Ruth Rendell; De Sleutels naar de Straat / De Dertien Treden 40 page-turning years" staat er op een goudkleurige sticker op de omslag van de paperback die ik op weg naar Londen kocht op station Brussel-Zuid. 40 jaar! Als ik eraan denk dat ik vrijwel alle Rendells gelezen heb, en vrijwel allemaal met plezier, dan vind ik het extra jammer dat ik er te laat achterkwam dat Rendell op 12 november een lezing houdt in de Koninklijke Schouwburg hier in Den Haag. Zou best eens kunnen dat ik bij de kassa ga staan hopen dat er iemand nét die middag onverwacht zijn schoonmoeder op bezoek krijg zodat hij zijn kaartje niet op kan halen ;-) (Dankzij oplettende boekgrrl Liesbeth is het dus toch gelukt!!!) 

Heb in mijn weekje Londen verzaligd rondgelopen in en om Regent's Park waar The Keys to the Street speelt. Heb gerild bij de scherpe punten aan de prachtige smeedijzeren hekken waarop in dat boek regelmatig een zwerver gespietst wordt gevonden. In dat boek ging alle aandacht uit naar die zwervers en naar een aantal mensen die op de een of andere manier met hen te maken krijgen. Aan de dader wordt in dat boek niet al te veel aandacht besteed. Aan de omgeving waarin het boek speelt des te meer. 

'Thirteen Steps Down' speelt in de omgeving van Notting Hill en ook in dit boek speelt de buurt een rol. Net als bij 'The Keys' heb ik er dus weer de kaart van Londen naast gelegd. Veelvuldig wordt de afstand van down- naar up-market Notting Hill afgelegd, en omgekeerd. Zo kleurrijk als de buurt is, zo kleurrijk is ook een aantal van de personen die het boek bevolken. Vriendschap, liefde, gezond verstand en groeiende gekte, jeugd en schoonheid, ouderdom en verval, illusie en desillusie: het is er allemaal.

De 'dader' speelt zijn rol tussen alle anderen en je krijgt over hem zo veel te horen dat de scheiding tussen goed en kwaad weliswaar niet vervaagt, maar je wel in zijn hoofd verblijft zonder dat als onmogelijk te ervaren. Een page-turner is het eigenlijk niet, deze nieuwe parel aan het Rendell-snoer. Ik las het rustig, genietend en sloeg het nagenietend dicht toen het uit was. Wel zo lekker.

Edith
lichaamstaal wil gelezen worden 
 

      relevante links:

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/12/04  Eisjen

Terug naar top pagina