geschreven. In 2001 woonde ze een paar maanden bij deze handelaar en zijn familie in en dat beschrijft ze in het boek. De beschrijving werd als minder vleiend ervaren door de heer Rais, over wie het gaat, dus die dreigde met een rechtszaak maar blies die af nadat Seierstad had beloofd een bibliotheek in Kaboel te financieren.

Weet niet of dat een broodje Aap-verhaal is of echt...

Een ingeving: niet googelen in het Nederlands. Ik vond het volgende berichtje in de Aftenposten (Noorse krant), waaruit blijkt dat Rais van plan is een 'tegendocument' te gaan schrijven:

Shah Muhammad Rais, better known as the Bookseller of Kabul from sne Seierstad's best-selling book, will be in Norway next week to do research for his own title, which will discuss the deceit he felt after his houseguest publicized his family's life.

Seierstad lived with Rais and his family in Kabul in 2002, after a stint as a war correspondent in Afghanistan. The record of life in Rais's home has been translated into 35 languages and made Seierstad a millionaire.

In 2003, Rais traveled to Norway and hired mullah Krekar's defense lawyer Brynjar Meling in an attempt to halt the publication of the English translation.

With part of the profits of the book Seierstad has funded a school for 600 girls north of Kabul, midwife and health projects, as well as books for the school library, all through the Norwegian Afghanistan Committee.

Bookseller Rais' work will be a reply to Seierstad's, which he argues insulted him and his hospitality, as well as exposing him to mortal danger.

"One chapter will be about sne Seierstad. Another about the debate around the "Bookseller in Kabul" and a third will be about what people in Scandinavia really think about the bookseller and the author," Shah Muhammad Rais told Aftenposten.

Rais does not yet have a deal with a publisher, but plans to take his youngest wife and three of his children with him to Norway when he begins to put the finishing touches on the book.

"I will visit Norwegian libraries in order to document in detail what Norwegian media have written about sne Seierstad's book and the ensuing debate. At the same time, I will continue writing," Rais said.

Rais said he expects the English version of his book to be ready in the spring of 2006.

Seierstad said that she was willing to turn up if Rais invited here to meet.

Asked if she feared the contents of his book, she said: "He has already said in the media that the book will be defamatory. That is all I know," Seierstad said
 


Else

 


Afghanistan, officieel de Islamitische Republiek Afghanistan, is een republiek in Centraal-Azi met bijna 29 miljoen inwoners. Het grenst aan Pakistan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en grenst ook kort aan de deelstaat Sinkiang van China. Door de aanhoudende oorlogen is het land erg verdeeld en is een groot deel van de bevolking voor zijn overleving aangewezen op buitenlandse hulporganisaties. (meer bij Wikipedia)

Taliban is de aanduiding van een moslimfundamentalistische beweging die van 1996 tot eind 2001 aan het bewind was in Afghanistan. De beweging vond haar oorsprong in de door vluchtelingen gestichte madrassa's (Koranscholen) vlak over de grens in Pakistan. De Taliban werden gesteund door Pakistan en in het begin ook door de Amerikaanse CIA. (meer bij Wikipedia)


 

 

Laatste keer bijgewerkt: 22/05/06  Eisjen

Terug naar top pagina