Peter Robinson
Thrillers


Thrillers?
Peter Robinson. Pas ontdekt en die is me goed zeg!

Ontdekt omdat de Henning Mankells op waren. Gelukkig liggen er daar nu ook weer twee van te wachten. Een goeie crimewriter is niet zo simpel te vinden. Ik had het helemaal gehad met Michael Connelly en Robert Goddard en nog een paar. Het lijkt wel of ze hun "ouwe" kwaliteit niet vast kunnen houden. Dus op zoek naar een nieuwe. Bij Amazon staat altijd wat lezers nog meer gekocht hebben. Bij Mankell stond Peter Robinson en nog geen dag later kwamen we een boek van hem tegen. Hij schrijft over ene Inspector Banks. Het leven van Banks loopt als een rode draad door alle boeken heen dus het is leuk om ze in chronologische volgorde te lezen maar noodzakelijk is het niet. Robinson is een Engelsman en je kunt van alles over hem en zijn boeken lezen op zijn pagina.

Ik kan moeilijk uitleggen wat er zo "pakkend" is aan zijn boeken. Geen idee of ze ook in het Nederlands zijn verschenen. Bij het lezen van een Robinson dwalen je gedachten niet af en kan de tv gewoon aan blijven staan. Sterke verhalen maar vooral hele sterke persoonsbeschrijvingen. Je vraagt je na een boek af hoe het met Inspector Banks verder zal gaan maar ook andere mensen in het boek blijven in je gedachten en soms kom je ze in volgende boeken (gelukkig !) weer tegen. Gewoon heel lekker.

Jeanette

 

Op de website van Peter Robinson is een onderdeel:
Music in the Books. Er zijn drie boeken waarin behoorlijk wat muziek voorkomt en dat wordt heel mooi op een rijtje gezet. Zou meer moeten gebeuren!
De schrijver heeft beslist iets met muziek, want vanaf de hoofdpagina is muziek te horen waarvoor hij de tekst geschreven heeft.

Ik vroeg Peter Robinson of we zijn foto mochten gebruiken en wat hij "had" met muziek. Dit was zijn antwoord:

"From: "Peter Robinson" <peterob@sympatico.ca>
To: <eisjen@vanderkraaij.net>
Subject: Re: Boekgrrls
Date sent: Mon, 6 Jan 2003 10:15:23 -0500

Many thanks, and you're more than welcome to the photo. I don't really have much time to go into detail about music right now as I leave for the UK in a couple of days, but it has always been important in my books, either as a counterpoint to the themes or as atmosphere. In the new one, it also indicates period--the mid sixties--as the music in IN A DRY SEASON reflected the years of the Second World War.
Best Wishes,
Peter Robinson"

Toch leuk om dat te weten.


Eisjen

     Relevante links:

 

Nog een tip voor Thriller-grrls: 
Eva's Oog van Karin Fossum. Een echte aanrader, heeft 5 sterren van de VN Detective en Thrillergids (als dat iets zegt tenminste).
KrimI Zone over dit boek

Een literaire thriller:
Maarten 't Hart's 
de Zonnewijzer
Spannend verhaal met een hoog aantal verwijzingen naar de bijbel, en diverse onverwachte wendingen. Grappig uitgangspunt ook: een vrouw erft na het overlijden van haar vriendin al haar bezittingen met als enige voorwaarde dat zij in haar appartement gaat wonen en voor haar drie katten zorgt.

Van de zweedse schrijving Henning Mankell is bij Querido een boek verschenen. 
Een Duitse biografie van de schrijver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar top pagina

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 17/04/03  Eisjen