Carmen Posadas: De trouwe dienaar


Dit boek gaat over een paar aloude thema's. De stijd tussen goed en kwaad, maar zeker ook over de verhouding tussen moeders en dochters.

Ines Ruano, de hoofdpersoon,  heeft al een tijd een verhouding met een oudere man, een gevierd schrijver. Dit tot grote weerzin van haar moeder Beatriz. Ines kan het zoziezo nooit goed doen voor haar moeder. Deze besluit haar dochter voor haar verjaardag een jonge man te sturen, die de verpersonlijking van de duivel moet voorstellen. Beatriz weet alleen niet dat Paniagua, een oude minnaar die zij voor de organisatie van het geheel heeft ingehuurd, zich wat vrijheden permiteert. Beatriz heeft alleen maar gevraagd om een jonge man voor haar dochter, maar Paniagua bedenkt echter een extra plot en komt met zijn jonge "vriend" als twee gezellen van de duivel bij Ines op de stoep.

Ines heeft net daarvoor een belangrijke fotoshoot gehad, waarbij ze de minnares van een gevierd kunstenaar heeft gefotografeerd. Zij was gefascineerd door de handen van de vrouw en die heeft ze uiteindelijk veel duidelijker in beeld gebracht dan de vrouw zelf. In een auto-ongeluk vlak na de shoot worden deze handen op lugubere wijze van het lichaam van de minnares gehakt, en overlijdt haar kunstenaar. Ines ziet daar een waanzinnig verband in. Voor haar lijkt het grote succes aan te breken, ze wordt gevraagd voor een fotosessie voor 'Vogue'.

In het verhaal zitten enkele lijnen die mooi bij elkaar komen.

Het verhaal van Ines moeder Beatriz, die steeds jongere minaars heeft. Waarom zij hiervoor kiest blijft lang onduidelijk. Het is wel duidelijk dat het samen hangt met het grote geheim uit Ines' jeugd waarbij haar jeugdvriend Alberto een rol speelt. Alberto die door Beatriz verleid is en die daarna op mysterieuze wijze uit hun leven is verdwenen toen Ines hier achterkwam.

Daarnaast is er het levensverhaal van Martin, de Zuid-Amerikaan die de jonge minnaar, het verjaardagskado, van Ines is. Hij wordt door twee vage jonge meiden Kar en Ro gescout om deze "rol" te spelen. Maar hij vergeet zijn rol en wordt verliefd op Ines.

Verder het verhaal van Beatriz en Paniagua. De laatste is ooit door Beatriz geholpen toen hij als beginnend arts een patient verloor op dubieuze wijze. Zij heeft hem geholpen, maar dat heeft hij steeds met kleine gunsten terug moeten betalen. Tot die keer dat ze hem een grote gunst vroeg en hij daar ook geen nee tegen kon zeggen. Hij, de vroegere minnaar is van Beatriz, is haar nooit vergeten.

Al deze verhaallijnen lopen naar de ontknoping toe waarbij Paniagua zijn lang beminde lief Beatriz confronteerd met haar verleden, Ines haar jeugdgeheim onder ogen moet zien en voor iedereen het geluk wacht.

Het is een bijzonder verhaal, met zo nu en dan een alwetende verteller in het verhaal. Ik hou daar persoonlijk niet zo van, want er wordt dan al iets weggegeven, wat kennis waarvan je als lezer weet dat de verteller het weet, maar wat zij nog even voor zich houdt. Toch is het niet bijzonder storend. Je wordt als lezer gewaarschuwd dat er nog wel een twist in het verhaal komt.

Het verhaal ademt ook wel een zuidelijke sfeer uit. Met mystieke wendingen er in, met een kat die mensen lijkt te kunnen bezitten, een pratende zuster in het hoofd van Martin en eigenlijk is de genius achter het hele verhaal Paniagua, of zijn het toch de twee jonge meiden Kar en Ro die als poppenspelers achter de schermen aan de touwtjes trekken?

Goed gschreven. Het leest vlot weg. Ik vond het ingenieus hoe Posadas de verschillende verhaallijnen bij elkaar weet te brengen. Over de persoon van Paniagua blijf ik mijn bedenkingen houden. Uiteindelijk oefent hij wellicht met zijn "truc" de ultieme wraak uit op zijn geliefde Beatriz. Dat blijft wat zweven. Heeft zij nu het geluk gevonden of is zij ten prooi gevallen aan haar herinneringen en moet zij zich nu staande houden aan haar ex-minnaar, die haar  deze streek heeft geleverd. Dat niet helemaal zeker weten geeft ook wel een extra dimensie aan het verhaal.

Eigenlijk zit het hele boek vol met dit soort dimensies. Omdat de verhaallijnen zo in elkaar grijpen met onverwachte wendingen is het wel een boek om flink over na te denken. Hoe zit het nou precies? Een boek om nog eens te lezen.

 

Erna
 


Inhoud: Inés Ruano, een veelgevraagd fotografe die zeer succesvol is in haar carrière maar ongelukkig in de liefde, krijgt op haar vijfenveertigste verjaardag merkwaardig bezoek: twee in het zwart geklede mannen, handlangers van de duivel, vragen haar met haar ziel te betalen voor het geschonken succes. Met de jongste van de twee, een bijzonder aantrekkelijk exemplaar, begint Inés een verhouding. Ines' manipulatieve moeder Beatriz - ook in de liefde haar grootste rivale - is zeer ontstemd als zij hoort over de verhouding van haar dochter. Dit was namelijk niet de bedoeling toen zij, om een geheim uit Ines' kindertijd goed te maken, de mannen cadeau deed aan haar dochter. Meer dan een nacht vol lust had het niet moeten worden. Maar krachten van buitenaf, het lot, het toeval, of misschien wel de duivel zelf, gooien roet in het eten...

Met De trouwe dienaar heeft Carmen Posadas een satirische roman noir geschreven, een fenomenaal verhaal over het universele thema van goed en kwaad.

In de pers
'Een verrukkelijk scherpzinnig verhaal, barok en ongeremd. Vol leugens, seks en intriges, overgoten met een vleugje Buñuel' (Le Figaro)

'Een buitengewone roman! Posadas' plot en ritme zijn onweerstaanbaar, haar taalgebruik is rijk en speels' (Críticas)

Carmen Posadas is in 1953 geboren in Montevideo, Uruguay, maar woont al sinds 1965 in Madrid. Met haar roman "Kleine zonden" won ze de Premio Planeta, de grootste Spaanse literatuurprijs.
 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina