Richard Russo: Empire Falls


Heb je zelf je lot in handen of is het je omgeving die je leven bepaald?  Voor Miles heeft dat laatste altijd gegolden. Hij gaf zijn studie op omdat zijn moeder kanker kreeg en hij haar op haar stervensbed wilde begeleiden, terwijl zij wilde dat hij op de Universiteit bleef. Hij trouwde zijn aanstaande ex om niet  uit medelijden in handen te vallen van de invalide dochter van de vrouw die alles bezit in Empire Falls. En hij laat zich door zijn lichtelijk criminele vader nog steeds de huid vol schelden. 

En nu, nu is het het leven van dochter Tick het aller belangrijkste. In een dorp waar iedereen is weggetrokken die daar de kans toe zag omdat er geen werk meer is, staat Miles in een restaurant zonder drank vergunning, achter de bar toe te zien hoe zijn dochter zich door het leven slaat. Komt ze  heelhuids door de op handen zijnde scheiding? Weet ze zich te handhaven op een school waar haar medeleerlingen ver onder haar intellectuele niveau zijn? Weet  ze de leider van de jeugdbende van zich af te houden? De jongen waar ze verliefd op was, maar die plaats heeft moeten maken voor een vakantieliefde waarmee ze heftig mee emailt en waardoor ze stralender door het leven lijkt te gaan.  En wat moet Miles met die volkomen vervreemde jongen die ze een baantje als afwasser in zijn restaurant bezorgd? Een jongen die beslist niet in staat is tot communicatie maar zijn werk goed doet.

De hele sfeer in het boek is zo benauwend goed beschreven dat ik moet bekennen dat ik op een gegeven moment besloot eerst het laatste hoofdstuk te lezen, om in staat te zijn rustig door te kunnen lezen. Zodoende viel de angst weg die in mij opkroop en die veroorzaakte dat ik diagonaal begon te lezen om maar op te schieten en dat was nou ook weer niet te bedoeling. Want het is uitermate boeiend om te lezen hoe of het mogelijk is dat het leven in Empire Falls haar dramatische climax bereikt zonder dat iemand het heeft aan zien komen en ingrijpt. Zo leer je begrijpen hoe het kan dat een jongen een klas inloopt met een pistool in zijn hand en om zich heen schiet. 

Voor iedereen die ooit door de verarmde delen van de VS heeft gereisd - en daarvan zijn er 'plenty' - een heel herkenbaar boek ook denk ik. De dorpen waar verwaarlozing je toeschreeuwt, waar inteelt hoogtij lijkt te vieren en waar iedereen op mensen als Bush lijkt te _moeten_ stemmen. Aarts-conservatief en racistisch.

Richard Russo kreeg in 2002 de Pullitzer Price voor dit boek. Hij versloeg daarmee Jonathan Franzen met 'De Correcties'. Dat boek stond in februari 2003 op onze leestlijst, dus het lijkt me een heel goed idee als dit boek op de volgende leeslijst een plaatsje krijgt.  
Eisjen

 

      relevante links:

 • Maine
  De staat waar het dorp Empire Falls in is gesitueerd.

 •  

 •  

 •  

 •  

 •  

 

 

 • Martha's Vineyard
  Het eiland waar Miles een keer per jaar in het huisje van oude studievrienden vakantie mag vieren


 • Plattegrond van het eiland
  (klik op foto voor groter beeld)

 • Nog een interactieve kaart van Martha's Vineyard

 • "Writing about blue-collar folks is something I've been doing right from the start," Russo explained. "It's a world I know pretty well, and its people seem worth talking about to me. I like most of these folks quite a bit."
  Een interview met de schrijver

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/12/04  Eisjen

Terug naar top pagina